TÉMA

Andrea Leadsomová

Britský premiér Johnson vyměnil několik ministrů, nečekaně rezignoval i šéf financí Javid

Necelé dva týdny po odchodu Velké Británie z Evropské unie premiér Boris Johnson učinil ve vládě několik změn. Kabinet musela opustit ministryně obchodu, ministryně životního prostředí či ministr pro Severní Irsko. Nečekaně na svou funkci rezignoval také ministr financí Sajid Javid, informoval zpravodajský web BBC. Nahradil jej Rishi Sunak. Ve vedení ministerstev zahraničí a vnitra zůstávají Dominic Raab a Priti Patelová.
13. 2. 2020|

Konzervativci hledají náhradu za Mayovou. Zastánce brexitu Johnson v prvním kole drtivě zvítězil

Britští konzervativní poslanci začínají vybírat nového šéfa strany, který zároveň nahradí ve funkci premiérku Theresu Mayovou. O její křeslo po prvním hlasování usiluje celkem sedm kandidátů. Největší naděje má bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, který v prvním kole získal 114 hlasů z 313. Esther McVeyová, Mark Harper a Andrea Leadsomová do druhého kola nepostoupili. Další vyřazování proběhne v úterý.
13. 6. 2019Aktualizováno13. 6. 2019, 15:14|

Britští konzervativci budou vybírat nového lídra. Největší šance má exministr Johnson

Britská konzervativní strana bude po rezignaci premérky Theresy Mayové volit nového předsedu. Největší šance z celkem pěti hlavních kandidátů má podle průzkumů bývalý ministr zahraničí Boris Johnson. Volila by ho zhruba třetina stranických kolegů. Johnson je zastáncem tvrdého brexitu a v roce 2016 patřil mezi hlavní reprezentanty kampaně za britský odchod z EU.
24. 5. 2019|
Brexit

Do odchodu Mayové možná zbývají hodiny. O brexitové dohodě se v červnu hlasovat nebude, řekl zástupce vlády

Britský parlament nebude v prvním červnovém týdnu hlasovat o zákonu o brexitové dohodě, jak tamní kabinet původně avizoval, oznámil zástupce vlády Mark Spencer, který tvoří parlamentní program. Vláda bude o dalším postupu informovat v červnu. Některá britská média tvrdí, že premiérka Theresa Mayová v pátek oznámí svou rezignaci, v čele vlády by údajně měla setrvat do konce května.
23. 5. 2019|