TÉMA

Ovocnářská unie

Mrazy napáchaly na ovoci obří škody. Pomůžeme vám, slíbil pěstitelům Výborný

Mráz v Česku v posledních dnech napáchal velké škody ovocnářům. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že největší škody jsou v Čechách, někde bude dokonce úroda nulová. Po jednání s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem v obci Daminěves na Mělnicku řekl, že stát chystá finanční pomoc pro poškozené pěstitele. Ministerstvo chce firmám pomoct i s udržením zaměstnanců. Podle Ludvíka už škoda přesáhla jednu miliardu korun.
07:59Aktualizovánopřed 1 h hodinou|

Mrznout bude i v následujících nocích, varuje ČHMÚ. Pěstitelé už sčítají škody

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout. V noci na čtvrtek budou přízemní mrazíky zejména v jižní polovině Čech a na severu republiky a v noci na pátek hrozí mráz, nejen přízemní, na celém území, varovali meteorologové. První škody kvůli studeným nocím hlásí pěstitelé zeleniny, ovoce i vinaři, zároveň mluví o oddálení sklizně a možných odbytových problémech.
včeraAktualizovánopřed 23 h hodinami|

Leckde sněží. Chladno povládne Česku až do příštího týdne

Počasí v Česku zůstane oblačné a chladné až do příštího týdne, o víkendu teploty nepřesáhnou devět stupňů Celsia. Noci na pátek, neděli a pondělí budou mrazivé, podobně jako noc na čtvrtek, kdy teploměr ukázal až osm stupňů pod nulou. Zima může poškodit zeleninu nebo kvetoucí ovocné stromy, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přeháňky budou i smíšené a sněhové, v některých dnech i v nižších polohách.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 19:48|

Ubývá sadů. Pěstování domácího ovoce je ztrátové

Ovocnáři odhadují, že letos ubude dalších šest set až sedm set hektarů sadů. Už loni vykáceli tisíc hektarů kvůli tomu, že pěstování domácího ovoce je stále ztrátové. Tvář mění třeba Polabí, kde mizí stromořadí jabloní nebo višní.
17. 3. 2024|

Jablek se loni v Česku urodilo nejméně za posledních dvanáct let

Sklizeň ovoce v České republice loni meziročně klesla o 26 procent na podprůměrných 121 946 tun. Byla to nejnižší úroda od roku 2017. Výrazný meziroční propad o 27 procent byl u jabloní, jejichž úroda 100 604 tun byla nejnižší za posledních dvanáct let. Velké poklesy byly také u meruněk, broskví, švestek a višní, vyplývá z bilance sklizně, kterou nyní zveřejnil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Vyšší čísla vykázaly hrušně.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 12:21|

Potraviny od ledna zdraží, přestože se jim sníží daňová sazba, avizují řetězce

Potraviny od ledna zdraží, přestože klesne daňová sazba. Ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) o tom informovali zástupci obchodních řetězců. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza řekl, že dodavatelé potravin obchodníkům již oznamují, že budou zvedat ceny o pět až deset procent. Potraviny budou od Nového roku v nové sjednocené sazbě DPH dvanáct procent, nyní jsou v první snížené sazbě patnáct procent.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 21:41|

Za vysoké ceny potravin mohou podle resortu i obchodníci a zpracovatelé. Ti to odmítají

Za vysoké ceny některých potravin podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) mohou i nepřiměřené marže části obchodníků či zpracovatelů. Ti to ale odmítají a poukazují na růst nákladů i dražší produkty od zemědělců. Nekula proto svolává jednání. A pohrozil také kontrolami marží. Ekonomové upozorňují, že někteří obchodníci a potravináři mohou zneužívat velkou moc nad trhem.
19. 2. 2023|

Ovocnáři zlikvidují asi desetinu jabloňových sadů, na pěstování prodělávají

Zhruba desetinu jabloňových sadů zlikvidují během letošní zimy čeští ovocnáři. Na pěstování jablek totiž prodělávají. Jejich unie vyjmenovává víc negativních vlivů, které za tím stojí – mimo jiné drahé energie a hnojiva, rostoucí cena práce a také přebytek úrody z Polska.
8. 2. 2023|

Potraviny budou zdražovat i v příštím roce. Táhnout vzhůru je budou nejen drahé energie

Ceny potravin budou růst i v příštím roce,  k jejich pozvolnému snižování by snad mohlo dojít v jeho závěru. Shodli se na tom hosté pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Shodu našli také v tom, že pokud nedojde k zastropování cen energií i pro velké firmy (obchodní řetězce či potravináře), ať už na evropské, či národní úrovni, také se to výrazně promítne do cen potravin.
27. 11. 2022|

