TÉMA

Oregon

Další problém boeingu. Stroj 737-800 přistál v Oregonu bez části vnějšího pláště

Letadlo typu Boeing 737-800 v pátek přistálo na letišti v americkém Oregonu bez části svého vnějšího pláště. Je možné, že o panel na spodní části trupu poblíž místa, kde se vysouvá podvozek, přišlo za letu. O případu informují agentury AP a Reuters. Záležitostí se bude zabývat americký Federální úřad pro letectví (FAA). Stroje americké společnosti Boeing se v poslední době s problémy potýkají opakovaně.
16. 3. 2024|

Mráz si ve Spojených státech vyžádal desítky obětí

Více než 80 lidí za uplynulý týden zahynulo v důsledku prudkých mrazů, které zasáhly velkou část území Spojených států. Uvedl to server CBS News s odvoláním na úřady. Teploty hluboko pod nulou, sněžení a namrzlé silnice způsobily dopravní nehody, narušily leteckou dopravu a uzavřely školy. Mrazivé počasí pociťují miliony Američanů i tento víkend.
21. 1. 2024|

Aerolinky měly obavy už dny před nehodou boeingu. Odtrženou část trupu našel učitel z Portlandu

Americká letecká společnost Alaska Airlines měla obavy ohledně stavu letadla, jemuž se v pátek za letu odtrhla část trupu, už několik dní před incidentem. Stroj neměl létat na dlouhé cesty přes oceán, informoval web stanice BBC s odvoláním na tvrzení šéfky amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) Jennifer Homendyové. Na předměstí Portlandu ve státě Oregon, kam letadlo po incidentu nouzově přistálo, mezitím našel nejmenovaný muž ve své zahradě odtrženou část trupu letadla, po níž vyšetřovatelé pátrali.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 12:42|

První boty mohli lidé nosit už před 150 tisíci lety, naznačuje analýza pravěkých stop

Lidští prapředkové mohli být mnohem zručnější výrazně dříve, než dosud věda předpokládala. Nová analýza starých stop totiž naznačuje, že už v dobách, kdy se druh Homo sapiens teprve evolučně zformoval, nosil zřejmě na nohou ochranu chodidel.
15. 11. 2023|

Letošní červen byl nejteplejší v historii měření, tvrdí Copernicus. Nasvědčují tomu i data z Ameriky

Letošní červen byl celosvětově nejteplejší v historii měření, oznámila podle agentury AFP agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus. Celosvětová průměrná teplota činila 16,51 stupně Celsia, a byla tak o zhruba půl stupně Celsia nad průměrem z let 1991 až 2020. Prohlášení o rekordně horkém červnu podporují i čerstvá data amerických vědců.
5. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 10:49|

Teploty v Kanadě jsou o 15 stupňů vyšší než normálně, přibývá požárů

Zatímco ve střední Evropě pokračují chladné dny, severozápad Spojených států amerických a většina západní až severozápadní poloviny Kanady zažívá naopak počasí mimořádně teplé. Zejména v případě Kanady se teplotně výrazně nadprůměrné dny vyskytují už od začátku května. V řadě oblastí panují vedra, za která by se nemuselo stydět ani vrcholné léto.
18. 5. 2023|

Balony nad USA nejsou novinkou. Japonci jimi zkoušeli hrozit za druhé světové války

Americká armáda v posledních dnech zakročila proti čínským balonům a dalším neznámým objektům, které narušily vzdušný prostor USA. Američané jsou na balony nad svým územím citliví třeba i proto, že už za druhé světové války na ně tímto způsobem zkoušeli útočit Japonci. Velký úspěch ale tehdy z mnoha důvodů nezaznamenali.
14. 2. 2023|

Referenda: Tři americké státy ochrání právo na potrat, dva povolí rekreační užívání marihuany

Obyvatelé amerických států Kalifornie, Vermont a Michigan si v referendech odhlasovali zakotvení práva na potrat do svých ústav. V Kentucky, které je považováno za republikánskou baštu, stále podle projekcí není jasné, zda se tuto iniciativu podařilo prosadit. V Montaně rozhodují o trestech pro lékaře za provedení potratu. Voliči v Marylandu a Missouri si v referendu odsouhlasili rekreační užívání marihuany a v několika státech také definitivní konec otroctví, které tam dosud bylo povoleno jako trest za zločin.
9. 11. 2022|

