TÉMA

Kultura

Usiluji o co nejlepší vztahy se Slovenskem, řekl při návštěvě Zlínského kraje Pavel

Prezident Petr Pavel usiluje o co nejlepší kvalitu vztahů mezi Slovenskem a Českou republikou, zejména v mezilidské rovině. Řekl to na úterní tiskové konferenci v rámci své návštěvy Zlínského kraje, který se Slovenskem sousedí. S krajskými zastupiteli a starosty jednal také o zdravotnictví nebo rozpočtovém určení daní.
16. 4. 2024|

Odbory chtějí víc peněz pro státní zaměstnance. Přidání by podle Jurečky nemělo být plošné

Odbory požadují navýšení výdělků státním zaměstnancům, a to ještě do konce letošního roku. Velké části vláda peníze na letošní výplaty o dvě procenta snížila, například úředníkům nebo lidem v kulturní sféře. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) kabinet o navýšení jedná, dodává ale, že preferuje spíš adresné přidání, nikoli plošné.
6. 4. 2024|

Hurvínek prodává nevěstu. Na generální zkoušce si zazpíval s operními pěvci

V Divadle Spejbla a Hurvínka zpívají známé loutky Prodanou nevěstu s operními pěvci z Janáčkovy opery Národního divadla Brno. V rodinné inscenaci, která vznikla ve spolupráci dvou uměleckých souborů k 200. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany, zazní v sedmdesátiminutovém představení všechny důležité skladby a melodie původní opery. Pražskou premiéru bude mít představení v sobotu 16. března. V Brně ho uvedli už loni v listopadu. Podle uměleckého šéfa dejvické loutkové scény Davida Janoška byly reakce dětí i rodičů na brněnském uvedení úžasné a věří, že bude inscenace úspěšná i v Praze.
15. 3. 2024|

Agrese nás neumlčí, vzkazuje oděská opera a nepřestává hrát

V noci na neděli se ukrajinská města opět bránila ruským raketám a dronům. Jeden z nich poškodil průmyslový objekt v Oděse, kterou jen tento týden zasáhly tři velké útoky okupantů. Zdejší slavná opera i přes pokračující agresi hraje dál.
10. 3. 2024|

Veselí nad Lužnicí zachraňuje budovu staré radnice. Chátrala desítky let

Třeba i koncerty vážné hudby by se mohly konat v budově staré radnice v centru Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Dominanta tamního náměstí 30 let chátrala, teď ji od soukromého vlastníka za 20 milionů korun koupilo město. Zázemí v ní najde sousední střední škola i pořadatelé kulturních akcí. Rekonstrukce vyjde na další desítky milionů, zčásti by ji měl zaplatit kraj.
8. 3. 2024|

Český design zná své finalisty

Finalisty cen Czech Grand Design zvolila Akademie designu ČR. Vybraní soutěžící mají šanci získat ocenění za nejlepší dílo v kategorii produktového designu, módy, fotografie, šperku, grafického designu a ilustrace. Vyhlášení proběhlo v Moravské galerii v Brně, kde zároveň odstartovala výstava loňských výherců. Do finálního výběru se dostalo čtyřiadvacet účastníků. Vítězi budou oznámeni při galavečeru ve Stavovském divadle 3. března 2024.
29. 2. 2024|

Praha na začátku března vypíše tendr na rekonstrukci vinohradského divadla

Praha vypíše na začátku března tendr na opravu Divadla na Vinohradech. Důvodem je špatný technický stav budovy i jejího vybavení, včetně divadelní techniky, a rozšíření divadelních prostor. Cena zakázky je maximálně 2,76 miliardy korun. Vypsání tendru ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Práce mají být dokončeny v roce 2027.
22. 2. 2024|

Praha vypíše tendr na opravu Divadla na Vinohradech. V plánu je i nová komorní scéna

Pražský magistrát vypíše zakázku na rekonstrukci Divadla na Vinohradech. Maximální výše zakázky je stanovená na zhruba 2,7 miliardy korun. Tendr město vyhlásí letos v dubnu a opravy mají být hotové v roce 2027. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Zakázkou se radní zabývali už minulý týden, ale nakonec jej stáhli z programu jednaní. Vypsání tendru musí ještě projednat zastupitelé.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 12:48|

Šimkovičová své návrhy nekonzultuje s odborníky, kritizuje slovenskou ministryni kultury její předchůdkyně

Na Slovensku roste odpor proti ministryni kultury Martině Šimkovičové (za SNS), která na sebe upozornila mimo jiné tím, že obnovila kulturní spolupráci s Ruskem a Běloruskem. Čelí také kritice, že dělá kroky odporující dlouhodobé koncepci Slovenska či že na sociálních sítích podněcuje k veřejným útokům. Výzvu k jejímu odvolání podepsalo přes sto šedesát tisíc lidí včetně její předchůdkyně Silvie Hroncové. Ministryně kultury v úřednické vládě Ľudovíta Ódora České televizi řekla, že Šimkovičová své návrhy nekonzultuje s odborníky a neprocházejí standardním legislativním procesem.
23. 1. 2024|

