TÉMA

Vrchlabí

Cestu z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna komplikuje další etapa sanace skal

Cesta do největšího krkonošského střediska je v současnosti komplikovaná. Stavbaři se totiž po čtyřech letech vrátili k sanaci skal nad silnicí z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna. Masivy jsou zvětralé a odpadají skalní úlomky, které ohrožují řidiče.
25. 9. 2023|

Vrchlabí má nový krytý bazén. Kvůli závadě po sedmi hodinách přerušil provoz

Ve Vrchlabí na Trutnovsku zahájil v úterý provoz nový krytý bazén téměř za dvě stě milionů korun bez DPH. Navzdory dopadům růstu cen energií a inflace bazén otevřel v plném rozsahu, řekl ředitel městské organizace Aquacentrum Vrchlabí Jiří Dušek. Odhad příspěvku města v prvním čtvrtletí roku 2023 na provoz bazénu je podle něj dva miliony korun. Aquacentrum však po sedmi hodinách kvůli technické závadě na rozvaděči elektřiny provoz přerušilo, návštěvníci objekt spořádaně opustili. Dle místostarosty města Alfreda Plašila se večer závadu podařilo odstranit.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 21:42|

Spekulanti v Krkonoších rozesílají nevýhodné nabídky na odkup pozemků

Ve schránkách vlastníků půdy přibývá dopisů s nabídkami na odkup parcel. Kontaktují je spekulanti, kteří postupují podle osvědčeného pravidla: levně nakoupit – draze nabídnout. Nepozorný prodávající, který by si neověřil tržní cenu své nemovitosti, pak může tratit. Děje se to mimo jiné i v Krkonoších.
18. 12. 2022|

Autobus vjel ve Vrchlabí na přejezd, když projížděl vlak. Při srážce byli zraněni tři lidé

Při nehodě elektrobusu a vlaku se v sobotu odpoledne ve Vrchlabí na Trutnovsku lehce zranili tři lidé. Autobus vjel na přejezd, když tam projížděl vlak. Řekla to policejní mluvčí Šárka Pižlová. Provoz na regionální trati byl obnoven po 19:15, po dobu přerušení provozu České dráhy nasadily autobusy.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 20:11|

Lyžařka se podle zástupců Krkonošského národního parku fotila v zakázané lokalitě. Hrozí jí pokuta

Krkonošský národní park (KRNAP) zahájil správní řízení s lyžařkou Sandrou Schützovou, donedávna českou reprezentantkou v běhu na lyžích. Podle fotografií, které sama zveřejnila na sociálních sítích, se zřejmě pohybovala v přísně střežené lokalitě v Obřím dole, kam je vstup podle zákona zakázaný. Lyžařka to popírá.
18. 5. 2022|

Horské letiště ve Vrchlabí chátrá kvůli sporu akcionářů. Hangáru hrozí zřícení pod sněhem

Nejistá je budoucnost letiště ve Vrchlabí, jediného horského veřejného letiště v Česku. Vlastní ho letecká škola, které hrozí insolvence. Důvodem jsou spory mezi akcionáři, které prošetřuje také policie. Dlouhodobé nejasnosti s financováním zhoršují stav letištního mobiliáře, což dopadá na všechny piloty, kteří se svými stroji na plochu dosednou.
1. 1. 2022|

Česko čeká další mrazivá noc, nejchladnější bude sever a severovýchod

Česko čeká další mrazivá noc. Minima budou na severu a severovýchodě i pod minus 12 stupni Celsia. Meteorologové varovali, že hrozí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. V Jizerských horách v neděli naměřili skoro minus 27 stupňů.
26. 12. 2021|

Vydatné deště v úterý zkropí hory v pohraničí. Poté nastane babí léto

V úterý čekají meteorologové vydatný déšť. Nejvíc pršet má v příhraničních oblastech od Jizerských hor přes Krkonoše a Jeseníky až po Beskydy. Spadnout tam může čtyřicet až sedmdesát litrů na metr čtvereční. Intenzivní srážky mohou v těchto oblastech mírně zvednout hladiny řek, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Po chladném a deštivém úterý by však mělo dorazit babí léto. Meteorologové očekávají, že bude trvat až do konce září.
30. 8. 2021Aktualizováno30. 8. 2021, 18:20|

