TÉMA

Rozpuštění parlamentu

Bulharský prezident podepsal rozpuštění parlamentu, zemi čekají v dubnu páté volby za dva roky

Bulharský prezident Rumen Radev podepsal dekret, kterým potvrdil, že v pátek rozpustí parlament. Oznámila to prezidentská kancelář. Radev také podepsal dekret o jmenování prozatímní vlády. Bulhaři půjdou na začátku dubna k pátým parlamentním volbám za dva roky.
2. 2. 2023|

Peruánská prokuratura obvinila exprezidenta Castilla ze vzpoury a spiknutí

Bývalý peruánský prezident Pedro Castillo byl zadržen a obviněn ze vzpoury a spiknutí, uvedla agentura AP s odvoláním na tamní prokuraturu. Stalo se tak poté, co parlament Castilla jasnou většinou odvolal z funkce. Reagoval tak na jeho oznámení, že má v úmyslu zákonodárný sbor rozpustit a vyhlásit předčasné volby. Prozatímní prezidentkou se poté stala dosavadní viceprezidentka Dina Boluarteová.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 12:58|

Peruánský prezident zkusil rozpustit parlament, zákonodárci ho sesadili. Zemi vede viceprezidentka

Peruánský parlament ve středu jasnou většinou odvolal z funkce prezidenta Pedra Castilla. Učinil tak krátce poté, co Castillo oznámil rozpuštění zákonodárného sboru a vyhlášení předčasných voleb. Pro odvolání prezidenta hlasovalo 101 ze 130 peruánských poslanců, kteří Castilla zbavili funkce kvůli „trvalé morální nezpůsobilosti“. O něco později složila přísahu dosavadní viceprezidentka Dina Boluarteová a stala se prozatímní prezidentkou a vůbec první ženou v čele Peru. Castillovo počínání již dříve označila za státní převrat.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 22:28|

Zelenskyj složil prezidentský slib a vzápětí rozpustil parlament. Skončí rovněž předseda vlády

Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman oznámil, že ve středu po zasedání vlády podá demisi. Stalo se tak po inauguraci nového prezidenta Volodymyra Zelenského, který po uvedení do úřadu oznámil rozpuštění parlamentu a vyzval stávající vládu k odstoupení. Rozhodl se tak po nedávném rozpadu dosavadní koalice. Ukrajina tak míří k předčasným volbám. Hrojsman při ohlášení své demise vybídl nového prezidenta k převzetí veškeré odpovědnosti za další vývoj v zemi.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 18:20|