TÉMA

Těšín

Slavný Buffalo Bill vystupoval i na Moravě, do Prahy se nedostal. Peníze rozdal a zemřel v bídě

V srpnu 1906 do moravských a slezských měst zavítal se svým velkolepým představením slavný Buffalo Bill, symbol Divokého západu. Jeho show nejen s indiány viděli obyvatelé Přerova, Ostravy, Těšína, Opavy, Brna a Jihlavy. Do Prahy se nedostal. Překazili mu to pražští byrokraté. Jaký vlastně byl Buffalo Bill, přiblížili Reportéři ČT.
2. 9. 2020|

Těšín a Cieszyn jsou stále jako jedno město. Státní hranice je rozdělila před sto lety

Přesně před sto lety vzniklo samostatné město Český Těšín. Rozhodnutím velvyslanecké konference o rozdělení sporného území Těšínska mezi Polsko a Československo se někdejší předměstí Těšína oddělilo od starobylého města za řekou Olší. Stalo se tak 28. července 1920. Pro obě města znamenalo rozdělení problém. Český Těšín přišel o historické centrum a Cieszyn o vlakové nádraží. Zrušena byla i tramvajová trať, která spojovala nádraží s centrem.
28. 7. 2020|

Lidem v Těšíně chybí druhá polovina města. To znovu rozděluje hranice

V sobotu v Polsku skončí povinnost zakrývat si venku ústa a nos. Varšava zároveň zrušila omezení počtu lidí v obchodech, restauracích nebo kostelech. A povolila i shromáždění do 150 osob. Hranice ale zůstávají pro cizince až na výjimky zavřené. Češi můžou na polskou stranu jen za prací, a to i bez testu. Na nákupy nebo na procházku, tak jak byli dřív denně zvyklí, se tam dál nedostanou.
29. 5. 2020|
Počasí

Hladiny řek klesají, jako poslední spadla z třetího stupně povodňové aktivity Olše

Na třech desítkách míst v Česku se dostaly hladiny toků v noci na čtvrtek na povodňový stav. Dopoledne se zvedly hladiny ještě na dalších čtyřech místech. Většina byla na nejnižším stupni povodňové aktivity, na třech místech se postupně hladiny dostaly až na třetí stupeň, tedy ohrožení. Jako poslední z tohoto stupně klesla v podvečer Olše. Voda na severu a východě země zaplavila silnice a sklepy, podle meteorologa ČT Michala Žáka ale už nehrozí, že by hladiny řek někde znovu dramaticky rostly.
23. 5. 2019Aktualizováno23. 5. 2019, 19:52|