TÉMA

Umění

Přes sto obřích kraslic ozdobilo chorvatskou Koprivnici

Práce na sochách obřích kraslic zabrala umělcům několik dní. Každoroční výstava je nejen oslavou Velikonoc, ale také poctou chorvatské „naivní“ malířské škole Hlebine. Díla, z nichž některá měří až dva metry, jsou nyní vystavena v ulicích nedalekého města Koprivnica. Kristina Socevová, pracovnice turistické kanceláře, uvedla, že některé z kraslic budou vystaveny v evropských metropolích či až v americkém New Yorku.
včera|

Na unikátní loutky sto let padal prach. Restaurátoři z Východočeského muzea jim vdechnou nový život

Restaurátoři zachraňují více než sto let staré loutky vyřezané podle návrhů Mikoláše Alše. Staré domácí divadlo dlouho leželo bez povšimnutí na půdě jednoho z pardubických domů. Majitelka ho objevila náhodou, když půdu rekonstruovala. Loutky jsou teď v péči Východočeského muzea a mají se stát součástí expozice hraček.
17. 3. 2024|

Hurvínek prodává nevěstu. Na generální zkoušce si zazpíval s operními pěvci

V Divadle Spejbla a Hurvínka zpívají známé loutky Prodanou nevěstu s operními pěvci z Janáčkovy opery Národního divadla Brno. V rodinné inscenaci, která vznikla ve spolupráci dvou uměleckých souborů k 200. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany, zazní v sedmdesátiminutovém představení všechny důležité skladby a melodie původní opery. Pražskou premiéru bude mít představení v sobotu 16. března. V Brně ho uvedli už loni v listopadu. Podle uměleckého šéfa dejvické loutkové scény Davida Janoška byly reakce dětí i rodičů na brněnském uvedení úžasné a věří, že bude inscenace úspěšná i v Praze.
15. 3. 2024|

Agrese nás neumlčí, vzkazuje oděská opera a nepřestává hrát

V noci na neděli se ukrajinská města opět bránila ruským raketám a dronům. Jeden z nich poškodil průmyslový objekt v Oděse, kterou jen tento týden zasáhly tři velké útoky okupantů. Zdejší slavná opera i přes pokračující agresi hraje dál.
10. 3. 2024|

Už dva roky se opravuje Průmyslový palác na pražském Výstavišti. Letos přijdou na řadu střechy

Letošní práce na opravě a dostavbě Průmyslového paláce na pražském Výstavišti přinesou nové střechy. V rámci pokračujících prací dělníci dokončí i ocelovou konstrukci obnovovaného křídla nebo dodělají podzemní přístavky. Vrátí se také opravené vitráže a hodiny, řekli radní Adam Zábranský (Piráti) a David Čech, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav DIZ. Část paláce vyhořela 16. října 2008. Kompletní rekonstrukce začala v únoru 2022 a původně měla skončit v roce 2025, avšak komplikace opravy prodlouží. Náklady mají být zhruba 2,64 miliardy korun.
6. 3. 2024|

Grand designérem roku je Jan Plecháč, v kolekci váz zachytil Duši lesa

Absolutním vítězem cen Czech Grand Design 2023 se v neděli stal Jan Plecháč, titul Grand designér roku získal za svou vázu Abyss, vázy Harmonic a za kolekci váz a nápojového skla Duše lesa, které navrhl pro sklárnu Moser. Do síně slávy českého designu vstoupil in memoriam designér Jiří Jiroutek (1928 až 2023), který se zapsal do historie českého designu ikonickou kolekcí nábytku U-450.
3. 3. 2024|

Umělec Marian Palla rekapituluje v Malém nekonečnu i díky krtkům

Brněnský výtvarník, spisovatel a hudebník Marian Palla rekapituluje v brněnské Fait Gallery svou tvorbu za více než půlstoletí. Výstavu obrazů, vytvořených převážně z hlíny, pojmenoval Malé nekonečno.
22. 2. 2024|

Zlínská galerie vystavuje díla starého evropského umění

V Krajské galerii výtvarného umění (GVUO) ve Zlíně jsou od nynějška k vidění obrazy a grafiky starého evropského umění ze sbírky Galerie výtvarného umění v Ostravě. Jde o výběr z let 1500 až 1800, vystaveno je přes šedesát děl. Kolekce evropského umění tvoří významnou část sbírek, které ostravská galerie spravuje. Výstava potrvá do 5. května, připraveny jsou také komentované prohlídky.
21. 2. 2024|