Česko má další zápis na seznamu UNESCO, uspělo s nominací ruční výroby skla

Česká republika má od nynějška další zápis na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO, uspěla s nominací ruční výroby skla, na které se podílelo dalších pět evropských zemí. Návrh schválil mezivládní výbor organizace na svém zasedání v Botswaně. Česko má nyní na seznamu UNESCO dohromady devět tradic, zvyků a řemeslných technik. Jako první byl před osmnácti lety zapsán slovácký tanec verbuňk, naposledy loni vorařství.
6. 12. 2023Aktualizováno6. 12. 2023, 23:07|

V památníku Jana Žižky v Trocnově je nový archeoskanzen. Celý se ale otevře možná až příští rok

V památníku Jana Žižky z Trocnova se v pátek otevřel nový archeoskanzen za více než padesát milionů korun. Objekt představuje repliku vesnice vrcholného středověku a připomíná dobový život a stavby. Informovali o tom zástupci Jihočeského muzea a Jihočeského kraje. Veřejnost si zatím nemůže prohlédnout kompletní skanzen, spodní část ještě není hotová. Otevře se možná příští rok.
8. 9. 2023|

Většinu obcí ve Zlínském kraji trápí vylidňování, Modrá ale místo pro další rodiny už nemá

Spoustu obcí a menších měst v Česku trápí vylidňování. Lidé se stěhují za prací do velkých měst, do své rodné obce se už často nevrátí. Zlínský kraj to chce zvrátit, spolupracovat by na tom chtěl i se zlínskou Univerzitou Tomáše Bati. Opačná situace panuje v obci Modrá na Uherskohradišťsku, kam naopak mladé rodiny chtějí, ale Modrá není „nafukovací“. Situaci v obci zmapoval pořad SeČTeno.
4. 8. 2023|

Ministři chystají škrty v dotacích. Ubrat chtějí bohatým koncernům i kultuře

Méně státních peněz na opravy památek a regionálních silnic nebo na podporu obnovitelných zdrojů elektřiny a velkých zemědělských firem. Členové vlády Petra Fialy (ODS) začínají mít jasněji v tom, jak konkrétně v příštím roce seškrtají na dotacích téměř 46 miliard korun. Plán dotačních úspor je hlavní částí úsporného balíčku, díky kterému plánuje kabinet v příštím roce snížit schodek státního rozpočtu o téměř 98 miliard. S revizí národních dotací souhlasí i opoziční ANO. Nejvíce peněz, dvacet miliard korun, má ušetřit ministerstvo průmyslu a obchodu. Celkem stát hodlá seškrtat stovky dotací. O které přesně půjde, řekne kabinet v září.
29. 7. 2023|

Multifunkční hala v Brně bude „extrémně předražená“, míní Hollan. Nic neztratíme, reagoval Aberl

Brno si půjčí na novou multifunkční halu 2,2 miliardy korun. Úvěr bude město splácet 25 let a na úrocích zaplatí přes 1,5 miliardy. Podle opozice jde o rizikový krok. Přínos „je neadekvátní obřím miliardám, které se na tento projekt věnují“, uvedl v pátečním pořadu Události, komentáře brněnský zastupitel Matěj Hollan (Žít Brno). Naopak radní pro sport a informační technologie Tomáš Aberl (TOP 09) řekl, že projekt je pro Brno zásadní.
25. 6. 2023|

Kultura je otloukánek médií. Můžeme v ní ale najít recepty na léčení společnosti, míní Vitvar z Respektu

Kulturní oddělení v médiích je místem, kde při finančních škrtech nejčastěji padají hlavy. „Je to otloukánek,“ popisuje situaci na mediální scéně kulturní publicista Jan Vitvar z časopisu Respekt. Podle něj ale kultura v dnešní době nabývá na významu. „Není to jenom o kráse, v kultuře se čím dál častěji odrážejí důležité věci, které se řeší ve společnosti,“ říká. V podcastu Background ČT24 se kromě významu kultury zamýšlí i nad tím, proč právě v Respektu – na rozdíl od jiných tištěných médií – kulturní rubrika dlouhodobě funguje v takovém rozsahu.
1. 6. 2023|

Politička v pánském časopisu? Když tím nikomu neubližuje, za mě to možné je, komentuje Richterová

Čeští politici z konzervativní i liberální části spektra nepovažují za zásadní problém, když se francouzská kolegyně nechá vyfotit pro pánský časopis. Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olgy Richterové (Piráti) ovšem musí politik, který zvolí takový způsob svého zviditelnění, počítat s tím, že na to nějak zareagují voliči. Bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek míní, že se společnost vyvíjí a dříve nepředstavitelné věci jsou dnes přijatelné. Richterová a Bělobrádek diskutovali o hranicích politického vkusu a kultury v Událostech, komentářích.
12. 4. 2023|

