TÉMA

Muzeum Karlovy Vary

Archeologové zkoumají, proč stál pod vrchem Krudum kostel. Žádnou osadu zatím neobjevili

Okolí zříceniny kostela svatého Mikuláše pod vrchem Krudum na Sokolovsku obsadili archeologové. Pátrají po tom, jaké zde bylo původní osídlení a proč zde kostel vůbec vznikl. Dosud se totiž archeologům nepodařilo objevit žádnou osadu. Osídlení zde zřejmě souviselo s těžbou železné rudy a polodrahokamů, řekl archeolog karlovarského muzea Jiří Klsák.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 19:21|

Chátrající pavilon nemocnice ve Varech čeká demolice. Navštěvují ho vandalové, kteří narušují provoz zařízení

Management karlovarské nemocnice uspěl u hejtmanství s žádostí o urychlení demoličního výměru pro pavilon M. K jeho zbourání by tak mohlo dojít dřív, než se plánovalo, tedy do konce letních prázdnin. Objekt se totiž stal útočištěm lidí bez domova. Ti budovu ničí, podařilo se jim už například poškodit potrubní poštu, která je pro nemocnici velmi důležitá. Naposledy přerušili optický kabel s internetovým připojením.
10. 6. 2023|

Archeologové objevili na zřícenině hradu Hartenberg původní vstup a na nádvoří odvodňovací systém

Archeologové z karlovarského muzea zkoumají nádvoří hradu Hartenberg v Hřebenech na Sokolovsku. Objevili tam původní odvodňovací systém z 18. až 19. století. Zajímají se také o východní stranu hradu, kde byl patrně původní vstup. Hrad, který byl na pokraji zániku, se nyní postupně obnovuje.
25. 8. 2022|

Zavřete oči... později. Přichází Festival muzejních nocí

Česká muzea, galerie a další instituce opět ponocují. Přes pět set zařízení ve více než sto padesáti městech se od 17. května do 8. června připojí k Festivalu muzejních nocí. Patnáctý ročník bude zahájen v Muzeu Karlovy Vary, nocování tradičně uzavře Praha.
17. 5. 2019|