TÉMA

Anthropoid

Československo reprezentoval na olympiádě a bránil v odboji. Před 80 lety Němci zavraždili Františka Pecháčka

Sokol a olympionik František Pecháček zahynul v Mauthausenu před rovnými 80 lety. Nacisté se i jeho smrtí mstili za smrt Reinharda Heydricha. Pecháček se jako vedoucí sokolské odbojové organizace podílel na pomoci vojákům, kteří Heydricha zlikvidovali, pomáhala jim také jeho manželka. Tu nacisté zavraždili již v roce 1943.
3. 2. 2024|

Stovky lidí si v Praze připomněly památku československých parašutistů

Památku československých parašutistů, kteří za druhé světové války provedli úspěšný atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, si v neděli v Praze připomněly stovky lidí. U pravoslavného chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici se pietního aktu zúčastnili příslušníci armády, vojenští veteráni, příbuzní zemřelých parašutistů, politici i veřejnost. V chrámu se uskutečnila pravoslavná bohoslužba (panychida) za parašutisty zemřelé v kryptě kostela a všechny oběti následných represí.
18. 6. 2023|

Sokol František Pecháček cvičil na olympiádě i na lodi, zemřel za pomoc atentátníkům na Heydricha

Česká obec sokolská si v únoru připomíná narození i úmrtí gymnasty a olympionika Františka Pecháčka. Za protektorátu byl zapojen do pomoci parašutistům, kteří měli provést atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Nacisté ho zatkli a zemřel v koncentračním táboře. Sokol, s nímž byl Pecháček spojen jako cvičitel i odbojář, nechal kamery České televize nahlédnout do Pecháčkova soukromého fotoalba.
19. 2. 2023|

Jednoho z prvních zatčených odbojářů po atentátu na Heydricha nacisté nezlomili

Bezprostředně po útoku na Reinharda Heydricha zesílil teror. Už 27. května 1942 nacisté zakázali noční vycházení. Na výsadkáře vypsali odměnu milion říšských marek. V prvních dnech zadrželi množství nevinných lidí coby rukojmí. Do rukou gestapa padli i první odbojáři. Mezi prvními se za mříže dostal člen protinacistického odboje ÚVOD Jaroslav Valenta.
29. 5. 2022|

Libní zahřměl atentát na Heydricha. Rekonstrukce přilákala davy diváků

V pražské Libni se uskutečnila rekonstrukce atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha z roku 1942. Atmosféru dotvářeli i kolemjdoucí v dobových kostýmech.
27. 5. 2022|

30 let zpět: Výročí operace Anthropoid u obce Nehvizdy

U obce Nehvizdy nedaleko Prahy členové paraklubu Praha Letňany symbolicky zopakovali seskok paraskupiny Anthropoid rotmistrů Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, kteří byli v roce 1941 vysláni z Anglie, aby provedli atentát na Reinharda Heydricha. Na akci přišli zavzpomínat i veteráni druhé světové války.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
29. 12. 2021|
Video

Billie Eilish, atentát na Heydricha ve 3D nebo mostecká Severka. Nejsledovanější letošní videa na webu ČT24

Emotivní reportáže, nečekané situace při natáčení, unikátní rozhovory či amatérské záběry. Jaká videa patřila na webu ČT24 v roce 2019 k nejsledovanějším? Zaujala například oprava vlaku Slovenská strela, rekonstrukce útoku na zastupujícího říšského protektora, ale i neobvyklá videa z přírody – jako například souboj kance s medvědem.
31. 12. 2019|
Komiks

Výročí atentátu na Heydricha. ČT připravila unikátní rekonstrukci události

Před 77 lety – 27. května 1942 – zaútočili parašutisté Jan Kubiš a Josef Gabčík ze skupiny Anthropoid na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Prominentní nacista devět dní po atentátu těžkým zraněním podlehl. Heydrichova likvidace je nejvýznamnějším činem odboje v zemích okupované Evropy. Zatáčka v Kobylisích, kde k útoku došlo, dnes vypadá jinak. Česká televize proto kvůli co nejvěrnější rekonstrukci vytvořila její přesnou kopii v 3D modelu ve virtuálním studiu. Je to vůbec první podobná rekonstrukce.
26. 5. 2019|