Na Luční boudě extrémně pršelo, Labe v Krkonoších stouplo na druhý stupeň

Krkonoše zasáhl extrémně silný déšť. Na Luční boudě napršelo za necelých čtyřiadvacet hodin 139 litrů vody na metr čtvereční. Labe se na svém horním toku dostalo na druhý stupeň povodňové aktivity. Silný vítr také zastavil krkonošské lanovky a lámal stromy.
24. 8. 2021Aktualizováno24. 8. 2021, 11:36|

V Krkonoších a Jizerských horách bude vydatně pršet, meteorologové varují před aquaplaningem

Až 50 milimetrů naprší od pondělního odpoledne do úterý dopoledne v Krkonoších a Jizerských horách. Upozornil na to Český hydrometerologický ústav, jeho výstraha se týká především řidičů, kterým hrozí při prudkém dešti aquaplaning, navíc bude špatná viditelnost.
23. 8. 2021|

Kvůli nedostatku čipů zůstanou zaměstnanci Škody Auto doma i po celozávodní dovolené

Poté, co v polovině srpna skončí ve Škodě Auto celozávodní dovolená, zůstanou zaměstnanci doma ještě týden, uvedl týdeník Škodovácký odborář. V Mladé Boleslavi a Kvasinách se vrátí do práce 23. srpna, ve Vrchlabí o čtyři dny dříve. Automobilka se potýká s nedostatkem čipů.
29. 7. 2021Aktualizováno29. 7. 2021, 11:58|

Kvůli covidové krizi mizí horské hotely. Developeři je chtějí měnit na apartmány

Některá horská ubytovací zařízení čeká přestavba na apartmány. Majitelé hotelů totiž absenci návštěvníků neustáli a objekty prodali developerům, kteří je chtějí přestavět na víkendové či prázdninové byty. Epidemie navíc stojí za demolicí jednoho z větších penzionů v Krkonoších. Ubytovací zařízení v Herlíkovicích pro 65 osob se poprvé uzavřelo loni na jaře. Provoz Penzionu Mlýn už jeho majitel nechtěl dotovat.
4. 5. 2021|

Řidič, který zavinil smrtelnou nehodu s generálem Jakubů, se odvolal

Řidič, který zavinil nehodu, při níž zahynul zástupce ředitele Vojenského zpravodajství Milan Jakubů, se odvolal proti tříletému trestu vězení. České televizi to potvrdil mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek i řidičův advokát David Krofta. K nehodě došlo v září 2019 nedaleko Špindlerova Mlýna. Vojtěch Chaura měl jet těsně před nehodou rychlostí překračující 150 kilometrů za hodinu. Tři roky ve vězení a peněžitý trest mu později uložil Okresní soud v Trutnově.
25. 1. 2021|

Za tragickou srážku s autem generála Jakubů poslal soud řidiče do vězení na tři roky

Okresní soud v Trutnově ve čtvrtek potrestal třemi lety vězení Vojtěcha Chauru, který podle spisu zavinil loňskou tragickou nehodu, při které u Špindlerova Mlýna zahynul zástupce ředitele Vojenského zpravodajství Milan Jakubů. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obžalovaný si ponechali lhůtu na podání odvolání, uvedla místopředsedkyně a mluvčí soudu Pavla Novotná.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 16:11|

Řidič, který měl způsobit tragickou nehodu v Krkonoších, se u soudu omluvil. Jel skoro 160 kilometrů v hodině

Řidič Vojtěch Chaura, který loni v září podle obžaloby způsobil tragickou nehodu mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem, ve čtvrtek u Okresního soudu v Trutnově přiznal vinu. Chaura řídil sportovní vůz Ford Mustang a srazil se v protisměru s protijedoucím autem, v němž zahynul zástupce ředitele Vojenského zpravodajství, brigádní generál Milan Jakubů. Jeho manželka byla těžce zraněna. Podle státní zástupkyně Dagmar Čevelové jel Chaura s mustangem před nehodou rychlostí až 158 kilometrů v hodině.
10. 9. 2020Aktualizováno10. 9. 2020, 15:52|

Ve Vrchlabí začali stavět akvapark. Zakázku na infrastrukturu získala firma spoluvlastněná radním

