TÉMA

Missouri

Trump zvítězil na republikánském shromáždění v Idaho, ovládl i Missouri a Michigan

Bývalý americký prezident Donald Trump zvítězil v sobotu na republikánských volebních shromážděních ve státě Idaho, předtím vyhrál v Missouri a Michiganu. V neděli se konají primárky v hlavním městě Washingtonu, na které naváže 5. března takzvané superúterý. Svého rivala, úřadujícího demokratického prezidenta Joea Bidena, Trump v Severní Karolíně obvinil z toho, že vede spiknutí, které má svrhnout Spojené státy americké.
3. 3. 2024|

Američané přestávají věřit v Boha. Církvi se vyhýbá hlavně mladá generace

Každý třetí Američan je podle nového průzkumu agentury AP bez vyznání. Mezi mladými jejich podíl sahá dokonce až k 45 procentům. Ještě před padesáti lety přitom náležitost k jakékoliv církvi odmítlo jen pět procent obyvatel Spojených států. Řada Američanů nicméně ze svých životů spiritualitu nevylučuje a touží po setkávání se stejně smýšlejícími.
7. 10. 2023|

Afroamerický teenager zazvonil u špatného domu, muž ho postřelil

Ve Spojených státech málem zemřel šestnáctiletý Afroameričan, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho poté do hlavy a ruky střelil starší běloch. Muž, který byl obviněn z napadení, se v úterý podle úřadů vzdal policii a je ve vazbě. Případ z minulého týdne vyvolal v USA pobouření.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 22:07|

Extrémní zima má v USA už 48 obětí, nejvíce ve státě New York

Počet známých obětí extrémního zimního počasí ve Spojených státech v pondělí narostl na 48, informovala agentura AP. Většina obětí je hlášena ze západu státu New York, kde ve městě Buffalo a jeho okolí zemřelo nejméně 27 lidí poté, co blizard uvěznil lidi v autech nebo domech bez elektřiny. Extrémní zima, která lidem napříč USA zasáhla do vánočních plánů, by měla tento týden ustupovat.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 17:53|

Referenda: Tři americké státy ochrání právo na potrat, dva povolí rekreační užívání marihuany

Obyvatelé amerických států Kalifornie, Vermont a Michigan si v referendech odhlasovali zakotvení práva na potrat do svých ústav. V Kentucky, které je považováno za republikánskou baštu, stále podle projekcí není jasné, zda se tuto iniciativu podařilo prosadit. V Montaně rozhodují o trestech pro lékaře za provedení potratu. Voliči v Marylandu a Missouri si v referendu odsouhlasili rekreační užívání marihuany a v několika státech také definitivní konec otroctví, které tam dosud bylo povoleno jako trest za zločin.
9. 11. 2022|

Voliči v Kansasu v referendu odmítli omezení či rušení potratových práv

Voliči v americkém státě Kansas v referendu zamítli návrh na změnu ústavy, který by umožnil většinově republikánským zákonodárcům omezit, nebo zcela zrušit právo na potrat. Jde o první referendum o potratech v USA od chvíle, kdy nejvyšší soud v červnu anuloval ústavní právo na ukončení těhotenství.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 08:54|

USA čeká první referendum o potratech od přelomového rozhodnutí nejvyššího soudu

Voliči ve státě Kansas mají jako první ve Spojených státech možnost vyjádřit se v hlasování k otázce potratů po verdiktu nejvyššího soudu, který anuloval ústavní právo na ukončení těhotenství. V centrálním regionu USA se v úterý souběžně s primárkami před kongresovými volbami koná také referendum o změně státní ústavy, která by mohla otevřít cestu k omezování interrupcí. Hlasování je označované za test politických důsledků červnové intervence nejvyšší soudní instance.
1. 8. 2022|

V Missouri vykolejil vlak, na místě jsou nejméně tři mrtví a desítky raněných

Nejméně tři lidé zemřeli a na padesát dalších utrpělo zranění po vykolejení vlaku v americkém státě Missouri, uvedla CNN s odvoláním na místní úřady. Reuters s odkazem na lokální média uvádí jako příčinu nehody srážku soupravy s nákladním autem na železničním přejezdu. Ve vagonech jelo zřejmě 243 cestujících.
27. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 00:35|

V Kentucky po tornádech dohledali všechny pohřešované, obětí je téměř osmdesát

V americkém státě Kentucky už dohledali všechny lidi pohřešované po tornádech, která tento stát a několik dalších zasáhla minulý týden. Oznámil to kentucký guvernér Andy Beshear. Obětí je téměř osmdesát.
19. 12. 2021|

