TÉMA

Peter Bebjak

Na jaře v ČT Peče celá země, Dobré ráno baví z Brna a Jiřina Bohdalová je za Svatou

Česká televize představila novinky, které zaplní jarní program. Na obrazovku se vrátí další řada Peče celá země, pokračování krimi Stíny v mlze i komediálního seriálu Dobré ráno, Brno! Témat, o nichž se raději nemluví, se s humorem a empatií dotkne nový seriál Smysl pro tumor. Novinkou jsou také případy paranormálních jevů, které vyšetřuje komediální krimi seriál To se vysvětlí, soudruzi! ČT na jaře rovněž odvysílá televizní film Svatá, který dostala k devadesátým narozeninám představitelka hlavní role Jiřina Bohdalová.
28. 11. 2023|

Bebjak natáčí minisérii o vyšetřování na hraně zákona, spoluscenáristou je kriminalista

Peter Bebjak, režisér například oceňovaných Případů 1. oddělení, natáčí pro Českou televizi další napínavou minisérii. Psychologické drama Vedlejší produkt se zabývá otázkou, zda jsme si před spravedlností skutečně všichni rovni. Jedním z autorů scénáře je kriminalista Aleš Preis. V hlavních roli detektiva, který se snaží vyřešit vraždu těsně před promlčením, se představí Tomáš Maštalír.
23. 11. 2023|

„Na světě není jenom hezky.“ Film O malých věcech s černým humorem probírá velká témata

Dvanáct příběhů z jednoho činžovního domu propojuje nový povídkový film O malých věcech. Jde o celovečerní režijní a scenáristický debut Denise Šafaříka, který byl dosud známý hlavně jako herec. Bizarní historky s překvapivými pointami jsou podle debutujícího filmaře „dost černá komedie“. Příběhy O malých věcech uvádějí česká kina.
16. 6. 2023|

Vánoční pohádky na ČT vyzradí tajemství nové staré bambitky i „Krakonoše“ Švehlíka

O vánočních svátcích nadělí Česká televize divákům opět několik televizních premiér. Na Štědrý den uvidí pokračování Tajemství staré bambitky, novou pohádkou je také Krakonošovo tajemství vycházející z legendy o pánu hor. Ještě v závěru roku se v předpremiéře v iVysílání představí úvodní epizoda komediálního seriálu Dobré ráno, Brno! Nový rok pak v České televizi rozběhne v televizní premiéře životopisné drama Zátopek. Naopak derniéru čeká o letošních svátcích program ČT3.
2. 11. 2022|

Práce policie se změnila, Mareš zavzpomínal na poslední kauzy. Vrací se Případy 1. oddělení

Ve třetí řadě úspěšného kriminálního seriálu Případy 1. oddělení se ve třinácti dílech vracejí známí hrdinové po šesti letech s novými kauzami v nové době. Třetí řada, opět inspirovaná skutečnými policejními případy, odstartuje v pondělí 5. září ve 20:10 hodin na ČT1.
17. 8. 2022|

Odkud se vzal Krakonoš? Jeho chalupa stojí v brněnském televizním studiu

Novou vánoční pohádku s názvem Krakonošovo tajemství natáčí v těchto dnech režisér Peter Bebjak v brněnském studiu České televize. První část se zimními záběry má štáb už za sebou, po natáčení studiových záběrů se vypraví do dalších krajů Česka. Roli pána hor ztvární herec David Švehlík.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 16:24|

Peter Bebjak opět vstupuje do ringu zločinu. Jeho Stínohra představuje trailer

Spravedlnost, láska, přátelství, ztráty a naděje se vejdou do nového filmu Petera Bebjaka. Slovenský filmař si temné krimi příběhy vybírá často. Nejnovější thriller Stínohra přijde do českých kin 7. dubna. Nyní novinku přibližuje trailer.
16. 2. 2022|

Devadesátky byly nejsledovanějším českým seriálem za posledních 18 let. Pomohla i nostalgie, myslí si režisér

V neděli závěrečným šestým dílem skončila série České televize Devadesátky. Kriminálka vycházející ze skutečných případů, zejména takzvaných orlických vražd, se tak stala vůbec nejsledovanějším českým seriálem na všech tuzemských stanicích od roku 2004. S jejími hrdiny se diváci opět setkají na podzim v třetím pokračování Případů 1. oddělení, k nimž Devadesátky vznikly jako prequel. Obě série natočil režisér Peter Bebjak.
14. 2. 2022|

Mordparta 1. oddělení se dostala na Divoký východ. V Devadesátkách vyšetřuje Jonáka či Mrázka

Česká televize začíná vysílat kriminální seriál, který dějově předchází divácky oblíbeným Případům 1. oddělení. Devadesátky se vrací do doby, kdy mafiáni mohli vše, zatímco policie jen to, co si vybojovala. Scénář pro Českou televizi napsal Matěj Podzimek a opět i bývalý kriminalista Josef Mareš. První díl uvede ČT1 9. ledna od 20:10.
9. 1. 2022|

V říjnu 1941 začaly masové deportace Židů z českých zemí. Výročí připomíná happening v Bubnech