Čeští archeologové našli v ománské poušti artefakty z doby migrace člověka z Afriky

Mezinárodní tým vedený Archeologickým ústavem Akademie věd České republiky (AV ČR) objevil v Ománu pěstní klíny z období první migrace člověka z Afriky, skořápky vyhynulých pštrosů, kompletní náhrdelník a skalní rytiny. Unikátní nálezy přispějí mimo jiné k lepšímu poznání historie a klimatu ománské pouště.
11. 4. 2023|

Vědecká studie vyvrací evropské i domorodé představy o původu indiánských koní

Hrdí válečníci, kteří od nepaměti projížděli na svých věrných mustanzích prérií, dokud nepotkali bílého muže, jenž jejich život zničil. Tak vypadá evropský obraz indiánských kultur Severní Ameriky. Rodová paměť původních obyvatel Nového světa je jiná, ale aktuální studie, jež vyšla v žurnálu Science, ukazuje, že pravděpodobně i ta se od pravdy liší.
9. 4. 2023|

Energetická krize donutila k omezení základních výdajů jedenáct procent domácností, ukázal průzkum

Energetická krize donutila jedenáct procent domácností k výraznému omezení základních výdajů na zdravotní péči či jídlo. Dalších 46 procent muselo omezit některé volnočasové aktivity nebo začít opatrněji hospodařit s rodinným rozpočtem. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos. Češi podle něj zatím zvládají krizi lépe, než ještě loni očekávali, přes 44 procent lidí hospodaří bez omezení. Pomohla k tomu i úsporná opatření, jež provedla více než polovina domácností. Obavy z dalších negativních dopadů krize ovšem přetrvávají, úspory tak budou pokračovat.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 21:21|

Kraj připravuje podobu zámku Zelená Hora po rekonstrukci. Ta může vyjít až na miliardu

Plzeňský kraj dokončuje projekt rekonstrukce zámku Zelená Hora u Nepomuku, který je kulturní památkou. Počítá se s investicí ve výši až jedné miliardy korun. Expozice, které na Zelené Hoře vzniknou, mají být dvojího zaměření – připomínat budou Rukopis zelenohorský a perzekuce komunistického režimu vůči jemu nepohodlným lidem. Zámek byl působištěm takzvaného pomocného technického praporu, kam komunisté umisťovali své odpůrce a který proslavil román Miloslava Švandrlíka Černí baroni.
3. 3. 2023|

Ostravské Sady Milady Horákové se promění v centrum setkávání. Původně tam byly hřbitovy

Druhý největší park v Ostravě – Sady Milady Horákové – se od základů promění. Vítězem soutěže na jeho revitalizaci se stalo studio Míza architekti, kteří chtějí prostranství výrazně oživit. V parku vznikne kavárna s vyhlídkou, kulturní louka a spousta dalších prvků. Vedle Sadů Milady Horákové má v budoucnu vzniknout také nová koncertní hala a nedaleko i Centrum digitalizace a vědy se zázemím pro Moravskoslezskou vědeckou knihovnu.
23. 2. 2023|

Tržby obchodníků loni klesly o 3,6 procenta. Méně lidé utráceli i v prosinci

Maloobchodní tržby v Česku se loni meziročně snížily o 3,6 procenta, o rok dříve stouply o 4,4 procenta. V samotném prosinci tržby obchodníků osmý měsíc za sebou v meziročním srovnání klesly, pokles ale zpomalil na 7,3 procenta z listopadových revidovaných 8,9 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Podle ekonomů budou Češi šetřit i v letošním roce.
7. 2. 2023Aktualizováno7. 2. 2023, 20:38|

30 let zpět: Telč, Český Krumlov a Praha součástí kulturního dědictví UNESCO

Ještě před samotným rozdělením federace se na světový seznam kulturního dědictví UNESCO dostaly památky z Československa. Připravované rozdělení státu vyvolávalo pochybnosti týkající se legislativní ochrany a péče o navrhované památky, ale i přesto padlo rozhodnutí, že se součástí kulturního dědictví stane historické centrum Telče, Českého Krumlova a Prahy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 12. 2022|

Zámek v Lánech se na dva víkendy otevírá veřejnosti

Lidé mohou od pátku až do neděle navštívit zámek v Lánech na Kladensku, který je jako sídlo prezidenta republiky běžně nepřístupný. Konají se tam adventní dny otevřených dveří, které budou pokračovat ještě o dalším víkendu od 16. do 18. prosince. V minulosti si lidé mohli zámek mimořádně prohlédnout v září 2018 u příležitosti stého výročí založení Československa.
9. 12. 2022Aktualizováno9. 12. 2022, 19:17|