TÉMA

Dopravní přestupek

Za jízdu bez pásu dostal Rakušan pokutu 1500 korun

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dostal pokutu 1500 korun za jízdu v autě na místě spolujezdce bez zapnutého bezpečnostního pásu. Rakušan se přestupku dopustil při cestě na debatu ve Vyškově, video z auta sám zveřejnil na sociální síti X. Později se omluvil a uvedl, že je připraven pokutu zaplatit. Hrozila mu sankce až dva tisíce korun na místě nebo pět tisíc korun ve správním řízení.
14. 3. 2024|

Patnáct tisíc přestupků za týden. Řidiči kolem školy jezdili i víc než stovkou, zjistila jihočeská obec

Obec Srubec u Českých Budějovic začala nově měřit rychlost. Tisíce řidičů tam kolem školy jezdily víc než padesátkou. Někteří překročili i stokilometrovou rychlost. Vedení obce se proto dohodlo s českobudějovickým magistrátem a nechalo na místě namontovat kamery.
4. 3. 2024|

Prezident Pavel jel na motorce bez helmy, za přestupek se omluvil

Prezident Petr Pavel jel na motorce bez helmy, upozornila na to televize CNN Prima News na základě videozáznamu od diváka. Pavel se na sociální síti X za dopravní přestupek omluvil. Slíbil, že věnuje peníze na pomoc motorkářům, kteří cizí vinou skončili na invalidním vozíku.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 19:35|

Hrozbu odebrání registrační značky auta, když má řidič nedoplatek na pokutách, hodnotí policisté jako efektivní

Přes dvanáct milionů korun letos vybrali policisté a celníci od řidičů, kteří měli nedoplatky za dopravní přestupky. Nová pravidla, podle kterých neplatičům hrozí zabavení registrační značky, hodnotí jako velmi efektivní. Kontroly mohou provádět také strážníci v obcích.
29. 6. 2023|

Policie se zaměřila na řidiče, kteří neplatí pokuty. Hrozí jim zabavení registrační značky

Policie od začátku roku přitvrdila vůči řidičům, kteří se vyhýbají placení pokut. Týká se to hlavně cizinců. Podle policejního prezidenta Martina Vondráška jim hrozí zabavení registrační značky, případně nasazení botičky, když na to policie přijde například při běžné silniční kontrole. Policisté ve středu ráno podnikli na dálnici D1 kontrolní akci zaměřenou právě na placení pokut. Přistihli řidiče, kteří dlužili i desítky tisíc korun.
16. 2. 2023|

České Budějovice mají problém s elektrokoloběžkami. Vadí parkování i jízda po chodníku

České Budějovice jsou osmým městem v Česku, kde začaly jezdit sdílené elektrokoloběžky americké společnosti Lime. Mnoha obyvatelům vadí, stěžují si například na to, že je jejich uživatelé nechávají odstavené tam, kam nepatří. Magistrát říká, že o zahájení služby ve městě nevěděl a nepovolil ji, firma tvrdí opak.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 18:53|

Prosazení změny bodového systému zbude až na dalšího ministra. Podle opozice Havlíček dopravu zanedbal

Změnit bodový systém bude úkol až pro nového ministra dopravy. Že nestihne změnu prosadit, přiznal nynější ministr Karel Havlíček (za ANO). Opozice považuje za viníka právě jeho. Tvrdí, že nezvládá vést dva resorty zároveň – současně je ještě ministrem průmyslu a obchodu – a že dopravu opomíjí.
1. 8. 2021|

Státní zástupce obžaloval dva jihočeské policisty z braní úplatků a zneužití pravomocí

Dva policisty z jižních Čech obžaloval státní zástupce, podle něj brali úplatky na dálnici D3. V případě prokázání viny jim hrozí až deset let vězení. Informaci ČT sdělila mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivana Nguyenová. Letité tresty hrozí i řidičům, kteří údajně úplatky dávali.
27. 11. 2020|

Přes šest tisíc řidičů v Česku už letos ujelo od nehody, jejich počet stále roste

Na českých silnicích roste počet nehod, od kterých jejich viníci ujeli. Letos to za první čtyři měsíce bylo ve 6003 případech. Vyplývá to ze statistik Policie České republiky. Z celkového počtu 32 922 dopravních nehod, které policisté do konce dubna řešili, ujel z místa téměř každý pátý řidič. To je nejvíc za posledních 12 let.
22. 5. 2019|