TÉMA

Zaragoza

Norská princezna zahájila vojenský výcvik. S armádou stráví rok na severu země

Norská princezna Ingrid Alexandra zahajuje svůj první řádný vojenský výcvik v nejsevernější části země, příštích dvanáct měsíců stráví nasazena v ženijním praporu. Devatenáctiletá aristokratka je nejstarším potomkem následníka norského trůnu, korunního prince Haakona, a po něm je i druhým člověkem v nástupnické linii.
19. 1. 2024|

Ve Španělsku odhalili další dopisové bomby, cílem byla letecká základna i premiér

Ve Španělsku odhalili za dva dny několik dopisových bomb, jejichž zaslání zřejmě souvisí s válkou na Ukrajině a které mají nejspíš stejného odesilatele. Ve čtvrtek španělské ministerstvo vnitra informovalo také o páté zásilce, která přišla už minulý týden premiérovi Pedru Sánchezovi. Podle místních médií byly pravděpodobně všechny poslány ze španělského území. Tamní úřady věc vyšetřují jako terorismus a nařídily posílit ochranu diplomatických zastoupení a státních institucí. Poslední zásilku odhalila bezpečnostní kontrola na americké ambasádě v Madridu, informovala televize La Sexta. Šlo celkově o šestý takový dopis.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 18:36|

Požáry ve španělské Zaragoze nejsou pod kontrolou, osm vesnic muselo být kompletně evakuováno

Rozsáhlý požár na severovýchodě Španělska si vyžádal evakuaci osmi vesnic a 1500 lidí v provincii Zaragoza, informovali podle agentury AP hasiči. Francouzské úřady mezitím potvrdily, že hasiči už zkrotili požár, který nedaleko obce Landiras, jižně od Bordeaux, spálil 7400 hektarů lesa.
15. 8. 2022|

Policie v Alpách dopadla lídra zaniklé baskické organizace ETA. Na útěku byl 17 let

Francouzská a španělská policie zatkla ve francouzských Alpách historického vůdce dnes už zaniklé baskické separatistické organizace ETA Josého Antonia Urrutikoetxeu, který je známý jako Josu Ternera. Na útěku byl od roku 2002. Před soudy se má zodpovídat mimo jiné z atentátu na kasárna španělské policie v Zaragoze v roce 1987, při němž zemřelo jedenáct lidí.
16. 5. 2019|