TÉMA

Gíza

Rychle přibývá prachových a písečných bouří. Postižené země hledají účinnou ochranu

Písečné a prachové bouře způsobují v některých částech Asie a Afriky v současné době velké škody. Jsou totiž stále častější; podle nové zprávy OSN jich přibývá dokonce dramaticky.
24. 11. 2023|

Archeologové v jižním Egyptě odhalili sochu sfingy. Je maličká

Archeologové v jižním Egyptě objevili sochu sfingy z římské doby. Informovala o tom agentura AP. Káhira doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch, který je pro Egypt důležitým zdrojem příjmů.
7. 3. 2023|

Egyptologové našli ve Velké pyramidě neznámou chodbu. Slibují další odhalení

Vědci ve Velké pyramidě v egyptské Gíze objevili za hlavním vchodem skrytou devět metrů dlouhou chodbu, která by mohla vést k dalším objevům. S odkazem na oznámení egyptských památkářů o tom informuje agentura Reuters.
3. 3. 2023|

Stavbě egyptských pyramid pomohlo ztracené rameno řeky Nil, uvádí nová studie

Pyramidy v Gíze se západně od Nilu tyčí jako zvlášť pravidelné horské pásmo už čtyři a půl tisíce let. Cheopsova (Chufuova) pyramida, postavená na památku tohoto panovníka čtvrté dynastie, zabírá plochu 5,2 hektaru a v době svého vzniku (zhruba 2560 let před naším letopočtem) se vypínala do výše 146 metrů. Stavba pyramidy ale byla obestřena záhadou – starověkým architektům se nějak podařilo od břehů Nilu přes poušť k pyramidovému poli dopravit 2,3 milionu vápencových a žulových bloků, z nichž každý vážil v průměru přes dvě tuny, píše list The New York Times.
4. 9. 2022|

Elektrický zkrat způsobil požár v egyptském kostele, zahynuly desítky lidí

Při požáru koptského kostela v egyptském městě Gíza zahynulo nejméně 41 lidí a dalších minimálně čtrnáct utrpělo zranění, uvedla podle agentury AP egyptská koptská církev s odkazem na zdravotníky. Agentura Reuters s odkazem na dva zdroje z egyptské bezpečnostní komunity informuje nejméně o čtyřiceti mrtvých a pětačtyřiceti zraněných.
14. 8. 2022Aktualizováno14. 8. 2022, 14:18|

Egypt představil unikátní výstavu 250 skvěle zachovaných sarkofágů s mumiemi

Egypt v pondělí představil artefakty staré dva a půl tisíce let z nedávných archeologických vykopávek na pohřebišti v Sakkáře. Na výstavě zřízené provizorně u Džoserovy stupňovité pyramidy je k vidění 250 malovaných sarkofágů, uvnitř nichž jsou stále dobře zachované mumie.
30. 5. 2022|

Sluneční králové zůstanou v Praze do konce září, Národní muzeum prodlouží výstavu

Národní muzeum prodlouží do konce září egyptologickou výstavu Sluneční králové, která měla skončit 6. června. Sdělila to mluvčí muzea Šárka Bukvajová. Na výstavu, o niž je velký zájem, je možné přijít jen se vstupenkou z on-line rezervačního systému na konkrétní den a čas. On-line prodej vstupenek na první měsíc, tedy do 6. července, začal v pondělí v 11:00 hodin. Další termíny bude muzeum přidávat v závislosti na aktuálně platných protiepidemických opatřeních.
31. 5. 2021|
Doporučujeme

Egyptští archeologové představili vzácný nález. Ukázali stovku nově objevených sarkofágů

Egyptští archeologové představili další cenný nález z pohřebiště v Sakkáře nedaleko Káhiry, kde se podařilo objevit stovku sarkofágů většinou i s mumiemi uvnitř a asi čtyři desítky zlacených sošek. Ministr pro památky a cestovní ruch Chálid Anání řekl, že barevné zapečetěné sarkofágy pocházejí zejména z pozdní doby starověkého Egypta a následující Ptolemaiovské dynastie, a jsou tedy staré zhruba 2500 let.
16. 11. 2020Aktualizováno21. 11. 2020, 13:54|

V Egyptě vyzdvihli 59 sarkofágů zakopaných před 2600 lety

Archeologové odhalili celkem 59 sarkofágů zakopaných před více než 2600 lety na pohřebišti v Egyptě. Nález učinili ve třech pohřebních šachtách v Sakkáře asi 30 kilometrů jižně od metropole Káhiry. Informoval o tom egyptský ministr pro památky a cestovní ruch Chálid Anání.
5. 10. 2020|

Egyptští policisté zabili den po útoku na turisty dvanáct radikálů

Egyptští policisté při pondělní razii u Káhiry zabili 12 islámských radikálů. Informovalo o tom ministerstvo vnitra. Policejní akce následovala po nedělním útoku na autobus s turisty v oblasti pyramid v Gíze. Zraněno bylo 17 lidí, mezi nimiž byli hlavně návštěvníci z Jihoafrické republiky. K útoku se nikdo nepřihlásil.
20. 5. 2019|