Palírnám chybí meruňky, koncem roku může mírně podražit meruňkovice

Palírnám chybí meruňky. Jejich nedostatek by mohl mít vliv na drobné zdražení pálenky, která se z nich vyrábí, potvrdil zástupce Unie destilatérů. Meruňkám zahrádkářů podle unie uškodily mrazy nebo kroupy, ovocnáři nevylučují ani houbové choroby. Nyní v palírnách kvasí třešně, těch je dostatek a kvalitu třešňových pálenek očekávají výrobci vysokou.
21. 7. 2021|

Velká voda leckde spláchla naději na dobrou úrodu. Nyní ovocnáři zachraňují, co zbylo

Výrazné stopy po sobě zanechala u některých pěstitelů velká voda, která se o víkendu prohnala Českem. Přerušen tak byl například tradiční samosběr levandule, zkomplikovala se sklizeň jahod a méně bude v některých regionech třešní. A to ještě na některých místech čekají ovocnáři v nejbližší době další příval dešťů.
18. 6. 2020|

Třešní je letos v Česku kvůli mrazům málo. Ty, které dozrály, nemá kdo sbírat

V Česku začala sklizeň třešní, letos je však pro pěstitele velmi náročná. Ovoce je kvůli jarním mrazům mnohem méně, trhačům tak jde práce výrazně pomaleji. Pěstitelům chybějí i brigádníci, kteří o namáhavou práci nemají zájem. Pracovníci z východní Evropy v Česku i přes rozvolňování režimu na hranicích zatím stále nejsou.
13. 6. 2020|

Nižší DPH za jídlo a pivo v restauracích se v praxi objeví od pondělí. Menší zdanění by chtěli i ovocnáři

Nižší DPH na jídlo a čepované pivo vypité v hospodách platí teoreticky už týden. Prakticky ale účet s nižší daní ještě žádný host neviděl: všechny provozovny v zemi jsou pro konzumaci zavřené. Daňová novinka se tak v praxi projeví až po víkendu, kdy restaurace, bary a kavárny otevřou venkovní prostory. DPH ve výši 10 procent ale nově platí i pro audioknihy, mapy, pečovatele nebo třeba kadeřnické služby.
9. 5. 2020|

Mrazíky poničily ovocné sady. Plodiny kvůli teplé zimě ztratily mrazuvzdornost

Česko se musí připravit na horší úrodu některého ovoce. Silné mrazy, které v neděli a na počátku týdne zasáhly Česko, poničily například sady meruněk. Pučící keře a stromy po teplém týdnu zažily šok a pěstitelé říkají, že část z nich plodit nebude. Pokud mrazy zničily celou úrodu meruněk, pro ovocnáře to znamená ztrátu až 80 milionů korun. Riziko hrozí také u broskví a dalších peckovin, naopak například jabloně by mrazy neměly zásadně poškodit.
24. 3. 2020|

Úřady zakazují ovocnářům využívat „čmeláky z dovozu“. Aby neohrozili domácí

Ovocnáři v některých krajích řeší problém, jak zařídit opylování květů v sadech. Některé úřady jim zakázaly využívat čmeláky z dovozu, aby neohrozili ze zákona chráněné domácí čmeláky. Sadaři tvrdí, že ti ze zahraničí jsou odolnější, nevadí jim chladnější počasí a včely stejnou práci neodvedou.
9. 3. 2020|

Ovocnáři na Znojemsku začali se sklizní meruněk. Pomrzla jim zhruba polovina úrody

Na Znojemsku začal ve čtvrtek sběr meruněk, což je ovoce velmi citlivé na mráz. Letos na jaře zažili ovocnáři mráz hned dvakrát, meruňky pomrzly především v níže položených sadech a tam, kde v noci netopili svícemi. Přesto očekávají ovocnáři průměrnou úrodu.
20. 6. 2019|

Škody z jarních mrazů přesáhnou 100 milionů korun, odhadují ovocnáři

Letošní jarní mrazy poškodily nejvíc sady v severních a západních Čechách, celkem škody na ovoci půjdou přes 100 milionů korun. O situaci informoval předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Přesné vyčíslení bude jasné po celostátním odhadu sklizně, jehož výsledky budou známé ve druhé polovině června.
6. 6. 2019|

Investice do svící se vyplatila. Kdo v sadech na jaře topil, ovoce sklidí

Zemědělci sčítají škody po mrazech, které úrodu zasáhly v dubnu a květnu. Jižní Morava dopadla v rámci republiky dobře. Ovocnáři, kteří v sadech zapalovali ohně, úrodu zachránili. Jsou ale i místa, kde nesklidí nic. Ministerstvo je připraveno se s ovocnáři setkat a řešit případné kompenzace.
20. 5. 2019|