TÉMA

Počítačový virus

Co bude s koronavirem do roku 2024? Prognózy jsou postavené na nejistotě

Nový koronavirus je s lidstvem od začátku roku 2020, ale podle většiny vědců už s ním zůstane navždy. Odborný časopis Nature přišel s rozsáhlou předpovědí, jak se může pandemie vyvíjet v dalších letech.
12. 8. 2020|

Brněnští vědci pomocí umělé inteligence prozkoumali tisíce možných léků proti koronaviru

Vědci z Brna navrhli některá už schválená léčiva, která podle nich mohou zabránit vazbě koronaviru na lidskou buňku. Přišli na ně při zkoumání proteinů za použití umělé inteligence, která nabízí i nové struktury léků.
23. 7. 2020|

Ideální by bylo širokospektrální antivirotikum, říká Tomáš Cihlář, který vyvíjí remdesivir

Vědec Tomáš Cihlář, který ve společnosti Gilead vede výzkum a vývoj léku remdesivir, poskytl České televizi rozsáhlý rozhovor. Věnoval se především tomu, jak tato látka může pomoci v léčbě nemoci covid-19, ale také širšímu kontextu současné pandemie.
15. 5. 2020|

Obavy z koronaviru zneužívají kyberútočníci. Pod záminkou zpráv o šíření nemoci napadají počítače

Nervozitu společnosti kvůli šíření koronaviru zneužívají kyberútočníci. Téma, které leckoho zajímá, využívají jako lákadlo pro takzvané phishingové útoky. Při nich rozesílají škodlivé viry jako přílohu či odkaz v e-mailu, který formulují co nejvíce věrohodně. Tématu se věnoval pořad Byznys ČT24.
18. 2. 2020|

Za útokem na benešovskou nemocnici byl ruský vir Ryuk

Data v benešovské nemocnici napadl v prosinci ruský vir Ryuk. Nešlo o cílený útok na jeden subjekt, informovala policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Policie útok počítačovým virem vyšetřuje pro neoprávněný přístup k počítači a nosiči informací, čeká se na zprávy od Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a expertů ze společnosti ESET, které podle Suchánkové dorazí během týdnů.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 16:23|

Omezený režim potrvá v benešovské nemocnici do pátku. O virus vyděračů nejde

V útoku na benešovskou nemocnici nešlo o vydírání a nikdo nepožadoval žádné peníze. Potvrdila to policie. Po napadení počítačové sítě nemocnice kryptovirem funguje zařízení stále v omezeném režimu. Tento stav potrvá do pátku. Specialisté už začali znovu instalovat všechny servery a koncové IT stanice.
16. 12. 2019|

Přístroje stále nefungují, benešovská nemocnice kvůli kryptoviru omezí provoz i v pondělí

Potíže benešovské nemocnice nekončí a lepší to nebude ani v pondělí. Poté, co kryptovirus zablokoval fungování počítačů, paralyzoval počítačovou síť a lékaře připravil o jejich přístroje, zůstává provoz nemocnice výrazně omezen. Podle mluvčího zdravotnického zařízení Petra Ballka by mohl plný provoz opět začít v úterý.
13. 12. 2019|

„Pro dešifrování máme někoho kontaktovat.“ Po napadení počítačů se nemocnice vrátí do provozu zřejmě v pondělí

Benešovská nemocnice by se od pondělí mohla vracet do normálního provozu. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ve čtvrtek po poledni dovolil a doporučil začít s obnovou nemocničního IT systému. Zhruba dvě hodiny před tím experti oznámili, že narazili na pokyn ke zkontaktování někoho. Systémy benešovské nemocnice napadl takzvaný kryptovirus, tedy typ škodlivého programu, za jehož odstranění tvůrci obvykle požadují „výkupné“.
12. 12. 2019Aktualizováno12. 12. 2019, 16:13|

Europol hlásí rozbití hackerského gangu, který útočil na desetitisíce lidí. Viry byly ve falešných vzkazech

Mezinárodní vyšetřovatelé zneškodnili rozsáhlou hackerskou síť, která se pokusila pomocí viru okrást jednotlivé uživatele, společnosti i finanční instituce celkem o sto milionů dolarů (2,3 miliardy korun). Cílem útoků se stalo víc než 41 tisíc lidí.
16. 5. 2019|