TÉMA

Samoa

Konec fosilní éry, řekl eurokomisař k závěru COP28. Hladík očekává modernizaci

Je to dobrá zpráva pro celý svět, komentovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová středeční dohodu o odklonu od fosilních paliv na závěr klimatické konference COP28 v Dubaji. Jedná se o konec fosilní éry, řekl eurokomisař pro klima Wopke Hoekstra. Výsledek komentovali i český ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a další čeští i světoví politici. Na společném cíli se shodli zástupci téměř 200 zemí světa, připomněl předseda konference Sultán Džábir.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 22:28|

„Historická dohoda.“ S odklonem od fosilních paliv souhlasily téměř dvě stovky zemí

Zástupci téměř dvou stovek zemí se na klimatické konferenci COP28 v Dubaji podle agentur Reuters a AP shodli na potřebě odklonu od fosilních paliv, oznámil předseda konference Sultán Džábir. Dohodu označil za „historickou“, poprvé totiž hovoří o společném odklonu od ropy, plynu a uhlí. S jejím závěrečným zněním státy souhlasily po týdnech vyjednávání.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 16:45|

Přípravy na pohřeb Alžběty II. vrcholí. Do Londýna přijíždějí delegace z celého světa, dorazil už i Biden

Americký prezident Joe Biden přiletěl v sobotu pozdě večer do Londýna na pondělní pohřeb královny Alžběty II. Podle britského listu The Guardian neformální jednání šéfa Bílého domu s novou britskou premiérkou Liz Trussovou, původně plánované na neděli, bylo přesunuto na středu na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Pondělní pohřeb budou podle médií provázet obří bezpečnostní manévry, očekává se pět stovek hlav států a do Londýna zamíří asi milion lidí. Má jít patrně o nejsledovanější akci v britských dějinách.
18. 9. 2022Aktualizováno18. 9. 2022, 22:02|

Čínská snaha o velkou pacifickou dohodu selhala. Nejméně jeden tichomořský stát byl proti

Číně se nepodařilo prosadit svůj plán na uzavření rozsáhlé bezpečnostní a hospodářské dohody s tichomořskými státy, která by značně rozšířila vliv Pekingu v regionu. Po skončení virtuální schůzky ministrů zahraničí Číny a zemí Pacifiku o tom informovala agentura Reuters. Peking ale v oblasti uzavřel řadu bilaterálních dohod.
30. 5. 2022|

Svět vítá rok 2022. Ohňostroje zazářily v Evropě i Americe, kvůli pandemii jsou někde oslavy skromnější

Východní polokoule už vstoupila do roku 2022. Jako první ho oslavili v pátek hodinu před polednem našeho času obyvatelé Vánočního ostrova. Velkolepý ohňostroj ozářil australské Sydney, jinde jsou ale oslavy kvůli pandemii skromnější. Nový rok přivítali lidé v Asii, Africe i Evropě, v sobotu časně ráno středoevropského času se tak stalo i na východním pobřeží Ameriky. Kvůli administrativním úpravám a časovým pásmům trvá přechod do nového roku celkem 26 hodin, a tak úplně posledním místem, kde skončí rok 2021, budou až v sobotu hodinu po poledni SEČ dva neobydlené tichomořské atoly: Bakerův a Howlandův ostrov.
31. 12. 2021Aktualizováno1. 1. 2022, 07:41|

Seznam daňových rájů EU se rozšířil. Přibyla Panama, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy

Evropská unie rozšířila seznam území nespolupracujících v daňové oblasti o čtyři. Rozhodli o tom ministři financí členských zemí, kteří přidali na listinu daňových rájů Panamu, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy. Seznam tak bude obsahovat celkem 12 území.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 18:11|

Česko vstoupilo do nového roku, ohňostroje rozzářily i světové metropole

Svět přivítal rok 2020. Jako první oslavili jeho příchod lidé na Tichomořských ostrovech Samoa, Tonga a Kiribati. Poté odbila půlnoc na Novém Zélandu; tradiční ohňostroj tam odpálili z 328 metrů vysoké budovy Sky Tower v Aucklandu. Nový rok pak postupně přivítali lidé v Sydney, Tokiu, na Korejském poloostrově, v Pekingu a Hongkongu. Následně se pak oslavy nového letopočtu přelily do Evropy a ve středu ráno našeho času také na americký  kontinent.
31. 12. 2019Aktualizováno1. 1. 2020, 06:00|

„Globální epidemie“ pohodlnosti. Většina dětí podle WHO sedí u počítačů, v autech a ničí si zdraví

Čtyři z pěti nezletilých se příliš málo pohybují, a ohrožují tak své zdraví. Vyplývá to ze studie, kterou v pátek zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO). Dívky podle ní mají všeobecně méně pohybu než chlapci. WHO doporučuje dětem a mladistvým aspoň hodinu fyzické aktivity denně. V Česku je podle dokumentu o něco lepší situace, než je celosvětový průměr.
22. 11. 2019|

Přestavba letiště i nový přístav. Příliv čínských investic na Samou některé místní znepokojuje

Pacifik je od druhé světové války jednou z hlavních sfér vlivu Spojených států a jejich spojenců. Jenže Peking nechce zůstat pozadu a oblast se stala jedním z center jeho zájmu, stále častěji sem míří jeho investice. Pozornost teď přitahuje polynéská Samoa, která stojí uprostřed geopolitických bojů mezi Japonskem a Čínou. A řadu tamních obyvatel narůstající čínský vliv zneklidňuje.
10. 8. 2019|

Seznam daňových rájů prořídl. EU z něj vyškrtla Arubu, Barbados a Bermudy

Evropská unie vyškrtla karibské státy Arubu, Barbados a Bermudy ze své černé listiny daňových rájů, tedy zemí, které s Evropou v oblasti daní nespolupracují. Změny v seznamu, který vznikl na konci roku 2017, potvrdili v Bruselu ministři financí osmadvacítky.
17. 5. 2019|