Zimní tornáda jsou velmi nezvyklá. Ta, která zasáhla USA, byla výjimečná

Uplynulý víkend označují meteorologové v USA jako historický pro mimořádný výskyt prosincových tornád na americkém Středozápadě. Celkem bylo ohlášeno nejméně padesát tornád v Kentucky, Arkansasu, Illinois, Missouri a Tennessee a některá z nich dokonce zabíjela. Na tom měl zřejmě významný podíl i noční výskyt tornád. Zřítily se stovky budov a miliony lidí zůstávají bez proudu.
15. 12. 2021|

Biden vyhlásil v Kentucky po ničivých tornádech stav katastrofy

Americký prezident Joe Biden vyhlásil stav katastrofy pro Kentucky, které zasáhla tornáda. Díky kroku má stát nárok na další federální podporu. Série tornád udeřila v USA v noci na sobotu a jen v Kentucky má nejméně 74 potvrzených obětí, řekl v pondělí tamní guvernér. Dalších čtrnáct obětí hlásí okolní státy Illinois, Tennessee, Arkansas a Missouri. Více než sto lidí je nadále pohřešováno.
13. 12. 2021Aktualizováno14. 12. 2021, 00:05|

Počet obětí tornád ve Spojených státech se blíží ke stovce, Biden vyhlásil stav nouze

Americký prezident Joe Biden v sobotu schválil vyhlášení stavu nouze ve státě Kentucky, který byl zasažen ničivými bouřemi a tornády. Šéf Bílého domu tím umožnil uvolnění federální pomoci pro stát, kde podle místních úřadů zahynulo přes 80 lidí. Uvedl to guvernér Kentucky Andy Beshear. V celých Spojených státech si tak řádění tornád vyžádalo minimálně 93 lidských životů.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 19:35|

Část USA zasáhly silné bouře doprovázené tornády, Kentucky hlásí sedmdesát obětí

Tornáda, která v noci z pátku na sobotu zasáhla centrální část Spojených států, pravděpodobně způsobila nejméně sedmdesát úmrtí, řekl guvernér státu Kentucky Andy Beshear. Bilance obětí podle něj může být výrazně vyšší. Mrtvé hlásí také úřady ve státech Arkansas, Missouri a Tennessee. Nebezpečí stále nepominulo, bouřkový systém sahající od Louisiany po Ohio se posouvá na východ a přináší do oblasti Velkých jezer silné sněžení. Americký prezident Joe Biden označil úmrtí způsobená hurikánem za „nepředstavitelnou tragédii“.
11. 12. 2021Aktualizováno11. 12. 2021, 20:17|

Neprávem odsouzený Američan byl propuštěn po 43 letech. Lidé pro něj vybrali přes milion dolarů

Více než milion dolarů už lidé poslali na účet neprávem odsouzeného Kevina Stricklanda. V úterý ho soud ve státě Missouri očistil v případu vraždy tří lidí z roku 1978. Vinu po celou dobu odmítal, na své straně měl i hlavní svědkyni a některé prominentní politiky. Přesto se nového slyšení dočkal až v tomto měsíci.
27. 11. 2021|

Biden se musí vrátit k Trumpově praxi, rozhodl soud. Žadatelé o azyl budou čekat v Mexiku

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena musí obnovit migrační program, který zavedla republikánská vláda Donalda Trumpa. Rozhodl o tom Nejvyšší soud, když odmítl Bidenovy snahy o zablokování verdiktu nižší instance, jenž tuto obnovu nařizoval. Trumpův program nutí migranty čekat v Mexiku na vyřízení žádostí o azyl v USA.
25. 8. 2021|

Pivo, peníze nebo marihuana. I to nabízí americké úřady lidem za vakcinaci

Spojené státy zaznamenaly nejvyšší denní nárůst počtu nakažených za poslední půlrok. Za 24 hodin testy odhalily přes sto tisíc pozitivních. Polovina nových případů a hospitalizací připadá na sedm států s podprůměrnou proočkovaností. Americké úřady se na mnoha místech snaží různými pobídkami lidi k vakcinaci motivovat. Příliš úspěšné ale nejsou.
7. 8. 2021|

Díky vakcínám máme navrch, covid-19 ale není minulostí, vzkázal Biden v Den nezávislosti

Nezávislost na covidu-19 je díky vakcínám na dosah, boj proti epidemii ovšem stále ve Spojených státech neskončil. S takovým vzkazem vystoupil v Den nezávislosti americký prezident Joe Biden, když v neděli v Bílém domě hostil oslavu pro více než tisíc lidí včetně „klíčových pracovníků“ pandemické doby. Hlava státu opět apelovala na stále váhající Američany, aby se nechali očkovat, a pomohli tak ukončit „temnotu“ uplynulých měsíců.
5. 7. 2021|

Olomoučtí vědci přečetli B chromozom kukuřice. Může to pomoci objasnit genetické poruchy u lidí