Zcela ochrnutý muž dostal do mozku implantát. Dokáže teď díky tomu komunikovat

Komunikovat se svým okolím jen pomocí myšlenky byla zatím jen superschopnost ze sci-fi filmů. Vědci z univerzity v německém Tübingenu ji teď ale vyzkoušeli v praxi. Kompletně ochrnutému muži implantovali do mozku čip, který v něm dokáže číst elektrické vzruchy. Pomocí nich pak dokázal pacient svému okolí odpovídat na uzavřené otázky „ano/ne“ a později dokázal mluvit i v celých větách.
2. 4. 2022|

Farský se kvůli stáži v USA vzdá poslaneckého mandátu

Poslanec Jan Farský (STAN) se vzdá svého mandátu. Oznámil to poté, co ho k rezignaci vyzvalo předsednictvo hnutí Starostů a nezávislých. Farský čelil kritice koaličních partnerů i opozice za půlroční stáž v USA, kterou chtěl absolvovat současně s výkonem své poslanecké funkce. Do sněmovny místo něj nastoupí ředitelka libereckého divadla Jarmila Levko.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 23:25|

Farský by se měl vzdát mandátu, nebo stipendia, řekl Bartoš. Poslanec hnutí STAN mezitím odletěl do USA

Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš v Otázkách Václava Moravce zkritizoval záměr Jana Farského (STAN) odejít na půlroční stáž do amerického Oregonu. Uvedl, že Farský by se měl vzdát buď křesla ve sněmovně, nebo Fullbrightova stipendia. Farský mezitím už do USA odcestoval. Bartoš komentoval také údajně sporné financování hnutí STAN. Podle něj je třeba věc pořádně prošetřit a v případě, že se potvrdí finanční dar od trestně stíhané osoby, mělo by hnutí STAN peníze vrátit.
16. 1. 2022Aktualizováno16. 1. 2022, 17:35|

Novým předsedou poslanců STAN je Josef Cogan. Nahradí Farského

Předsedou poslaneckého klubu STAN se stal Josef Cogan. Dosavadní šéf Jan Farský se pozice vzdal kvůli stáži na univerzitě v americkém Oregonu. Dlouholetý starosta města Nová Paka Cogan byl poslancem mezi lety 2010 a 2013, do sněmovny se vrátil po loňských volbách. Dosud byl místopředsedou klubu.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 19:42|

Farský rezignuje na post předsedy poslaneckého klubu STAN. Míří na univerzitu do USA

Jan Farský rezignuje na post předsedy poslaneckého klubu hnutí Starostů a nezávislých. Půl roku bude na stáži na univerzitě v americkém Oregonu. Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a získal stipendium. Plat poslance bude během svého pobytu v USA posílat několika neziskovým organizacím. Farský to v pondělí uvedl na svém Twitteru.
10. 1. 2022|

Požáry v Coloradu díky hustému sněžení téměř ustaly

Požáry, které v americkém státě Colorado zničily celé městské čtvrti, v pátek z větší části ustaly. Hasičům pomohlo především husté sněžení. Evakuovaní lidé nyní místo novoročních oslav obhlížejí svá poškozená obydlí. Plameny rozdmýchané silným větrem po období extrémního sucha zničily nejméně pět set domů a desítky tisíc lidí před nimi musely uprchnout. Na leteckých snímcích jsou vidět celé ulice, z nichž zbyly jen kouřící hromádky popela. Úřady evidují sedm zraněných.
1. 1. 2022|

Superimunita vůči covidu existuje, popsali virologové z Oregonu. Je pro ni nutné očkování i nákaza

Podle nově publikované studie z Oregonské univerzity jsou průlomové infekce covidem extrémně silnou posilou imunitnímu systému. Podle vědců po plném očkování, které následuje nákaza, vzniká opravdová superimunita připravená na nejrůznější varianty viru.
17. 12. 2021|

Pandemie ve světě: Slovinsko bude požadovat očkování či testy po projíždějících, Austrálie zvyšuje pokuty

Slovinsko bude kvůli zhoršení epidemiologické situace požadovat potvrzení o očkování nebo testu i po projíždějících. Nejlidnatější australský stát Nový Jižní Wales kvůli rekordnímu přírůstku nových případů nákazy koronavirem zvýší pokuty pro lidi, které policie přistihne při porušování protiepidemických pravidel. Americké státy Alabama a Oregon čelí silnému růstu hospitalizací pacientů s covidem-19. Počet úmrtí s covidem v Rusku je třetí den na maximu.
14. 8. 2021Aktualizováno14. 8. 2021, 22:39|

Kvůli požárům chce kalifornská distribuční společnost zakopat tisíce kilometrů elektrického vedení

