TÉMA

Mořské proudy

Doporučujeme

Oceánské proudy se mohou zastavit už v tomto století, predikuje model. Důsledky jsou nedozírné

První kvalitní studie upozorňují, že se mohou zastavit mořské proudy. Ty jsou přitom zásadní pro přenos tepla po naší planetě. Změna může přijít ještě rychleji, než se čekalo – a na opačné části planety než vědci předpokládali.
24. 5. 2023|

Vědci pomocí satelitů nahlédli na mořské dno. Objevili devatenáct tisíc nových sopek

Podmořské hory sopečného původu hrají důležitou roli v tvorbě oceánských ekosystémů, ovlivňují klima, ale také mohou být důležitou zásobou zdrojů. Lidstvo o nich ale takřka nic neví. Změnit se to pokusil mezinárodní vědecký výzkum, který na mořském dně objevil devatenáct tisíc dosud neznámých sopek.
24. 4. 2023|

Červenec byl nejteplejším měsícem v dějinách měření. Ukazuje to na rychlost a hrozbu klimatické změny

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) označil červenec jako nejteplejší měsíc v historii pozorování, tedy za 142 let. Podle programu Copernicus, spravovaného Evropskou komisí, byl červenec 2021 třetím nejteplejším na planetě a druhým nejteplejším v rámci Evropy.
23. 8. 2021|

Milion bot a 300 tisíc kartáčků: Kokosové ostrovy se dusí pod tunami plastů

Téměř 240 tun plastu zaneslo kdysi nedotčené tropické Kokosové ostrovy v Indickém oceánu. Vědci odhadují, že se tam nachází přes 414 milionů kusů plastového odpadu, včetně milionů umělohmotných bot. Žabky a sandály ale nejsou hlavním problémem, většina odpadu je skryta pod pískem, napsal server BBC.
21. 5. 2019|