TÉMA

Globus

Jihočeská likérka Fruko-Schulz mění kvůli válce majitele, ruští vlastníci končí

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz změní majitele. Ruští akcionáři ze skupiny Ladoga prodají do konce roku své podíly, nově bude likérku vlastnit česká firma, řekl ředitel likérky Josef Nejedlý. Kvůli válce na Ukrajině přišla firma o některé odběratele a dlouholetou spolupráci s ní ukončila i banka. Ruská skupina Ladoga dosud vlastní firmu z 90 procent.
8. 11. 2023|

Archeologové našli v místě budoucí dálnice u Olomouce hroby z doby kamenné a Velké Moravy

Zhruba dvě desítky hrobů, z nichž nejstarší pochází z pozdní doby kamenné a nejmladší z období Velké Moravy, objevili archeologové na trase chystané poslední části dálničního obchvatu Olomouce mezi Slavonínem a Křelovem. Stavba tříkilometrového úseku dálnice D35 má začít příští rok na jaře a stát bude zhruba miliardu korun.
18. 10. 2023|

Antimonopolní úřad vyšetřuje řetězec Globus, hrozí mu pokuta až 2,4 miliardy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s obchodním řetězcem Globus. Podezírá jej z dlouhodobé diskriminace dodavatelů. Uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda. Za porušování zákona o významné tržní síle hrozí pokuty až do výše deseti procent z celkového obratu provinilé firmy, v případě Globusu by to mohlo být až 2,4 miliardy korun. Mluvčí podniku Aneta Turnovská řekla, že řetězec se zatím nebude vyjadřovat.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 13:41|

Pohonné hmoty zase zdražují. Cena benzinu by mohla stagnovat, u nafty půjde nahoru

Ceny pohonných hmot v Česku znovu rostou, mnohem více nafta než benzin. Za pouhý týden zdražil litr nafty v průměru o víc než dvě koruny na 44,53 koruny. Podle analytiků za tím stojí hlavně vysoká cena na trhu v Rotterdamu. Ministerstvo financí už v průběhu srpna oznámilo, že má připravenou regulaci cen kvůli vysokým maržím čerpadlářů a rafinerií. Zatím ale nerozhodlo o tom, jestli ji vůbec zavede.
29. 8. 2022|

Obchody před Štědrým dnem hlásí nával zákazníků, může jít o nejsilnější prodejní den roku

Potravinářské řetězce i on-line supermarkety sledují enormní zájem zákazníků. Někteří obchodníci předpokládají, že bude 23. prosinec nejsilnějším prodejním dnem roku. Nejčastěji lidé kupují čerstvé potraviny jako maso, uzeniny, sýry, ovoce a zeleninu či pečivo. Lidé do košíků vkládají ale také cukroví nebo alkohol. Kromě potravin je stále vysoká poptávka po vánočních dárcích, například v podobě kosmetických balíčků, které někteří prodejci nabízejí nyní za snížené ceny.
23. 12. 2021|

Sbírka potravin vynesla 440 tun zboží pro potřebné, je to dosud nejvíc

V sobotní sbírce potravin v Česku lidé v obchodech darovali 440 tun zboží pro potřebné. Z toho 396 tun potravin a 44 tun hygienických potřeb. Je to dosud nejvíc v této akci. Sdělila to ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. Sbírka přitom pokračuje v e-shopech a další zboží zřejmě přinesou slíbené firemní a komunitní sbírky. Rekordní výsledek má akce i přesto, že ji letos doprovázela bezpečnostní opatření proti šíření nemoci covid-19.
22. 11. 2020|

Sbírky potravin se účastní stovky obchodů a dva e-shopy, lidé nejvíce darují rýži, těstoviny nebo konzervy

