TÉMA

Vlámsko

Německo zavřelo restaurace a divadla, Řecko pozastavuje lety a „zamkne“ sever země

Čím dál více evropských zemí se kvůli rostoucím počtům lidí nakažených koronavirem vydává cestou restrikcí, opatření v pondělí podstatně zpřísnilo například Německo, Belgie nebo švýcarský kanton Ženeva. Řecko se rozhodlo uzavřít do karantény sever země a na některých letištích pozastavilo lety. Vyhlášení nových restrikcích se čeká i u dalších zemí, včetně Itálie, která byla nejvíce postiženou evropskou oblastí na jaře.
2. 11. 2020Aktualizováno2. 11. 2020, 20:11|

V parlamentních volbách v Belgii posílila krajní pravice a levice

Krajně pravicová strana Vlámský zájem (Vlaams Belang; VB) bude po volbách v Belgii třetí nejsilnější stranou v celostátním parlamentu. Polepšila si o 15 mandátů a obsadí celkem 18 křesel. Na jihu země naopak posílila krajní levice. Strany minulé koalice vykázaly ztráty. Vyplývá to z kompletních výsledků nedělního hlasování. Podle agentury AFP volby prohloubily roztříštěnost 150členného zákonodárného sboru, do něhož se dostalo 12 subjektů.
26. 5. 2019Aktualizováno27. 5. 2019, 16:44|

Belgii čeká perný volební týden. Složitému systému sestavování vlád nerozumí ani někteří politici

Belgii, kde se nedávno rozpadla vládní koalice, čekají příští týden souběžně s eurovolbami i volby parlamentní. Komentátoři očekávají, že následná jednání o vládě budou velmi složitá. Belgičané už touto neblahou tradicí vstoupili do historie. Právě oni drží od roku 2010 světový rekord v době sestavování vlády – tehdy jim to trvalo neuvěřitelných 541 dní.
17. 5. 2019|