TÉMA

Ádil Džubajr

Solejmání byl velitelem ve válce a ve válce byl také zabit, řekl ČT šéf saúdskoarabské diplomacie

Saúdská Arábie uznává právo Spojených států na sebeobranu. V souvislosti se zabitím íránského generála Kásima Solejmáního americkým dronem to v rozhovoru pro ČT řekl saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr. Šéf tamní diplomacie také tvrdí, že vražda novináře Džamála Chášakdžího, k níž dal podle vyšetřovatelky OSN příkaz Rijád, je „velkým zločinem“, jehož pachatelé už však byli potrestáni.
11. 1. 2020|

Je třeba zabránit eskalaci, shodl se Petříček se saúdskoarabským ministrem

Je potřeba zamezit eskalaci konfliktu na Blízkém východě a přimět Írán, aby přestal s podporou teroristických skupin, které destabilizují region. Shodl se na tom český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se svým saúdskoarabským protějškem Ádilem Džubajrem. Situací na Blízkém východě se v pátek v Bruselu zabývali i šéfové diplomacie unijních zemí. Jaderná dohoda s Teheránem podle nich není mrtvá.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 17:41|

Jestli se pustíte do boje, bude to znamenat konec Íránu, vzkázal Trump

Americký prezident Donald Trump na Twitteru pohrozil Íránu zničením, pokud se bude snažit bojovat s USA. Stupňuje tak obavy z možného ozbrojeného konfliktu v době stoupajícího napětí mezi oběma zeměmi. Washington obvinil Írán z ohrožování amerických vojáků a zájmů Spojených států. Teherán na druhé straně označil kroky USA za „psychologickou válku“ a „politické hry“.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 16:10|