TÉMA

Inaugurace

Josef Nuzík se ujal úřadu olomouckého arcibiskupa

Olomoucký arcibiskup Josef Nuzík se v katedrále svatého Václava v Olomouci před zraky několika tisíc věřících ujal svého úřadu, do kterého jej při bohoslužbě uvedl apoštolský nuncius v Česku Jude Thaddeus Okolo. Nuzík se stal 15. arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským. Inauguraci nového olomouckého arcibiskupa zažili věřící na Moravě naposledy v roce 1992 s Nuzíkovým předchůdcem Janem Graubnerem, který se v roce 2022 stal arcibiskupem pražským.
13. 4. 2024Aktualizováno13. 4. 2024, 13:49|
ROK PETRA PAVLA NA HRADĚ

OBRAZEM: První rok Petra Pavla ve funkci prezidenta

Prezident Petr Pavel převzal svůj úřad během slavnostní inaugurace ve Vladislavském sále Pražského hradu dne 9. března 2023. Během uplynulého roku procestoval jak naše nejbližší sousedy, tak vzdálené spojence, přičemž navštívil země jako Ukrajina a Izrael. V následující galerii představujeme výběr fotografií zachycujících jeho cesty a setkání se zahraničními funkcionáři.
9. 3. 2024|
ROK PETRA PAVLA NA HRADĚ

Prezidentská funkce nás nezměnila, shodují se manželé Pavlovi v rozhovoru pro ČT

U příležitosti prvního roku Petra Pavla v prezidentské funkci poskytla České televizi rozhovor i první dáma Eva Pavlová. Uvedla, že svému manželovi ze zásady neradí, její názor si ale hlava státu vyslechne. Rozhovor s manželským párem Pavlových vedl Michal Kubal.
9. 3. 2024|

Pavel chce navrhnout zákonnou úpravu pro období od zvolení prezidenta do jeho inaugurace

Prezident Petr Pavel chce navrhnout legislativní změnu, která upraví podobu přechodného období od zvolení prezidenta po jeho inauguraci. V novém prezidentském podcastu Podhradí také zopakoval, že celá jeho kancelář by měla na Pražském hradě působit od konce března. Zatím prezident úřaduje v Hrzánském paláci.
22. 3. 2023|

Zahraniční média o inauguraci: Pavel představuje změnu kurzu, Zeman rozděloval společnost

Zpráva o čtvrtečním nástupu Petra Pavla do funkce prezidenta republiky se objevila v řadě zahraničních médií. Inauguraci pozornost věnovali Slováci, Němci, ale i řada světových tiskových agentur, jejichž texty následně přebíraly další redakce. Agenturní zprávy připomínaly Pavlovo vítězství nad „populistou“ Andreje Babišem (ANO) a odchod Miloše Zemana, který dle nich rozděloval společnost. Na Zemana vzpomínaly i slovenské listy, z Hradu podle nich nyní opět bude kulturní sídlo prezidenta. Německá média označila Pavla jako prozápadního a prounijního.
10. 3. 2023|

K Pavlovi se dostal i hoch, který toužil po podpisu společné fotky pořízené těsně po volbách

Nový prezident Petr Pavel po slavnostním složení inauguračního slibu promluvil k lidem shromážděným na třetím nádvoří Pražského hradu. Ukázal také nově zrestaurovanou prezidentskou standartu. Vzápětí položil kytici k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí. Tam se také zblízka pozdravil se svými příznivci. Mezi nimi byl i hoch, který si nechal podepsat fotku pořízenou po Pavlově zvolení.
10. 3. 2023|

Pavel popsal předání klíčů od klenotů. V rozhovoru pro ČT také kritizoval populismus

Petr Pavel ve čtvrtek složil ve Vladislavském sále slib a stal se čtvrtým prezidentem samostatné České republiky. Svůj první rozhovor ve funkci hlavy státu poskytl České televizi. Vedl ho Michal Kubal.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 23:16|

Klaus tepal Pavlovu inaugurační řeč, ocenil ale avizovaný přesun novoročních projevů

Bývalý prezident Václav Klaus se ve speciálním vydání Událostí, komentářů u příležitosti inaugurace Petra Pavla podivoval nad tím, že lidé na internetu řeší, že netleskal projevu nové hlavy státu. Pavlova řeč ho prý nezaujala, chtěl „od ní víc“. Naopak ocenil, že nový prezident hodlá přesunout novoroční projevy na jejich tradiční místo. „Kéž by se mu ve funkci dařilo,“ vyjádřil přání a zavzpomínal na jejich dávné setkání.
9. 3. 2023|

