TÉMA

Jilemnice

Obce na Jilemnicku vytvořily první oficiální společenství v Česku

Na Jilemnicku vzniklo vůbec první společenství obcí v republice. Sdružuje dvě desítky podkrkonošských obcí, které od tohoto kroku očekávají, že společně dosáhnou lepšího zajištění veřejných služeb. Spolupracovat chtějí například v oblasti školství, dopravy nebo sociálních služeb. Už teď mají společné odpadové hospodářství, spolupráci chtějí rozšiřovat i v následujících letech.
před 10 h hodinami|

Roztoky u Jilemnice mají novou silnici. Obec o ni usilovala šest let

V Roztokách u Jilemnice na Semilsku skončila po dvou letech rekonstrukce krajské silnice třetí třídy. Projekt, na který použil Liberecký kraj peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury, patřil letos k největším silničním stavbám v kraji. Rekonstrukce necelých pěti kilometrů silnice stála přes sto pětadvacet milionů korun.
10. 11. 2021|
Doporučujeme

Ve čtrnácti ji chtěli prodat o generaci staršímu ženichovi, dnes je Somálka Kafiya Mahdi úspěšnou modelkou

Dvaadvacetiletá Somálka Kafiya Mahdi dorazila do Maďarska jako nezletilá uprchlice v roce 2014. Ze své rodné země utekla před nuceným sňatkem. Její vlastní otec ji chtěl ve čtrnácti letech prodat o generaci staršímu muži. Dnes je z ní známá maďarská modelka a lidskoprávní aktivistka. Nedávno navštívila s filmovým dokumentem, který o ní vznikl, festival v Jilemnici.
13. 10. 2021|

Porodnice v Trutnově po roční pauze obnovuje provoz

Trutnovská porodnice po více než roční pauze znovu zahájí provoz. Jediné zařízení na Trutnovsku přestalo fungovat loni v létě kvůli nedostatku personálu. Rodičky musely jezdit do sousedních okresů. Od letošního září má porodnice nového primáře a v plném provozu začne fungovat od prvního října. Novinkou je sekční sál pro porody císařským řezem.
16. 9. 2021|

Liberecký kraj koupí akcie nemocnic v Jilemnici a Semilech. Chce zlepšit plánování investic a péče

Liberecký kraj chce vstoupit do akciové společnosti MMN (dříve Masarykova městská nemocnice), která provozuje nemocnice v Jilemnici a Semilech. Společnost vlastní města, od kterých chce kraj odkoupit část podílů. Získat by měl přes šestnáct procent akcií za téměř sto padesát pět milionů korun. Dalších bezmála třiatřicet milionů přidá na investice. Peníze, které města za své akcie získají, investují do rozvoje nemocnice.
8. 9. 2021|

Vydatné deště v úterý zkropí hory v pohraničí. Poté nastane babí léto

V úterý čekají meteorologové vydatný déšť. Nejvíc pršet má v příhraničních oblastech od Jizerských hor přes Krkonoše a Jeseníky až po Beskydy. Spadnout tam může čtyřicet až sedmdesát litrů na metr čtvereční. Intenzivní srážky mohou v těchto oblastech mírně zvednout hladiny řek, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Po chladném a deštivém úterý by však mělo dorazit babí léto. Meteorologové očekávají, že bude trvat až do konce září.
30. 8. 2021Aktualizováno30. 8. 2021, 18:20|

Na Luční boudě extrémně pršelo, Labe v Krkonoších stouplo na druhý stupeň

Krkonoše zasáhl extrémně silný déšť. Na Luční boudě napršelo za necelých čtyřiadvacet hodin 139 litrů vody na metr čtvereční. Labe se na svém horním toku dostalo na druhý stupeň povodňové aktivity. Silný vítr také zastavil krkonošské lanovky a lámal stromy.
24. 8. 2021Aktualizováno24. 8. 2021, 11:36|

V Krkonoších a Jizerských horách bude vydatně pršet, meteorologové varují před aquaplaningem

Až 50 milimetrů naprší od pondělního odpoledne do úterý dopoledne v Krkonoších a Jizerských horách. Upozornil na to Český hydrometerologický ústav, jeho výstraha se týká především řidičů, kterým hrozí při prudkém dešti aquaplaning, navíc bude špatná viditelnost.
23. 8. 2021|

Most v Poniklé půjde k zemi, řidiči musí počítat s komplikacemi

Řidiči na Semilsku musí od pátku počítat s dopravními komplikacemi. Stavbaři uzavřeli frekventovaný most na silnici druhé třídy v Poniklé, přes který se auta i kamiony připojují na hlavní silnici z Jilemnice do Rokytnice nad Jizerou. Kromě dopravních komplikací práce na mostě budí debaty i mezi místními. Ti by chtěli historickou stavbu zachovat.
3. 7. 2021|
Počasí

Sněžení na horách a ledovka připomínají, že je zima. Příští týden bude ale výhledově nejsušší

V příštích čtyřech týdnech čekají meteorologové v Česku přes den maxima průměrně kolem tří stupňů Celsia, v noci má mrznout. Nejsušší bude hned příští týden, pak má srážek přibýt. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V sobotu sice v podstatě poprvé od vánočních svátků v Česku znovu sněžilo, i na horách to ale bylo nanejvýš deset centimetrů. Spolu s ranní ledovkou tak ale o sobě dala zima vědět.
18. 1. 2020|

Kvůli těhotentsví propuštěná vražedkyně Janáková je znovu ve vazbě

Okresní soud v Opavě uvalil vazbu na odsouzenou vražedkyni Petru Janákovou v souvislosti s čerstvým stíháním za trestný čin křivé obvinění. Dospěl k názoru, že by se mohla trestnímu stíhání vyhýbat. Janáková byla odsouzena k 30 letům vězení za zastřelení sběratele v roce 2017, letos v červnu byla ale propuštěna kvůli těhotenství. Už na svobodě si nechala změnit příjmení z Janáková na Nová.
24. 10. 2019|
Počasí

Rozvodněné řeky se vrátily do koryt. Ještě bude pršet, nejhorší obavy se asi nenaplní

Voda v domech a zdivočelé řeky, ve kterých před několika dny sotva byla nějaká voda – to přinesly vydatné deště, které ve středu zasáhly severovýchod Čech a hlavně východ a sever Moravy a Slezsko. Nejhorší byla situace u Senice, která se vylila z břehů, večer ale hladiny většiny toků poklesly. Ve čtvrtek by již neměla být situace tak kritická. Bude sice ještě pršet, meteorologové ale zmírnili výstrahu a na nejvyšší povodňové stupně se již většina toků nejspíše nedostane.
22. 5. 2019Aktualizováno22. 5. 2019, 22:37|