TÉMA

Švihov

Klimatická změna vypije vodu z nádrže Švihov, na níž je závislá Praha i střední Čechy

Kvůli klimatické změně nebude patrně největší česká vodárenská nádrž Švihov na Želivce schopna pokrýt budoucí poptávku po pitné vodě. Po roce 2040 může nastat situace, kdy nebude možné zajistit ani všechny povolené odběry. Je třeba udělat řadu opatření, která mají zajistit, aby bylo zásobování pitnou vodou zachované v současné míře a existoval prostor pro další rozvoj zásobovaných území. Na konferenci tvůrců a uživatelů projektu Intersucho to řekl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. Zjištění vyplývají ze studie, kterou si nechal státní podnik v minulých letech zpracovat.
3. 3. 2024|

Soud nepravomocně zpřísnil Fialovi trest za vraždu seniorů na 25 let. Jeho partnerovi potvrdil pět let

Soud v Pardubicích zpřísnil Tomáši Fialovi obžalovanému za dvojnásobnou vraždu seniorů ve Velké Pasece na Havlíčkobrodsku a za podvod trest na 25 let vězení. Původně mu Městský soud v Praze loni v lednu vyměřil 23 let. Pro obžalovaného Jiřího Nehybu soud potvrdil za podvod pět let vězení. Rozsudek není pravomocný, obhájce Fialy se na místě odvolal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na případné odvolání.
18. 3. 2022Aktualizováno18. 3. 2022, 12:19|

Na zmodernizované D1 na Benešovsku popraskal povrch. Kvůli opravě čeká řidiče dvoutýdenní omezení

Povrch dálnice D1 je poblíž vodní nádrže Švihov mezi 65. a 66. kilometrem poškozený. Připustilo to Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), podle kterého nastaly problémy s kvalitou betonu na úseku dlouhém 130 metrů. Na dálnici bude asi dva týdny omezen provoz.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 14:02|

Do Prahy zamíří čistější voda. Úpravna vody Želivka prošla modernizací

Úpravna vody Želivka, která je největším zařízením svého druhu v zemi a zároveň hlavním zdrojem pitné vody pro Prahu, prošla rozsáhlou modernizací za 1,2 miliardy korun bez DPH. Původní technologickou linku doplnila hala o rozloze pět tisíc metrů čtverečních vybavená filtry s granulovaným aktivním uhlím, díky němuž se zlepšila kvalita vody. Zařízení je od ledna ve zkušebním provozu, s kolaudací se počítá počátkem příštího roku.
28. 7. 2021|

Odvolací soud zrušil výjimečný trest za dvojnásobnou vraždu kvůli vile v pražské Bubenči

Odvolací soud zrušil Tomáši Fialovi výjimečný třiadvacetiletý trest vězení, který dostal za dvojnásobnou vraždu motivovanou získáním vily v pražské Bubenči. Případ předal z Prahy do Hradce Králové, uvedl mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. V kauze zavražděného páru, jehož těla nalezla policie ve vodní nádrži Švihov po několika měsících pátrání, čelí obžalobě také Fialův přítel Jiří Nehyba. Podle nepravomocného rozhodnutí si měl odpykat pět let za pokus o podvod a zaplatit pět milionů korun jako peněžitý trest. Mladíci vinu odmítají.
12. 7. 2021|

Za vraždu páru kvůli vile soud uložil výjimečný trest 23 let vězení

Za dvojnásobnou vraždu motivovanou nepoctivým získáním vily v pražské Bubenči uložil soud Tomášovi Fialovi výjimečný trest 23 let vězení. Jeho přítel Jiří Nehyba si má odpykat pět let za pokus o podvod a má také zaplatit pět milionů korun jako peněžitý trest. Verdikt není pravomocný, oba mladíci vinu odmítají. Těla zavražděného páru nalezla policie ve vodní nádrži Švihov po několika měsících pátrání.
8. 1. 2021Aktualizováno8. 1. 2021, 15:00|

V případu vraždy na Sázavě došlo k obratu. Obžalovaný Fiala odmítl, že by s ní měl co do činění

Čtyřiadvacetiletý Tomáš Fiala obžalovaný z dvojnásobné vraždy partnerského páru kvůli historické vile v pražské Bubenči u soudu změnil výpověď. Popřel svoje tvrzení ze září loňského roku, podle kterého dvaasedmdesátiletou majitelku při pobytu na Sázavě zabil její o 15 let mladší partner a on následně v sebeobraně usmrtil jeho. Uvedl, že s vraždou muže ani ženy nemá nic společného.
6. 1. 2021|

Státní zástupkyně obžalovala podezřelého z vraždy páru kvůli historické vile

Státní zástupkyně poslala k soudu případ vraždy partnerského páru z Prahy 6, jejichž těla loni policie nalezla po měsících pátrání ve středočeské nádrži Švihov na řece Želivce. Z vraždy obžalovala čtyřiadvacetiletého mladíka, kterého zároveň viní z pokusu o podvod. Z něj se bude zodpovídat i druhý z obviněných, pětadvacetiletý muž. Podle dřívějšího vyjádření policie bylo motivem obviněných získání historické vily v Praze-Bubenči za několik desítek milionů korun.
7. 7. 2020|

Policisté našli pohřešovaný pár v nádrži Švihov. Podezřelému hrozí za vraždu doživotí

Policisté našli v nádrži Švihov pohřešovaný pár z Prahy. Jeho identitu potvrdila genetická analýza. Z dvojnásobné vraždy je obviněný čtyřiadvacetiletý muž, jeho komplice policisté obvinili ze spoluúčasti na podvodu. Mladíci se podle vyšetřovatelů pokusili převést majetek pohřešované v hodnotě zhruba 50 milionů korun.
20. 11. 2019|

Kapry na Pardubicku ničí nemoc, tuny ryb čeká likvidace

Rybáři musejí v srpnu zlikvidovat chovy ryb v pěti rybnících na Pardubicku. Nakáza herpes viru, který napadá kapry, se podruhé objevila v rybníku Buňkově a nově v dalších čtyřech nádržích. Jde o chovy rybářského svazu Přelouč.
19. 7. 2019|

Kůrovec ohrožuje největší zásobárnu vody Švihov. Bez stromů se znečistí

Vláda hledá další tři miliardy korun na boj s kůrovcem. Jedním z nejzasaženějších krajů je Vysočina, kde situaci komplikuje fakt, že lesy jsou rozděleny mezi desítky tisíc vlastníků. Další potíže jsou například v okolí vodní nádrže Švihov, kde kácení stromů vyžaduje šetrnější postup. Do okolí přehrady se ve středu vydal premiér Andrej Babiš (ANO) v doprovodu ministrů zemědělství, životního prostředí a financí. O kůrovcové kalamitě zároveň jednal i zemědělský výbor sněmovny.
15. 5. 2019Aktualizováno15. 5. 2019, 20:06|