TÉMA

S'-čchuan

Záchranné akce po zemětřesení v čínském S’-čchuanu komplikují covidové lockdowny

Záchranáři na jihozápadě Číny stále zápasí o životy těch, které zasypalo pondělní zemětřesení. Úřady dosud napočítaly čtyřiasedmdesát mrtvých, desítky lidí se pohřešují. Navzdory druhotným otřesům pokračují úřady v nařízené uzávěře, která má zabránit šíření koronaviru. Čína zažívá největší vlnu covidu od začátku pandemie. Lockdown platí pro třiatřicet měst a pětašedesát milionů lidí.
7. 9. 2022|

Zemětřesení v čínské provincii S'-čchuan zabilo desítky lidí

Nejméně pětašedesát lidí zahynulo v zemětřesení, které v pondělí postihlo čínskou provincii S'-čchuan. Na 250 lidí utrpělo zranění, z toho několik desítek vážná. Záchranné práce pokračují. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínská státní média.
6. 9. 2022|
Doporučujeme

Čína dokončila svůj nejnovější tokamak. „Umělé Slunce“ by se mělo rozsvítit už letos

Čína v závěru roku dokončila konstrukci tokamaku – fúzního reaktoru jménem HL-2M. Toto zařízení by mělo dosáhnout teploty až 200 milionů stupňů Celsia a v pozemských podmínkách vytvořit obdobu „nového Slunce“.
2. 1. 2020Aktualizováno5. 1. 2020, 12:02|

Umělá inteligence určená pro sledování lidí má v Číně rozeznávat jednotlivé pandy

Čína chce pomocí nové aplikace rozeznávat pandí obličeje. Technologie vyvinutá a užívaná v zemi pro kontrolu lidí má nyní posloužit k ochraně zvířat. Vědcům umožní podle agentury DPA pandy identifikovat a zjistit o životě a chování tohoto ohroženého druhu savců více.
21. 5. 2019|