TÉMA

János Áder

Země Visegrádu by měly uvažovat o povinném očkování proti covidu, řekl na summitu Zeman

Země Visegrádu by měly podle prezidenta Miloše Zemana uvažovat o povinném očkování proti covidu-19. Zdá se, že je to jediná cesta z krize, řekl na summitu V4 Zeman, který se kvůli pozitivnímu testu na koronavirus účastnil setkání on-line. Prezidenti zemí V4 vyzvali své spoluobčany k očkování ve společném prohlášení. Kromě toho nabídli pomoc Polsku kvůli krizi na hranici s Běloruskem.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:23|

Biden v OSN zdůraznil potřebu spolupráce, nechce studenou válku s Čínou

Svět musí spolupracovat víc než kdy dřív, protože osudy různých zemí a národů nikdy nebyly propojené více než nyní. S takovým vzkazem vystoupil na Valném shromáždění OSN americký prezident Joe Biden. Za sílícího napětí mezi Washingtonem a Pekingem také uvedl, že USA si nepřejí novou studenou válku. Generální tajemník OSN António Guterres varoval před „největší kaskádou krizí v našich životech“ a zkritizoval přístup mezinárodního společenství k pandemii nebo klimatickým změnám. O covidu a klimatu mluvila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 22:57|

Evropská komise zasáhne vůči maďarskému zákonu proti LGBT

Evropská komise podnikne kroky vůči maďarskému zákonu, který zakazuje šířit mezi mladými lidmi do osmnácti let jakékoliv materiály zobrazující nebo propagující homosexualitu a změnu pohlaví. Ve středu to oznámila její předsedkyně Ursula von der Leyenová, podle níž jde právní norma proti všem základním hodnotám Evropské unie. Kabinet maďarského premiéra Viktora Orbána kritiku odmítá, prezident János Áder normu stvrdil podpisem.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 20:55|

Maďarsko narazilo na třetí vlnu. Země zavře většinu obchodů a služeb, děti se budou učit doma

Maďarsko kvůli zhoršené pandemické situaci od pondělka na dva týdny uzavře většinu obchodů a služeb. Tamní vláda ve čtvrtek rovněž oznámila, že uzavře školky a základní školy až do 7. dubna. Země se podle předsedy vlády Viktora Orbána potýká s nástupem třetí vlny koronavirové nákazy.
5. 3. 2021|

Prezidenti V4 hovořili o covidu a energetice, doufají v pokračování spolupráce

V rezidenci na polském poloostrově Hel skončil summit zemí Visegrádské skupiny (V4). Prezidenti Česka, Polska, Slovenska a Maďarska podle polského prezidenta Andrzeje Dudy hovořili zejména o problémech protikoronavirové vakcinace, očkovacích programech a klimatické politice.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 20:13|

Od pádu Berlínské zdi vyrostly nové zdi z frustrace či nenávisti. Strhněme je, vyzval německý prezident

Německo si v sobotu připomíná třicet let od pádu Berlínské zdi. Na přelomovou historickou událost z 9. listopadu 1989 vzpomínají lidé po celé zemi, hlavní akce se konají v německé metropoli. Podle německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera sice Berlínská zeď v roce 1989 padla, ale v zemi od té doby vyrostla řada nových zdí – z frustrace, nenávisti i odcizení. Němci je musejí strhnout. Steinmeier, který spoluobčany vyzval k ochraně demokracie, to řekl v projevu u Braniborské brány v Berlíně, kde vrcholí oslavy.
9. 11. 2019Aktualizováno9. 11. 2019, 22:58|

Prezidenti na summitu v Lánech jednomyslně podpořili začlenění Srbska do EU, uvedl Zeman

Prezidenti účastnící se summitu v Lánech jednomyslně podporují začlenění Srbska do EU a jsou ochotni poskytnout maximální pomoc. Po jednání to uvedl český prezident Miloš Zeman. K setkání představitelů skupiny V4, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, se ve čtvrtek připojili také prezidenti Srbska a Slovinska. Podporu vstupu Srbska do EU dříve vyjádřil také premiér Andrej Babiš (ANO).
3. 10. 2019Aktualizováno3. 10. 2019, 14:55|

V Lánech se sešli prezidenti V4. Tématem byl brexit i klíčové dopravní stavby

Na zámku v Lánech se ve středu sešli prezidenti Česka, Slovenska, Polska a Maďarska k jednání o spolupráci zemí visegrádské čtyřky (V4) v EU. Slovenská prezidentka do Lán podle svých slov přijela s poselstvím, že státy Visegrádu by měly přicházet s pozitivní agendou, a tím překonávat rozdělení v Evropě.
2. 10. 2019Aktualizováno2. 10. 2019, 19:49|

Maďarsko je obráncem evropské kultury, uvedl Zeman po jednání s Áderem

Český prezident Miloš Zeman se v Budapešti ve středu sešel se svým maďarským protějškem Jánosem Áderem. Hovořili například o spolupráci obou zemí v oblasti automobilové výroby, ale také o nelegální migraci a boji proti terorismu. Zeman Maďarsko označil za „obránce evropské kultury“ a migrační vlnu minulých let přirovnal k historické invazi osmanské říše do jihovýchodní a střední Evropy.
15. 5. 2019Aktualizováno15. 5. 2019, 18:28|