Petr Pavel se ujal funkce prezidenta. Slavnostní den uzavřela modlitba a koncert v katedrále

Petr Pavel je prezidentem republiky. Odpoledne při ceremoniálu ve Vladislavském sále složil slib předepsaný ústavou do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), čímž se ujal úřadu. V sále se sešlo osm stovek pozvaných hostů, po ceremoniálu přišel nový prezident pozdravit i další lidi shromážděné na III. hradním nádvoří a na Hradčanském náměstí. Slavnostní program skončil v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha ekumenickou modlitbou, požehnáním novému prezidentovi a koncertem České filharmonie a Pražského filharmonického sboru.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 23:03|

Vřelý a slavnostní okamžik, zhodnotili prezidentský slib předsedové parlamentních komor

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) označila atmosféru při inauguraci Petra Pavla za vřelou. Předseda Senátu Miloš Vystrčil si cení toho, že nový prezident složil slib do jeho rukou. Řekli to v rozhovoru pro ČT.
9. 3. 2023|

Stejný ceremoniál, čtyři prezidenti. Inaugurace se změnily v mnoha detailech

Stejné místo, stejný ceremoniál, přesto se každá inaugurace něčím liší. Někdy třeba jen tím, kde prezident seděl, nebo kdo ho ve Vladislavském sále doprovázel. Některé prezidenty potrápily i drobné chyby.
9. 3. 2023|

Stovky policistů pomáhaly zajistit bezpečný a hladký průběh inaugurace

V rámci bezpečnostních opatření byly na Pražském hradě nasazeny stovky policistů. Řada z nich posílila stanoviště bezpečnostních kontrol při vstupech areálu. Fronty se netvořily a policie nemusela řešit žádné významnější komplikace.
9. 3. 2023|

Na inauguraci Petra Pavla lidé čekali i několik hodin, přijeli z celé republiky

Na inauguraci Petra Pavla přijeli do Prahy lidé z různých míst České republiky. Někteří několik hodin čekali, aby viděli jeho projev z první řady, jiní doufali ve společnou fotku a podání ruky. Další lidé sledovali přenos inaugurace v televizi, v kavárnách nebo i během vyučování jako studijní materiál.
9. 3. 2023|

Vážně nemocný muž pomáhal Pavlovu týmu, díky tomu se mohl zúčastnit inaugurace

Pozvání na čtvrteční inauguraci Petra Pavla a následnou číši vína dostali také zástupci organizací pacientů a vozíčkářů. Celého programu se zúčastnil například Michal Šimůnek, předseda Společnosti C-M-T, která sdružuje nemocné se vzácnou nervosvalovou chorobou.
9. 3. 2023|

Na Pražský hrad se vrátila standarta, kterou umělci v roce 2015 vyměnili za trenýrky

Na Pražský hrad se ve čtvrtek vrátila prezidentská standarta, kterou v roce 2015 skupina Ztohoven vyměnila za rudé trenýrky na protest proti politice tehdejšího prezidenta Miloše Zemana. Standarta prošla restaurováním a vrátily se na ni symboly, které umělci odstranili a rozstříhali. Prezident Petr Pavel ji ve čtvrtek rozvinul z balkonu při své promluvě k lidem na třetím hradním nádvoří a uvedl, že bude součástí prohlídkového okruhu na Pražském hradě.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 19:18|

Inaugurační den vyvrcholil programem v katedrále svatého Víta

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou dorazil v 18 hodin do svatovítské katedrály, kde vyvrcholil program inauguračního dne. Jako první je přivítal pražský arcibiskup Jan Graubner. V kapli sv. Václava se uskutečnila ekumenická modlitba, při níž nové hlavě státu požehnali reprezentanti katolické a evangelické církve i vrchní zemský rabín. Pavel také uctil relikvii hlavního patrona českých zemí sv. Václava. V nové části katedrály poté Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor provedly vedle státní hymny tři symbolická díla – Meditaci na staročeský chorál Svatý Václave od Josefa Suka, část z oratoria Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka a Te Deum téhož skladatele.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 18:54|

Inaugurace ve fotografiích: Pavel podepsal prezidentský slib, lidé zaplnili nádvoří