Dědičnou informaci B chromozomu u kukuřice jako první na světě přečetl mezinárodní tým vědců, ve kterém jsou i zástupci olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) Akademie věd ČR. Zkoumané chromozomy mají mimořádné vlastnosti a vymykají se Mendelovým zákonům dědičnosti. Analýza dědičné informace B chromozomu by tak mohla pomoci objasnit mechanismy vzniku některých genetických poruch i u lidí. Výsledek bádání zveřejnil prestižní časopis Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.
2. 6. 2021|

Část USA zasáhlo extrémní počasí. V Texasu hlásí tornáda, Colorado se potýká se sněhem

Centrální část Spojených států sužuje silný vítr, déšť i sněžení. Na severu Texasu hlásí úřady od pátku 14 tornád, vítr o rychlosti až 140 kilometrů za hodinu a kroupy velikosti baseballových míčků. Letiště v Denveru zrušilo kvůli nepříznivému počasí za víkend přes dva tisíce letů a místní úřady předpokládají, že by mohlo napadnout až 60 centimetrů mokrého sněhu. Varování před silným větrem nyní platí pro sedm milionů Američanů, výstraha kvůli sněhovým bouřím se týká 300 tisíc lidí.
14. 3. 2021|

„Napříč celým kontinentem byla spuštěna železná opona“. Před 75 lety varoval Churchill před rozpínavostí Sovětského svazu

Přesně před 75 lety – pátého března 1946 – přednesl Winston Churchill, v té době už bývalý britský ministerský předseda, v americkém Fultonu ve státě Missouri projev. Upozornil v něm na hrozbu komunismu a expanzi vlivu Sovětského svazu nejen ve střední a východní Evropě. Vyzval západní demokracie, aby spojily své síly a v souladu s principy Charty OSN zabránily „katastrofě“.
5. 3. 2021|

„Volitelé promluvili.“ Bidenovo vítězství už uznal i lídr republikánských senátorů McConnell

Lídr republikánů v Senátu USA Mitch McConnell uznal Trumpovu porážku a poblahopřál Joeu Bidenovi. Jeho vítězství ve volbách uznali i další vlivní republikáni z několika amerických států. Vyjádřili se tak krátce poté, co Biden získal očekávaných 306 hlasů volitelů. Stávající prezident Donald Trump však stále odmítá připustit porážku, k čemuž ho už vyzval i nově zvolený prezident. Trump i nadále mluví o volebních podvodech, desítky žalob jeho právníků však už soudy definitivně zamítly.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 20:07|

Většinu Sněmovny reprezentantů získají demokraté, odhadují média. O Senátu bude jasno až v lednu

Vedle prezidentských voleb se ve Spojených státech volili také členové Kongresu. Ve Sněmovně reprezentantů prozatím podle prognózy AP vedou demokraté v poměru 214 ku 195. Většinu tvoří 218 hlasů. Volební boj o Senát je vyrovnaný, republikáni a demokraté drží po 48 křeslech ve 100členné horní komoře. Čtyři souboje jsou zatím nerozhodnuté, úplně jasno bude asi až v lednu. V Georgii se totiž budou muset konat dvoje opakované volby, protože ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu. Američané volí 435 reprezentantů a 35 senátorů.
4. 11. 2020Aktualizováno7. 11. 2020, 08:14|

USA zaznamenaly přes 60 tisíc nových případů covidu-19, v některých státech docházejí lůžka v nemocnicích

Spojené státy ve středu opět zaznamenaly kolem 60 tisíc nových případů nákazy koronavirem a 900 úmrtí připisovaných nemoci covid-19. Čísla z různých zdrojů se mírně rozchází, trend nicméně zůstává nepříznivý a v některých jižních státech už dochází volná místa na jednotkách intenzivní péče. Rekordní denní bilance nákaz ohlásily státy Tennessee, Západní Virginie, Utah, Missouri a Texas, napsal list The New York Times.
9. 7. 2020Aktualizováno9. 7. 2020, 15:43|

Na italské lodi kotvící v Nagasaki se šíří nákaza, v Německu začne testování vakcíny

V japonském městě Nagasaki vyvolala obavy italská loď Costa Atlantica, mezi jejíž posádkou se šíří koronavirus. Japonské ministerstvo zdravotnictví varuje před zavlečením nákazy mezi místní obyvatele a záležitost řeší s italskou vládou. V Německu začne testování možné očkovací látky proti korovaniru. Americký stát Missouri podal žalobu na Čínu, která podle něj nese zodpovědnost za globální pandemii. Požaduje finanční náhrady a oficiální přijetí zodpovědnosti Pekingem za údajné skrývání závažnosti nákazy.
22. 4. 2020Aktualizováno22. 4. 2020, 22:07|