Lidé, kteří chtějí darovat trvanlivé potraviny a drogistické zboží potřebným, ho v sobotu v Česku po nákupu odevzdávají v 603 prodejnách. Do sbírky potravin se mohou zapojit i ve dvou e-shopech. Podle ředitelky České federace potravinových bank Veroniky Láchové darují nejčastěji rýži, těstoviny nebo konzervy. Platí to i v hypermarketu Globus na Černém Mostě v Praze, kde dárci ráno za půldruhé hodiny naplnili sedm nákupních vozíků. Pomáhají jim při tom dobrovolníci. Letos se zboží kvůli epidemii covidu-19 předává bezkontaktně.
21. 11. 2020Aktualizováno21. 11. 2020, 17:19|

Majetkovému úřadu ke konci září stouply příjmy, prodal i funkcionalistickou Vilu Lumiérů

Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) letos ke konci září stouply příjmy meziročně o 60 milionů na 1,1 miliardy korun. Největší část příjmů úřadu je z prodeje nepotřebných státních nemovitostí. Za celý loňský rok úřad vykázal příjmy 1,48 miliardy korun a na letošní rok měl naplánované příjmy 910 milionů korun.
22. 10. 2020|

Obchodníci hledají brigádníky, kmenoví zaměstnanci se musejí starat doma o děti

Obchody nabírají brigádníky a zaměstnance z gastronomie. Hlavním důvodem je zvýšená poptávka po potravinách kvůli pandemii koronaviru. Zvyšuje se také absence kmenových zaměstnanců, kteří zůstávají doma s dětmi. ČT to řekl tiskový mluvčí společnosti Penny Market Tomáš Kubík.
18. 3. 2020|

Lidé vyrazili pro zásoby. Potravin je dost, když ne v prodejně, tak ve skladech, ujišťují obchodníci

Tuzemští obchodníci s potravinami zažívají nápor. Lidé vyrazili kvůli obavám z toho, co by mohl způsobit koronavirus, na nákupy. Prodejci ale ujišťují, že je potravin dostatek. Jestliže se objevily zmínky o prázdných regálech, bylo to jen proto, že obchody nestihly do prodejen navézt náhradu zboží, které se nečekaně rychle vyprodalo. Ve skladech však mají všeho dostatek.
27. 2. 2020|

Česko jako velmoc supermarketů. Konkurence likviduje menší původní obchody

Prodejen spadajících pod velké obchodní řetězce je v současnosti v České republice více než 1500. Jejich síť v přepočtu na obyvatele je jedna z nejhustších na světě. Pořád přitom přibývají nové a firmy neplánují omezení expanze ani v příštích letech. Ve velkých městech ale už chybí příhodné pozemky. Nákupní parky se tak přesouvají do menších sídel a konkurují původním místním prodejnám.
8. 2. 2020|

Padl rekord, při Sbírce potravin se vybralo 382 tun zboží

Při podzimní Sbírce potravin vybrali dobrovolníci 330 tun potravin a 52 tun drogistického zboží. V historii sbírky jde o rekord. Ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová uvedla, že za sedm let, kdy se potravinové sbírky konají, byla tato letošní podzimní nejrozsáhlejší. Do charitativní akce se zapojilo i nejvíce prodejen, a to 754, a také největší počet dobrovolníků – 4500. Díky tomu měl podle Láchové každý možnost darovat potraviny v bezprostřední blízkosti svého bydliště.
24. 11. 2019|

Místo pokuty 183 milionů korun Globus odškodní své dodavatele

Řetězec Globus nakonec nebude platit pokutu 183 milionů korun, kterou mu předloni uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Místo toho přímo odškodní své dodavatele za to, že je tlačil k využívání účetního systému Markant, který nepotřebovali. Nově o tom rozhodl antimonopolní úřad.
25. 9. 2019|

Češi stále milují vanilkovou zmrzlinu, nové příchutě mají na trhu malý podíl

Točená nebo kopečková, nanuky, kornouty, polárkové dorty, sorbety, vaničky, kelímky,  jednotlivá balení, multipacky. Loňský rok byl rekordní a prodej zmrzliny stoupl o třetinu oproti předchozímu roku. A letos? Tradičně rozhodne teplé/studené počasí, ale pomoci může i nabídka netradičních chutí.
1. 6. 2019|