Ve 14:14 složil Petr Pavel s rukou položenou na Ústavě České republiky prezidentský slib a nastoupil tak do úřadu hlavy státu. Před i po této hlavní události dne jej kromě pozvaných hostů inaugurací na Pražském hradě a v jeho blízkém okolí doprovázeli i novináři a fotografové. Zajímavé momenty ukazuje výběr z fotek.
9. 3. 2023|

Chci vrátit důstojnost, respekt a slušnost, na které se rezignovalo, řekl Pavel v prvním projevu

Nový prezident Petr Pavel složil ústavou předepsaný slib. V inauguračním projevu řekl, že do kandidatury šel díky podpoře svého nejbližšího okolí, poděkoval i dalším podporovatelům. „Díky vám pravda opět zvítězila. Společně čelíme stejným problémům a společně se s nimi vypořádáme,“ slíbil. Do vedení země chce vrátit důstojnost, respekt, slušnost a další hodnoty, na které se podle něj rezignovalo ve jménu úspěchu bez ohledu na to, za jakou byl cenu.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 16:51|

K Pražskému hradu jako sídlu králů mám obrovskou úctu, říká nová vedoucí kanceláře prezidenta Vohralíková

O odstranění kontrol před vstupem do areálu Pražského hradu chce nastupující vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) diskutovat v nejbližších měsících. Uvedla to v rozhovoru pro Studio 6 před čtvrteční inaugurací zvoleného prezidenta Petra Pavla, ve kterém zmínila, že k sídlu nejvyššího ústavního činitele cítí úctu. Dodala, že její nástup bude kvůli plánovanému pátečnímu jmenování nového ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) velmi rychlý. Ve funkci se podle svých slov chce věnovat i „kultivaci“ areálu Pražského hradu po konzultacích s odborníky.
9. 3. 2023|

Hradní dekáda Miloše Zemana skončila stažením prezidentské standarty

Prezidentu republiky Miloši Zemanovi o půlnoci na čtvrtek skončil jeho mandát na Pražském hradě. V tuto hodinu symbolicky uzavřelo Zemanovo funkční období stažení prezidentské standarty. Zároveň se na znamení neobsazení Pražského hradu uzavřela Brána gigantů. Znovu  se otevře ve čtvrtek dopoledne, kdy na Hrad přijede složit prezidentský slib Petr Pavel.
8. 3. 2023|

Hrad se připravuje na nástup nového prezidenta. V nevlídném počasí zkoušel on i vojáci

Poslední den prezidentství Miloše Zemana byl na Pražském hradě především v duchu příprav na den následující, kdy se po něm úřadu ujme Petr Pavel. Uskutečnila se generální zkouška na inauguraci a celý Hrad se připravoval na nadcházející ceremoniál s účastí řady pozvaných hostů ve Vladislavském sále, ale i širší veřejnosti na III. hradním nádvoří a na Hradčanském náměstí.
8. 3. 2023|

Věrnost republice slíbí prezident již po pětadvacáté. Podívejte se na inaugurace Masaryka, Háchy, Gottwalda či Havla

Funkce prezidenta republiky se ve čtvrtek ujme dvanáctý člověk od vzniku Československa. Prezidentská inaugurace to ovšem bude již pětadvacátá. Zpočátku to byla spíše formální drobnost – krátké zastavení na cestě Tomáše Garrigua Masaryka po návratu do Prahy – anebo tečka za volbou. Dnes, v době přímé volby hlavy státu, je to ale velká slavnost, které bývá vyhrazen takřka celý den.
8. 3. 2023|

Tisíce hostů či bezpečnostní kontroly. I to bude součástí inaugurace Petra Pavla

Přípravy na inauguraci zvoleného prezidenta Petra Pavla vrcholí. Slavnostní akt se odehraje ve čtvrtek na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu ve Vladislavském sále Pražského hradu. Pozváno je přes tři tisíce hostů. Stovky lidí budou moci ceremoniál sledovat na velkoplošných obrazovkách na třetím nádvoří a Hradčanském náměstí. Na bezpečnost dohlédnou stovky policistů. Areál Hradu bude přístupný, zachovány ale budou bezpečnostní kontroly u vstupů. I proto by zájemci měli přijít s dostatečným předstihem.
6. 3. 2023|

Projděte si inauguraci Petra Pavla v interaktivní mapce

Ve čtvrtek 9. března bude inaugurován zvolený prezident Petr Pavel. Ceremonii doprovodí několik akcí přístupných veřejnosti. Kam a kdy se na Hradě dostat, ukazuje interaktivní mapka.
6. 3. 2023|