TÉMA

Filip Dienstbier

V čele Nejvyššího správního soudu končí Michal Mazanec. Nástupce jmenuje ministr Blažek

Ve funkci předsedy Nejvyššího správního soudu (NSS) v pátek končí Michal Mazanec. Letos oslavil 70. narozeniny, s koncem roku tak musí odložit talár a tím pádem opouští také funkci ve vedení soudu. Do jmenování nového předsedy povede NSS místopředsedkyně Barbara Pořízková.
31. 12. 2021|

Noví ministři se seznamují s resorty, končí první náměstci

Šéf lidovců Marian Jurečka dočasně převzal vedení ministerstva zemědělství, předal mu ho Miroslav Toman (ČSSD), který resort dosud řídil. Sám Jurečka je ministrem práce a v pondělí již rozhodl o prvních personálních změnách, mimo jiné i na pozici náměstků. Podobně už postupovali i šéfové resortů zahraničí nebo školství. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) pak řeší kromě náměstků také nového předsedu Nejvyššího správního soudu.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 21:36|

Benešová navrhla na předsedu Nejvyššího správního soudu Dienstbiera, Zeman podle ní souhlasí

Současný člen Nejvyššího správního soudu (NSS) Filip Dienstbier se stal kandidátem na předsedu tohoto soudu. Navrhla ho ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) na sněmu Soudcovské unie. Informaci přinesl server Česká justice. Podle Benešové s jejím návrhem souhlasil prezident Miloš Zeman.
22. 10. 2021|

Testování ve firmách může pokračovat, potvrdil soud. Přírůstky nakažených mírně klesají

Ve středu přibylo v Česku 7015 potvrzených případů koronaviru. To je nejnižší středeční nárůst v tomto roce. Nejvyšší správní soud zamítl návrh na zrušení povinného testování zaměstnanců ve firmách. Šest středočeských nemocnic odvolalo stav hromadného postižení osob. Po celé zemi se distribuují antigenní testy do škol. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce po vládě mimořádné odměny pro policisty a hasiče.
8. 4. 2021Aktualizováno8. 4. 2021, 17:23|

Nejvyšší správní soud zrušil verdikt pražského soudu, který loni na jaře zrušil čtveřici opatření

Nejvyšší správní soud zrušil rozsudek Městského soudu v Praze, který loni na jaře zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví omezující volný pohyb a maloobchod. Podle tehdejšího verdiktu byla opatření ministerstva nezákonná, protože je nepřijala vláda podle krizového zákona. NSS v rozhodnutí uvedl, že přijetí těchto opatření i přes nouzový stav nepřísluší výlučně vládě.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 14:20|
OVM

Fikce souhlasu v novém stavebním zákonu budí vášně. Nastavme reálné lhůty, žádá architekt Kasl

Stavět se nebude, pokud nebudeme mít nový stavební zákon, zní argument odpůrců současné právní normy a důvod, proč se v Česku staví tak pomalu. K přijetí nového stavebního zákona se zavázala vláda Andreje Babiše, a to do roku 2021. Podle premiéra je to jednoznačná priorita. Zákon částečně kritizuje 1. místopředseda hnutí STAN Jan Farský, není prý vhodné, že se na něm velkou měrou podílí Hospodářská komora ČR. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) to ale obhajuje a tvrdí, že komora poskytuje odborné zázemí.
19. 5. 2019|