Po přepadení Sovětského svazu v červnu 1941 zahájili nacisté holocaust, nejhrůznější genocidu 20. století. Po letech vytěsňování Židů ze společenského života bylo 16. října 1941 zahájeno i v Protektorátu Čechy a Morava takzvané „konečné řešení židovské otázky“. První transport, který nacisté před 80 lety vypravili z Prahy do Lodže, v sobotu připomíná happening na nádraží v pražských Bubnech. Uskuteční se již posedmé. Organizátoři akce s názvem Bubnování pro Bubny chtějí jejím prostřednictvím narušit nepatřičné ticho pasivního přihlížení událostem, které se stát neměly.
16. 10. 2021Aktualizováno16. 10. 2021, 18:18|

Zprávě o útěku z Osvětimi nejprve svět nevěřil, po téměř 80 letech dorazila i do kin

V roce 1944 se dvěma mladým slovenským vězňům, Alfrédu Wetzlerovi a Walteru Rosenbergovi, podařilo utéct z koncentračního tábora v Osvětimi. Jako jedni z prvních informovali svět o hrůzách, které se dějí za ostnatým drátem. Jejich příběh připomíná hraná novinka slovenského režiséra Petera Bebjaka s mezinárodním obsazením. Drama jednoduše nazvané Zpráva promítají od 14. října česká kina.
13. 10. 2021|

Šarlatán je blíž Oscarovi, Zpráva se vrací na Slovensko

Film Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové, který Česko vyslalo ucházet se o Oscara, se dostal do užšího výběru prestižního filmového ocenění americké Akademie filmového umění a věd. Úspěch u akademiků nicméně nezaznamenal slovenský kandidát, tedy Zpráva Petera Bebjaka. Obě dramata opírající se o skutečné osudy vznikla s přispěním České televize. Oscara za cizojazyčný film si naposledy odnesl Kolja.
10. 2. 2021|

„Tvůj příběh má význam.“ Strapo rapuje o útěku z Osvětimi, uslyší o něm nejdříve v USA

Nejnovější snímek slovenského režiséra Petera Bebjaka se měl začít promítat v českých i slovenských kinech u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu, který připadá na 27. leden, kdy byl osvobozen koncentrační a vyhlazovací tábor v Osvětimi. O příběhu s tímto místem spojeném Bebjakův film Zpráva pojednává. Kvůli pandemii koronaviru novinku v čas plánované premiéry ale uvidí nejprve americké publikum, čeští a slovenští diváci si zatím mohou poslechnout píseň, kterou k dramatu nahrál slovenský rapper Strapo.
25. 1. 2021|

Peter Bebjak natáčí Stínohru, Milan Ondrík v ní boxuje za spravedlnost

Slovenský režisér Peter Bebjak začal natáčet nový thriller. Film Stínohra má česko-slovenské obsazení. Na plátně se objeví Milan Ondrík, Hynek Čermák, Vladimír Javorský nebo Kristýna Frejová. Příběh o hledání spravedlnosti vychází z osobní zkušenosti autora námětu Jana Bradáče. Scénář napsala jeho žena Vendula Bradáčová.
1. 12. 2020|

Slovensko posílá Oscarovi Zprávu. Útěk z Osvětimi se točil v české koprodukci

Slovenská kinematografie se pokusí filmového Oscara zaujmout dramatem Zpráva. Snímek o útěku z koncentračního tábora v Osvětimi vychází ze skutečného příběhu. Natočil ho režisér Peter Bebjak, mimo jiné s přispěním České televize. Česká i slovenská kina by měla Zprávu uvést na konci ledna příštího roku.
6. 11. 2020|

Vášáryová, Cina a Boková se v nové minisérii snaží uhrát padesátá léta

Co vše je člověk ochoten obětovat své představě o životě? Hlavní hrdina nové minisérie Herec se učí žít v režimu tuhého komunismu, ale také s vlastní sexuální orientací, která je v padesátých letech tabu. Třídílné drama natáčí v těchto dnech režisér Peter Bebjak s Janem Cinou, Jenovéfou Bokovou a Emílií Vášáryovou. I když jde o příběh z poloviny minulého století, považují ho tvůrci za stále aktuální.
13. 12. 2019|

Režisér Bebjak dotočil filmovou Zprávu o útěku z Osvětimi

V roce 1944 se dvěma slovenským vězňům podařilo utéct z koncentračního tábora Osvětim a následně podali světu svědectví o hrůzách v „továrně na smrt“. Režisér Peter Bebjak, jehož horor Trhlina ze slovenských hor aktuálně promítají i česká kina, se rozhodl příběh těchto dvou mužů převyprávět ve filmu. Snímek s názvem Zpráva ve slovensko-německo-české koprodukci před pár dny dotočil.
15. 5. 2019|

Kam mizí lidé? Mrazivá slovenská Trhlina se rozšířila do českých kin

Po kriminálních Případech 1. oddělení či pašeráckém dramatu Čára se slovenský režisér Peter Bebjak pustil do dalšího napínavého příběhu. Mysteriózní thriller Trhlina vychází z legend o pohoří Tribeč, v němž údajně záhadně mizí lidé.
9. 5. 2019|