TÉMA

Valonsko

V Belgii otevírají některé obchody a muzea. Izrael rozvolňuje i přes nárůst nakažených

V Belgii se během úterka po měsíci otevřelo na 43 tisíc obchodů, které nabízejí i jiné než základní zboží. Otevřela také muzea a bazény, nadále však zůstávají uzavřené restaurace, divadla, kina nebo posilovny. Platí i mnohá další omezení, včetně nočního zákazu vycházení. Aktuální opatření proti šíření koronaviru budou platit nejméně do 15. ledna, píše belgický server RTBF. Protikoronavirová opatření rozvolňuje také Irsko a k podobným krokům se uchýlil i Izrael.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 22:57|

V parlamentních volbách v Belgii posílila krajní pravice a levice

Krajně pravicová strana Vlámský zájem (Vlaams Belang; VB) bude po volbách v Belgii třetí nejsilnější stranou v celostátním parlamentu. Polepšila si o 15 mandátů a obsadí celkem 18 křesel. Na jihu země naopak posílila krajní levice. Strany minulé koalice vykázaly ztráty. Vyplývá to z kompletních výsledků nedělního hlasování. Podle agentury AFP volby prohloubily roztříštěnost 150členného zákonodárného sboru, do něhož se dostalo 12 subjektů.
26. 5. 2019Aktualizováno27. 5. 2019, 16:44|

Belgii čeká perný volební týden. Složitému systému sestavování vlád nerozumí ani někteří politici

Belgii, kde se nedávno rozpadla vládní koalice, čekají příští týden souběžně s eurovolbami i volby parlamentní. Komentátoři očekávají, že následná jednání o vládě budou velmi složitá. Belgičané už touto neblahou tradicí vstoupili do historie. Právě oni drží od roku 2010 světový rekord v době sestavování vlády – tehdy jim to trvalo neuvěřitelných 541 dní.
17. 5. 2019|