Policisté po desetiletích vypátrali ukradená umělecká díla včetně sošky ze 17. století

Policisté z Královéhradeckého kraje vypátrali dvě umělecká díla, která byla ukradena před desítkami let. Kriminalisté vrátili předměty majitelům. Jednalo se o dřevěnou sochu apoštola svatého Bartoloměje z druhé poloviny 17. století a obraz od výtvarníka Františka Kavána, informovala ve středu na webu policejní mluvčí Iva Kormošová. Pachatele se dosud dopadnout nepodařilo.
14. 2. 2024|

Jóga, umění a tisíc let stará architektura. Nedaleko Londýna cvičili ve svatoalbanské katedrále

Katedrála svatého Albana se těší nejen velkému zájmu poutníků z celého světa, ale také neobvyklé akci –⁠⁠⁠⁠⁠ pod tisíc let starou věží v normanském slohu se v této době scházejí i místní, aby si zacvičili jógu. Už tak duchovní atmosféru podkresluje umělecká instalace Holubice míru sochaře Petera Walkera, sestávající z tisíců papírových holubic svěšených ze stropu.
23. 1. 2024|

Londýnský Canary Wharf láká návštěvníky na zimní festival světel

Letos již po osmé se mohli návštěvníci největšího londýnského festivalu světel projít okolo světelných instalací od nejinovativnějších světelných umělců ze všech koutů světa. Festival je volně přístupný veřejnosti a získal již několik ocenění. I tentokrát rozzářil stále ještě potemnělé ulice města a vdechl do nich ducha umění.
22. 1. 2024|

Zemřel básník a odpůrce ruského režimu Rubinštejn. Srazilo ho auto

Ve věku 76 let během neděle zemřel ruský básník Lev Rubinštejn, který byl známý svou tvorbou odmítající tradiční formy sovětské éry. Podle agentury Reuters to oznámila jeho dcera. Rubinštejna v Moskvě během pondělí srazil automobil. Básník byl posléze několik dní v kómatu, než svým zraněním podlehl.
14. 1. 2024|

Umělá inteligence zřejmě vyřešila záhadu Raffaelova obrazu Madona s růží

Kunsthistorikům se s pomocí umělé inteligence (AI) zřejmě povedlo rozluštit záhadu týkající se slavného obrazu renesančního mistra Raffaela, který má ve sbírkách madridské muzeum Prado. Odborníci se léta nemohli shodnout na tom, zda některé části olejomalby nazvané Madona s růží nejsou dílem jiného malíře. Algoritmus vyvinutý vědci z univerzity v britském Bradfordu nyní tuto verzi potvrdil – podle něj postavu svatého Josefa namalovala jiná ruka než Raffaelova.
28. 12. 2023|

Policie loni řešila desítky krádeží uměleckých děl. Navracení by měla zrychlit nová dohoda

Policisté se za loňský rok zabývali 166 případy krádeží uměleckých děl, ale zpět k majitelům se jich podařilo vrátit jen dvanáct. Proces navracení předmětů by měla pomoci zrychlit nová dohoda, kterou česká policie uzavřela s ministerstvem kultury a Národním památkovým ústavem. Zloději během posledních let změnili strategii. Zatímco dříve je lákaly špatně zabezpečené církevní stavby, nyní to jsou byty a rodinné domy.
17. 12. 2023|

Izraelská muzea a galerie fungují ve válečném módu. Umění skončilo v bunkrech

Konflikt s teroristy z Hamásu prostupuje izraelskou kulturní sférou. Válka ohrožuje jak umění, tak i památky. Velká muzea a expozice v zemi nyní pracují v režimu takzvaného válečného protokolu. To znamená, že podstatnou část svých expozic musela odstranit a chrání ji v podzemních bunkrech.
15. 11. 2023|

Studenti uměleckých oborů si přizpůsobili prostory Paláce Hrzánů. Přehlídka Pokoje letos nemá jednotné téma

