TÉMA

Léčebna dlouhodobě nemocných

Léčebny dlouhodobě nemocných trápí nedostatek lékařů. Někde pomohli ti z Ukrajiny

Řadu léčeben dlouhodobě nemocných trápí už delší dobu kritický nedostatek lékařů. Některá zařízení hledají zdravotnický personál marně. Nepomáhají ani mzdy srovnatelné s těmi v nemocnicích, dokonce ani náborové příspěvky. Léčebny nejsou pro lékaře profesně lákavé, spousta z nich obor opouští nebo odchází do důchodu.
3. 4. 2024|

Přibývá pacientů s Alzheimerovou chorobou, domovy bojují s neléčitelností

Přes 150 tisíc lidí může trpět Alzheimerovou chorobou, které byl ve čtvrtek věnován mezinárodní den. Podle pojišťoven i pacientských organizací zároveň s tím narůstají počty lidí, kterým je tato nemoc diagnostikována. Způsobuje nezvratné změny v mozku a zatím není léčitelná. Některé seniorské domovy se proto snaží prodloužit soběstačnost nemocného v rámci svých nových projektů.
21. 9. 2023|

Aby úhrady pokryly skutečné náklady. Zdravotnická zařízení chtějí víc peněz za následnou péči

Nemocnice, léčebny dlouhodobě nemocných i rehabilitační ústavy chtějí víc peněz za péči, kterou poskytují chronicky nemocným. Aktuálně o tom vyjednávají s pojišťovnami. Požadují, aby úhrady za takzvanou následnou péči odpovídaly skutečným výdajům. Aktuálně v průměru tratí na pacienta a den 300 korun.
19. 4. 2023|

Má charakter i zkušenosti, aby byl dobrým prezidentem, říká o Zimovi bývalý předseda Akademie věd

Tomáš Zima má charakter, aby dokázal být dobrým prezidentem republiky, shodují se jeho podporovatelé – bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes a plastický chirurg Jan Měšťák. Sám Zima, který byl osm let rektorem Univerzity Karlovy, před volbami objíždí regiony a bojuje i s tím, že se voliči oslovení agenturami pro výzkum veřejného mínění na jeho stranu zatím příliš nekloní. Česká televize strávila jeden den s každým z prezidentských kandidátů, a prostor tak dostali i jejich podporovatelé. Se Zimou natáčel Milan Brunclík.
22. 12. 2022|

Horažďovická léčebna uvěřila e-mailu od falešného ředitele. Poslala mu 1,3 milionu korun

Horažďovickou nemocnici připravil zatím neznámý podvodník o 1,3 milionu korun. O peníze si napsal prostřednictvím e-mailu, ve kterém se vydával za ředitele zdravotnického zařízení. Nemocnice v Horažďovicích už v minulosti čelila hackerským útokům. Podvodníci se takto dostali například k rentgenovým snímkům pacientů.
15. 9. 2022|

Pro část voličů v zahraničí začíná hlasování o české sněmovně už ve čtvrtek

Volby do Poslanecké sněmovny začnou kvůli časovému posunu ve čtvrtek na americkém kontinentu. Jako první budou mít možnost volit Češi na zastupitelských úřadech v Brazílii a Argentině, a to od 19:00 SELČ. O hodinu později se začne volit na Kubě a na východním pobřeží Spojených států a Kanady. Ve čtvrtek se možnost hlasování otevírá také na některých místech v tuzemsku. Komise s přenosnou volební urnou třeba přijela do odlehčovací služby českobudějovického domova seniorů Máj.
7. 10. 2021Aktualizováno7. 10. 2021, 13:16|

Vláda umožnila školní plavání bez testů, případů covidu přibývá

Vláda změnou opatření umožnila školní plavání pro děti z jedné školy bez nutnosti testů. Zároveň mohou děti ve škole sportovat bez rozestupů. Laboratoře ve čtvrtek odhalily 421 případů covidu-19, o 116 více než před týdnem. Stoupá i počet hospitalizovaných, nemocniční péči ve čtvrtek vyžadovalo 109 pacientů. V Česku je dostupný další lék na covid-19, monoklonální protilátka etesevimab.
10. 9. 2021Aktualizováno10. 9. 2021, 20:59|