Ve Vrchlabí začali stavět městský akvapark. Odhadovaná cena je až 190 milionů korun. První zakázku na infrastrukturu získala firma, kterou spoluvlastní radní Bedřich Hanousek. Jako předseda komise pro výstavbu projekt připravoval. Opozice to kritizuje jako střet zájmů, který vyvolává mnohá podezření.
2. 8. 2020|

Za nehodu, při které zemřel generál rozvědky, chce policie poslat řidiče mustangu před soud

Státní zástupce rozhodne o obžalobě muže, který podle závěru policejního vyšetřování způsobil loňskou tragickou nehodu u Špindlerova Mlýna. Zahynul při ní tehdejší zástupce ředitele Vojenského zpravodajství Milan Jakubů. Policie své vyšetřování dokončila, navrhla státnímu zástupci, aby řidiče vozu, který se s autem Jakubů střetl, obžaloval z usmrcení a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.
6. 5. 2020|

Škoda Auto obnovila výrobu ve všech třech závodech. Ta se rozběhla i v největší továrně Volkswagenu

Automobilka Škoda Auto obnovila v pondělí ráno v 6:00 výrobu ve všech třech výrobních závodech v České republice. Firma zastavila kvůli koronaviru výrobu 18. března večer a odstávku několikrát prodloužila. Teď výrobu rozjíždí téměř po šesti týdnech a její obnovení doprovází více než osmdesát opatření. Podobná mají i v největší továrně Volkskwagenu ve Wolfsburgu, kde se také v omezeném režimu obnovil provoz. Praha letos nebude mít přímé spojení s USA, ta plánovaná letecké společnosti kvůli koronaviru zrušily. Evropský výrobce letecké techniky Airbus upozornil zaměstnance na možnost výrazného propouštění.
27. 4. 2020Aktualizováno27. 4. 2020, 20:15|

Kvůli těhotentsví propuštěná vražedkyně Janáková je znovu ve vazbě

Okresní soud v Opavě uvalil vazbu na odsouzenou vražedkyni Petru Janákovou v souvislosti s čerstvým stíháním za trestný čin křivé obvinění. Dospěl k názoru, že by se mohla trestnímu stíhání vyhýbat. Janáková byla odsouzena k 30 letům vězení za zastřelení sběratele v roce 2017, letos v červnu byla ale propuštěna kvůli těhotenství. Už na svobodě si nechala změnit příjmení z Janáková na Nová.
24. 10. 2019|

Soud rehabilitoval Pavla Wonku, posledního politického vězně, který zemřel za mřížemi

Okresní soud v Náchodě rehabilitoval disidenta Pavla Wonku za vazební věznění a trestní stíhání v dubnu roku 1988. Návrh soudu podal bratr Pavla Wonky Jiří. Jako pozůstalý bude moci požádat stát o odškodnění za bratrovo nezákonné třítýdenní věznění. Pavel Wonka zemřel za dosud nevyjasněných okolností ve vězení 26. dubna 1988. Je označován za posledního politického vězně komunistického režimu v Československu, který zemřel ve vězení.
16. 10. 2019|

Při havárii v Krkonoších zemřel zástupce ředitele Vojenského zpravodajství. Policie hledá svědky nehody

Při nehodě u Špindlerova Mlýna zemřel v sobotu jeden ze zástupců ředitele Vojenského zpravodajství, brigádní generál Milan Jakubů. Trutnovská policie nyní hledá svědky sobotní události, při které se srazil sportovní vůz Ford Mustang se Škodou Rapid, kterou řídil Jakubů.
23. 9. 2019|
Počasí

Rozvodněné řeky se vrátily do koryt. Ještě bude pršet, nejhorší obavy se asi nenaplní

Voda v domech a zdivočelé řeky, ve kterých před několika dny sotva byla nějaká voda – to přinesly vydatné deště, které ve středu zasáhly severovýchod Čech a hlavně východ a sever Moravy a Slezsko. Nejhorší byla situace u Senice, která se vylila z břehů, večer ale hladiny většiny toků poklesly. Ve čtvrtek by již neměla být situace tak kritická. Bude sice ještě pršet, meteorologové ale zmírnili výstrahu a na nejvyšší povodňové stupně se již většina toků nejspíše nedostane.
22. 5. 2019Aktualizováno22. 5. 2019, 22:37|