Přehlídka Pokoje 2023 představí tvorbu studentů vizuálních oborů ze třinácti vysokých škol z České republiky i ze zahraničí. Letošní dvanáctý ročník se opět koná v barokním Paláci Hrzánů v Praze a nabídne i doprovodný program reflektující současná společenská témata. Instalace jsou navržené pro konkrétní prostor, se kterým se dále pracuje, tedy site-specific. Pořadatelé vybrali návrhy zástupců několika českých škol, pár pokojů připadlo studentům a studentkám ze Slovenska, Maďarska a Polska. Přehlídka se uskuteční od 11. do 19. listopadu.
10. 11. 2023|

Obraz, prostor a hudba. Projekce uměleckých děl nabízejí silnější zážitek

Ve Francii slaví velký úspěch nový způsob prezentace děl světových umělců – velkoformátové digitální promítání. Autoři projektu představili koncept před pěti lety s obrazy Clauda Moneta. Následovaly ho další impresionisté a v současné době mohou návštěvníci Paříže obdivovat obrazy Marka Chagalla.
26. 9. 2023|

Archeologové objevili v dobře prozkoumané jeskyni stovku pravěkých jeskynních maleb

Archeologové objevili ve španělské jeskyni obrovské množství pravěkých maleb z doby kamenné. Jedná se podle nich o jeden z nejdůležitějších nálezů tohoto druhu za řadu let –  na východě Pyrenejského poloostrova zřejmě dokonce úplně nejvýznamnější.
20. 9. 2023|

Klimt, Warhol, da Vinci. Ukrajina eviduje díla vlastněná Rusy, na které jsou uvaleny sankce

Ukrajinská Národní agentura pro prevenci korupce (NAZK) vytvořila databázi, kde eviduje obrazy nebo sochy, o nichž předpokládá, že je vlastní nebo v posledních letech vlastnili Rusové, na něž Západ uvalil sankce v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Podle úřadu je účelem projektu nazvaného Válka a umění napomoci sledovat porušování sankcí na mezinárodním trhu s uměním, usnadnit obchodníkům s ním provádět vlastní „sankční“ kontroly a ztížit ruským oligarchům prodej takového majetku.
8. 8. 2023|

Výstavní sonda do lidského těla zároveň ukazuje, jak to vypadá uvnitř společnosti

Anatomický atlas připomíná multimediální instalace Futura spagyrica, která je k vidění v pražském Domě U Kamenného zvonu. Tamní sklepení se dočasně přeměnila v sondu do lidského těla. Projekt uměleckého dua VestAndPage je součástí přehlídky Re-connect Art, která do pražských galerií a ulic přináší videoart i živé umění.
24. 7. 2023|

Miliony netřeba, pár tisíc stačí. Programy radí, jak začít sbírat umění

Soukromých sběratelů umění podle galeristů v Česku přibývá. Vznikají proto programy, které radí, jak se nenechat podvést a jak bezpečně uložit své finance do uměleckých děl.
24. 7. 2023|

Trpaslíky proti dusnu. Polské nezávislé umění se v osmdesátých letech bránilo cenzuře

Průřezová výstava Necenzurováno v Galerii Středočeského kraje (GASK) nahlíží na polské nezávislé umění, jak vznikalo v době osmdesátých let, především po vyhlášení výjimečného stavu a zákazu nezávislého odborového hnutí Solidarita. Expozice má přesahy i do tehdejšího Československa.
22. 7. 2023|

Nová galerie v bývalé konírně v Kroměříži vystavuje sbírku současného umění Pekelné sáně

Díla současných českých a středoevropských umělců jsou k vidění v nové galerii v Kroměříži. Sbírka současného umění i galerie nese název Pekelné sáně, podle sochy výtvarníka Karla Nepraše. Opravená bývalá vojenská konírna i všechny vystavené artefakty patří Josefu Maixnerovi. Podnikatel osobně objíždí ateliéry, kde díla do své sbírky vybírá. Část kolekce teď za symbolické vstupné vystavuje.
10. 7. 2023|

Co je to umění? V Praze vystavuje Raša Todosijević práci plnou významových rozporů

Galerie hlavního města Prahy pořádá v Domě u Kamenného zvonu výstavu Raši Todosijeviće, příslušníka první generace jugoslávských konceptualistů. Ti se v sedmdesátých letech postavili proti tehdy dominantní klasické malbě a věnovali se například audiovizuálnímu umění. Podle Todosijevićova nejvýznamnějšího videa nese název i samotná výstava – Was ist Kunst?
29. 6. 2023|