Dorazila první dodávka vakcín proti koronaviru

V sobotu přibližně ve dvě hodiny ráno do Rozvadova přijela dodávka s 9750 dávek vakcín proti koronaviru. Na české straně čekala vojenská policie, která ji celou dobu doprovázela. Ráno vakcíny převzala Fakultní nemocnice Motol, odkud se distribuují do dalších tří pražských a dvou brněnských nemocnic.
26. 12. 2020Aktualizováno26. 12. 2020, 22:04|

Na jihu Čech začínají docházet volná lůžka v nemocnicích. Situaci komplikuje epidemie žloutenky

V nemocnicích v Jihočeském kraji začínají docházet volná lůžka pro lidi ve vážném stavu. Situaci výrazně komplikuje epidemie žloutenky typu A, nakažení totiž musí být v nemocnici. Lidé se hepatitidou nakazili v kantýně v Českých Budějovicích. Hygienici zatím evidují 37 nemocných, podle nich však ještě další desítky lidí se žloutenkou přibudou.
11. 10. 2020|

Ve čtvrtek proběhnou volby v pobytových zařízeních v karanténě, týkají se jen pěti institucí

Volby v pobytových zařízeních, která jsou v karanténě, se budou ve čtvrtek konat pouze v Královéhradeckém a Jihomoravském kraji. Většina krajů totiž žádné instituce v karanténě kvůli pandemii koronaviru nemá. Vyplývá to z informací, které Česká televize získala v jednotlivých krajích. Na čtvrtek 1. října přitom připadají volby v uzavřených zařízeních, jako jsou domovy seniorů, hospice nebo LDN. Jde o jeden ze tří zvláštních způsobů hlasování podle speciálního zákona, který v srpnu schválili poslanci.
1. 10. 2020|

Leden 1990. Země nevzkvétala, ale teprve to začala zjišťovat

Byl leden 1990. Byla zima a byla nová doba. Měl-li národ hrdinu, byl jím Václav Havel, na kterého se lidé obraceli občas i s velmi kuriózními dopisy. Avšak ani on nemohl šmahem vyřešit potíže, kterým porevoluční Československo bezprostředně čelilo. Některé byly nové, jiné sice staré, ale teprve teď vyšly najevo.
26. 1. 2020|

Jedinečná nanočistírna uleví lidem v Domašově nad Bystřicí. Zakalenou vodu prožene membránou

Asi jeden a půl tisíce obyvatel Domašova nad Bystřicí si už nebude muset chodit pro vodu k cisternám. Ty jim zajišťovaly dodávku i několikrát ročně kvůli znečištění obecního zdroje, místní úpravna nezvládala vodu čistit třeba po přívalových deštích. Vodohospodáři ji proto doplnili o nanofiltraci, kterou tak nainstalovali poprvé ve střední Evropě.
17. 1. 2020|

Paliativní péči nově nabízí i prostějovská nemocnice. Pro vážně nemocné má 24 lůžek

Nemocnice v Prostějově ve čtvrtek otevřela lůžkové oddělení paliativní péče, které bude určeno pro nevyléčitelně nemocné pacienty. Doposud museli trávit poslední dny svého života na internách nebo léčebnách dlouhodobě nemocných. Nová stanice LDN s oddělením paliativní péče stála třicet milionů korun, většinu nákladů pokryla dotace Olomouckého kraje.
20. 6. 2019|

Na černo stavěná léčebna ve Dvoře Králové roste dál. Kraj se bojí, že se s ní bude přetahovat o lékaře a sestry

Nepovolená stavba léčebny dlouhodobě nemocných ve Dvoře Králové nad Labem má vícero odpůrců. Manažeři krajského zdravotnictví se obávají, že nedostatek zdravotního personálu v regionu se ještě prohloubí a že o to málo zdravotníků, kteří jsou k dispozici, se s léčebnou ještě budou přetahovat. Stavba vadí i úřadům, které její pokračování zakázaly. Přesto firma Žižka staví dál.
29. 5. 2019|

Léčebna ve Dvoře Králové nemá potřebná razítka, podle stavebního úřadu jde o nepovolenou stavbu

Na okraji Dvora Králové nad Labem vyrůstá léčebna dlouhodobě nemocných, kde má být až 180 lůžek. Stavba ovšem nemá potřebné doklady a razítka: načerno ji staví místní firma Žižka. Ta má souhlas pouze s terénními úpravami a žádá o dodatečné stavební povolení i změnu stávajícího územního plánu.
23. 5. 2019|