TÉMA

Mláďata

Doporučujeme

Delfíní samice žvatlají na svá mláďata podobně jako lidé

Způsob, jakým vznikla lidská schopnost komunikovat pomocí slov a vět, stále není rozluštěn. Vědci teď ale našli nečekanou podobnost v komunikaci lidí a delfínů, která by mohla pomoci vysvětlit některé ze základních stavebních kamenů jazyka.
27. 6. 2023|

Ve zlínské zoo se vylíhly rekordní dvě desítky mláďat želvy ostruhaté

Ve zlínské zoologické zahradě se vylíhnul rekordní počet mláďat želvy ostruhaté. Podle chovatelů je to díky lepším podmínkám, želvy obývají novou expozici, která byla otevřena loni. Zlínská zoo chová největší africké suchozemské želvy šest let. Dospělý samec váží až devadesát kilogramů, samice bývá menší, dožívají se víc než padesáti let.
10. 3. 2023|

Samice orangutanů jsou matky s omezenou trpělivostí, popsali vědci

Samice orangutanů jsou trpělivé matky a jejich mláďata na rozdíl od dětí neodmlouvají a nevztekají se. Matka je učí především, jak získat potravu, ale většinou se s potomkem o tu svou podělí. Když však dospěje k názoru, že jde o snadno získatelný pokrm a potomek dost starý na to, aby si ho obstaral, je neústupná.
21. 12. 2021|

Globální oteplování podle vědců ztěžuje přežití lachtanů antarktických

Globální oteplování ztěžuje přežití lachtanů antarktických. K tomuto závěru došli biologové z barcelonské univerzity ve studii, kterou vydal časopis Scientific Reports. Podle vědců samice lachtanů mají čím dál větší potíže krmit svá mláďata kvůli úbytku krillu v oceánu.
9. 12. 2021|

Do konce století vymře 98 procent kolonií tučňáků císařských. Klimatická změna jim zničí místa, kde žijí

Mezinárodní vědecký tým vytvořil předpověď toho, jak globální změny klimatu ovlivní život tučňáků. Výsledky je přiměly k tomu, aby navrhli zařazení tučňáků císařských na seznam ohrožených druhů.
5. 8. 2021|

Nepříznivý rok pro ptáky, kvůli počasí uhynuly tisíce mláďat

Letošek je tragický rok pro některé druhy ptáků. Chladné a deštivé jaro způsobilo úhyny tisíců mláďat. Kvůli počasí neměla dostatek potravy. Nejvíce to ovlivnilo populaci jiřiček a sýkor.
11. 6. 2021|

V bošovické papouščí zoo se vylíhly desítky mláďat

Specializovaná papouščí zoo v Bošovicích na Vyškovsku se může těšit z desítek letošních mláďat, na svět přišli malí papoušci dvanácti druhů. Vylíhli se například papouškům senegalským nebo arům malým. Papoušky ale zájemci zatím vidět nemohou, zahrada je kvůli vládním opatřením stejně jako ostatní uzavřená.
8. 3. 2021|

Naděje pro kriticky ohroženého krokodýla. Ochránci našli stovku mláďat v Nepálu

Více než sto malých gaviálů našli ochránci přírody v jedné z odlehlých oblastí Nepálu. Vzácný krokodýl se přitom v současnosti nachází na prahu vyhynutí a ve volné přírodě zbývá méně než tisíc dospělých jedinců. Objev by tak podle odborníků mohl zvýšit naději na záchranu tohoto kriticky ohroženého druhu.
20. 11. 2019|

Pražské slonice Janita a Tamara čekají dvě mláďata. Jejich otcem je samec Ankhor

Dvě slonice z pražské zoologické zahrady jsou březí. Mláďata by se měla narodit zhruba za rok. V úterý to řekli zástupci pražského magistrátu a zoologické zahrady v Troji. Přírůstky očekávají samice Janita a Tamara, které v roce 2017 přivedly na svět Rudolfa a Maxmiliána, první slůňata počatá a narozená v Praze. V obou případech je otcem samec Ankhor.
14. 5. 2019|