TÉMA

Vysoké Tatry

Slovenský vzdušný prostor pomohou střežit i Maďaři

Maďarsko se nově připojí k zajištění ochrany slovenského vzdušného prostoru. Ministři obrany zemí Visegrádské skupiny (V4) podepsali deklaraci na pondělní schůzce ve Vysokých Tatrách. Bratislava po loňské invazi Ruska na Ukrajině předčasně ukončila provoz svých stíhaček sovětské konstrukce MiG-29. S Českem a Polskem se dříve dohodla na zajištění ochrany nebe do doby, než Slovensko převezme objednané americké stíhačky F-16.
12. 6. 2023|

Pavel příští pondělí zamíří na dvoudenní návštěvu Slovenska

Zvolený český prezident Petr Pavel přijede příští pondělí na dvoudenní návštěvu Slovenska, kam zavítá jen několik dní po své inauguraci. Termín návštěvy oznámila slovenská prezidentská kancelář. Pavel se úřadu ujme ve čtvrtek a již dříve řekl, že na první zahraniční cestu ve funkci hlavy státu pojede právě na Slovensko.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 16:11|

Zeman doufá, že spolupráce se Slovenskem bude pokračovat. Čaputová se těší, že s Pavlem budou hlasem rozumu

Česko a Slovensko k sobě mají blízko, ukazuje se to v různých formách spolupráce, řekla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po setkání s Milošem Zemanem. Ten doufá, že velmi dobrá česko-slovenská spolupráce bude pokračovat i s jeho nástupcem Petrem Pavlem. Zeman oficiální část programu rozlučkové návštěvy Slovenska ve funkci zahájil v úterý dopoledne přehlídkou jednotky čestné stráže ve Vysokých Tatrách. Slavnostní uvítací ceremoniál byl u hotelu u Štrbského plesa ve stejnojmenné turistické lokalitě, kde je Zeman ubytován.
7. 2. 2023Aktualizováno7. 2. 2023, 17:38|

Zelená kometa mezi dvěma vozy. Český snímek pořízený ze Slovenska ocenila NASA

Astronomickým snímkem dne označila NASA v úterý kompozici českého fotografa Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě. Ten na snímku „A Comet and Two Dippers“ neboli Kometa a dva vozy zachytil kometu C/2022 E3 ZTF, která je nyní při vhodných podmínkách viditelná i pouhým okem.
7. 2. 2023|

Zeman na konci svého mandátu zavítal na Slovensko. Setkal se s prezidentkou Čaputovou

Neformální večeří se slovenskou kolegyní Zuzanou Čaputovou ve Vysokých Tatrách zahájil v pondělí prezident Miloš Zeman návštěvu Slovenska. Do sousední země zavítal zhruba měsíc před skončením svého druhého prezidentského mandátu.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 20:56|

30 let zpět: Premiéři na nejvyšší hoře Československa

Poněkud netradičně se premiéři obou částí ČSFR, Petr Pithart a Ján Čarnogurský, pokusili urovnat rozpory provázející česko-slovenské vztahy. Spolu s dalšími vládními kolegy společně vystoupali na nejvyšší horu Československa – Gerlachovský štít ve Vysokých Tatrách.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 8. 2021|

Slovensko zavádí nový protipandemický systém, ve Vysokých Tatrách se zpřísňuje režim

Ve Vysokých Tatrách a v několika dalších regionech na Slovensku začaly od pondělí platit přísnější podmínky pro vstup návštěvníků například do restaurací nebo hotelů. Změna souvisí se zavedením nového protiepidemického systému Covid automat.
16. 8. 2021|

Cestování do zahraničí se výrazně zjednoduší. Letošní dovolená však bude trochu dražší

Cestování do zahraničí bude mnohem jednodušší, Česko se totiž dostalo do takzvané zelené zóny. To znamená, že Češi mohou cestovat stejně jako před pandemií například do Bulharska, Chorvatska nebo do Slovinska. Jednodušší bude i cestování do Řecka, kde bude stačit antigenní test. Podobně jako v Česku se i v ostatních zemích mírně zvýšily ceny, například za ubytování.
20. 6. 2021|

Ve Vysokých Tatrách vešel do hotelu medvěd, dostal se prý až do kuchyně

Do jednoho z hotelů ve Starém Smokovci ve Vysokých Tatrách v úterý večer vešel mladý medvěd. Podle zástupce městské policie se dostal až do hotelové kuchyně, naopak ředitel ubytovacího zařízení tvrdí, že šelma byla jen na terase. Informoval o tom internetový server Korzár.sk.
16. 6. 2021|

Čech a Slovák spojili síly při vzniku unikátní fotografie. Ocenila ji NASA i BBC

Společný snímek českého fotografa a astronoma Petra Horálka a slovenského fotografa Tomáše Slovinského spojuje v jedné mozaice kometu v různých polohách z několika koutů světa. Mozaiku doplňuje panorama pohoří Vysoké Tatry, nad které autoři kometu symbolicky umístili. Fotografii ocenila NASA i BBC.
2. 11. 2020|

Vše pro turisty, nebo ochrana přírody především? Slovensko řeší, co dál s Tatrami

Na Slovensku se v posledních týdnech diskutuje o tom, jak by měla vypadat budoucnost Tatranského národního parku (TANAP). Mluví se zejména o rovnováze mezi potřebami turistiky a ochranou přírody. Na skutečnost, že národní park nemá jasně daná pravidla rozvoje, upozornila diskuze o návrhu nového územního plánu pro Štrbské Pleso.
13. 8. 2020|

Češi letos ve velkém zamířili do Tater. Pomoci jim tam může nová aplikace v mobilu

Letní turistická sezona ve Vysokých Tatrách zatím vypadá slibně. Ve velkém počtu přijíždějí i Češi. Ti jsou tradičně nejpočetnější zahraniční klientelou na Slovensku. Pohyb v horách jim usnadní nová aplikace českého autora.
28. 7. 2020|

Před 15 lety zpustošila Tatry vichřice. Živel za sebou nechal dva mrtvé a padesátikilometrový pás polomů

Přesně před patnácti lety zasáhla Tatry větrná smršť, která zdevastovala přes 12 tisíc hektarů lesů a zabila dva lidi – ve Vysokých Tatrách zemřel řidič nákladního vozu, na který spadl strom, v Nízkých Tatrách zahynul český turista. Vítr, jenž v nárazech dosahoval rychlosti přes 190 kilometrů v hodině, změnil řadu míst v nejvyšších slovenských horách téměř k nepoznání. Dnes jsou z tehdejší neutěšené měsíční krajiny znovu husté lesy.
19. 11. 2019|

Vysoké Tatry jsou podle žebříčku Lonely Planet nejlepší evropskou letní destinací

Turistický průvodce Lonely Planet označil slovenské Vysoké Tatry pro letošní rok za nejlepší prázdninovou destinaci v Evropě. Kromě Slovenska se v žebříčku také objevily španělská metropole Madrid, chorvatská Istrie nebo islandské pobřeží.
21. 5. 2019|