Západ USA nadále sužují desítky požárů, z nichž se jeden nově rozšířil ze severní Kalifornie do státu Nevada a vynutil si tam evakuaci několika vesnic. Lepší počasí však pomohlo hasičům v boji s momentálně největším ohniskem v USA na jihu Oregonu. Největší kalifornská distribuční společnost PG&E oznámila, že plánuje zakopat tisíce kilometrů elektrického vedení, které často požáry způsobuje.
23. 7. 2021|

V Oregonu dál hoří lesy, požáry už zhoršují ovzduší i ve vzdáleném New Yorku

Požáry, které více než dva týdny ničí lesy napříč západními státy USA a Kanadou, mají vliv na ovzduší ve velkých městech a způsobují kumulaci smogu. Agentura Reuters uvedla, že hořící hory ve státě Oregon negativně ovlivňují ovzduší i v New Yorku, čili na druhé straně Spojených států. Osmdesátka požárů postihla už třináct států unie a nechala za sebou přes půl milionu hektarů vyprahlé půdy.
22. 7. 2021|

Požár v Oregonu je tak rozsáhlý, že ovlivňuje počasí. Úřady žádají o pomoc

Jeden z největších požárů v dějinách Oregonu se na začátku týdne dál rozrůstá a místní úřady se kvůli obavám z dalšího zhoršení situace obrací s žádostmi o pomoc na státy mimo americký severozápad. Podle agentury AP plameny pohání silný vítr. Oheň pojmenovaný Bootleg Fire nicméně zatím způsobil relativně malé majetkové škody a nemá žádnou známou oběť.
20. 7. 2021|

Neustávající lesní požár v americkém Oregonu vyhnal z domovů stovky lidí

Rostoucí lesní požár ve vyprahlém lese v americkém státě Oregon z domovů vyhnal stovky lidí. Oheň spálil plochu o rozloze osmdesáti hektarů, napsal list The New York Times. Požár se od 6. července šíří v lese Fremont-Winema zhruba čtyři sta kilometrů jižně od největšího oregonského města Portlandu.
15. 7. 2021|

Jihozápad Spojených států se potýká s desítkami požárů, město Flagstaff zahalil kouř

Na jihozápadě Spojených států po období horkého a suchého počasí hoří desítky požárů, z nichž jeden zakryl kouřem arizonský Flagstaff a vynutil si málokdy vídané úplné uzavření rozsáhlé přírodní rezervace, která město obklopuje. Právě Arizona je podle agentury AP vlnou lesních požárů zasažena nejvíce. Vedra v oblasti zřejmě polevují, hrozí ovšem nové ohně zažehnuté blesky.
22. 6. 2021|

Huronské jezero vydalo prastaré obsidiánové artefakty. Vypráví neznámý příběh pravěké Ameriky

Specializovaný tým archeologů zaměřených na výzkum pod vodou zkoumá pozoruhodné obsidiánové artefakty objevené v Huronském jezeře ležícím na pomezí USA a Kanady. Jsou staré přes devět tisíc let a pocházejí z více než čtyři tisíce kilometrů vzdáleného lomu. Archeologická záhada zatím přináší spíše otázky než odpovědi.
17. 6. 2021|

Hasiči v Oregonu zakládají záměrně požáry, chrání tím národní park

Během uplynulého týdne se vydala speciální jednotka oregonských hasičů do Národního parku Wallowa-Whitman, který se rozkládá na severovýchodě státu, na ploše větší než devět tisíc kilometrů čtverečních. Hasiči zde záměrně a řízeně vypalují části lesa. V porostech ponechaných bez jakýchkoli zásahů vzniká během několika let velmi bujný podrost, který se může stát příčinou nekontrolovatelného šíření lesních požárů. Hasiči pomocí umělých požárů vytváří „mrtvé“ pásy lesa, kterými se nemůže přenášet oheň. Mohutné požáry jsou v USA během letních měsíců běžné, ale velmi obtížně kontrolovatelné.
20. 5. 2021|

Výsledky sčítání lidu v USA posílí republikány. Přerozdělí se křesla v Kongresu a překreslí mapy

Američanů za uplynulou dekádu přibylo nejméně od hospodářské krize ve třicátých letech minulého století, v zemi žije 331 milionů lidí. Ukazují to výsledky sčítání lidu, podle nějž se mimo jiné rozdělují křesla ve Sněmovně reprezentantů. Poprvé v historii si pohorší Kalifornie, o jednoho kongresmana přijde New York. Naopak se rozrostou delegace z Floridy nebo Texasu.
27. 4. 2021|