TÉMA

Buddhismus

Dar vodním bohům ničí řeky i moře. Organizátoři bojují proti znečištění využitím videoprojekcí

Každoročně se díky buddhistickému svátku Lój Krathóng rozzáří hladiny řek, potoků i kanálů. Lidé vypouštějí takzvané krathongy, kterými obdarovávají vodní bohy a děkují za to, že mohou cennou vodu využívat. Bohužel se tento svátek stal i událostí, kdy tisíce těchto krathongů ucpou vodní kanály a zanesou dno řek i moří. Organizátoři se snaží snížit množství odpadu tím, že využívají videoprojekci na vodní hladinu. Thajští mniši zase plovoucí košíky sbírají a recyklují jako krmivo pro zvířata.
29. 11. 2023|

Richard Gere popřál dalajlamovi osobně k narozeninám a otevřel v Indii knihovnu s jeho odkazem

Americký herec Richard Gere se připojil k buddhistickým mnichům, aby popřál k narozeninám dalajlamovi. Tibetskému duchovnímu vůdci je sedmaaosmdesát let. Jubileum oslavil v exilovém sídle v indické Dharamsále mimo jiné otevřením knihovny a muzea.
8. 7. 2022|

Spojené státy se rozhodly prohlásit násilí páchané na Rohinzích v Barmě za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se rozhodla prohlásit násilí páchané barmskou (myanmarskou) armádou na menšinových Rohinzích za genocidu. S odvoláním na nejmenované americké činitele to uvedly agentury AFP a Reuters.
21. 3. 2022|

Covid má v Česku již více než 35 tisíc obětí. Laboratoř potvrdila omikron v Královéhradeckém kraji

Počet zemřelých s covidem-19 v Česku přesáhl 35 tisíc, ministerstvo zdravotnictví eviduje 35 046 obětí. Epidemie ale již zhruba dva týdny zpomaluje. Ve čtvrtek přibylo 9488 případů koronaviru. Méně než deset tisíc nově nakažených bylo ve všední den naposledy 8. listopadu, tedy před více než pěti týdny. Minulý čtvrtek odhalily laboratoře zhruba o pět tisíc případů více. Incidence dál klesá. Na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 704 nakažených. Před týdnem mělo incidenční číslo hodnotu více než devět set. Nákaza variantou omikron se potvrdila v Královéhradeckém kraji.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 15:28|

Národní galerie poznává Buddhu zblízka, i prostřednictvím patnáctimetrového „komiksu“

Meditačním zážitkem může být návštěva nové výstavy v Národní galerii Praha. Instalace Buddha zblízka přibližuje prostřednictvím vizuálního umění hlavní myšlenky a duchovní inspiraci buddhismu. Raritou je patnáctimetrový svitek, jehož obrazová část je poprvé k vidění v celé své délce.
4. 12. 2021|

„Nezbylo nic než prázdný otvor.“ Před dvaceti lety Taliban zlikvidoval dvě obrovské sochy Buddhy

Ještě před barbary z takzvaného Islámského státu, ničiteli starověkých kulturních památek, tu byl Taliban. Před dvaceti lety zničili tito islámští extremisté nenahraditelnou dvojici kamenných Buddhů v afghánském Bámjánu. Třicet osm, respektive padesát čtyři metrů vysoké sochy vytesané na přelomu 6. a 7. století do skály bořili s pomocí výbušnin několik dní v březnu 2001. Podle tehdejšího talibanského vůdce mully Umara jejich existence odporovala Koránu.
9. 3. 2021|

Vteřina dějepisu: Víte, jakou knihu vytiskli 11. května roku 868?

Čítá pouhých osmnáct stran a její přečtení nezabere více než tři čtvrtě hodiny (pokud tedy umíte čínsky). I to stačí, aby se stala literární památkou nesmírné hodnoty. Podle dostupných zdrojů je tento buddhistický text totiž nejstarší dochovanou tištěnou knihou světa, u níž je známo datum „vydání“. Vytištěna byla 11. května roku 868 a jmenuje se… ?
11. 5. 2020|

Nebourat! Národní galerie už má na rok 2020 plány s Rembrandtem, Poem, Medkem či Buddhou

Zatímco nad budoucím fungováním Národní galerie jako instituce visí pár otazníků, výstavy mají budoucnost docela jistou. Do plánů na rok 2020, které galerie 5. prosince představila, se dostala tvorba Rembrandta, Mikuláše Medka, Kurta Gebauera i díla přibližující umění spojené s buddhismem či brutalismem. Podrobnější přehled nabízí fotogalerie.
5. 12. 2019|

Buddhisté slaví Vesak. Jejich nejdůležitější svátek připomíná Siddhárthu Gautamu

Narození, osvícení i smrt Siddhárthy Gautamy si v těchto dnech připomínají buddhisté po celém světě. Svátek Vesak nepřipadá všude na stejný den. Většinou se slaví o prvním květnovém úplňku, někde si ho ale připomenou až v červnu. Siddhártha Gautama, známý pod jménem Buddha, žil v Indii mezi šestým a čtvrtým stoletím před naším letopočtem a je považován za zakladatele buddhismu.
22. 5. 2019|

Britové vnesli mezi srílanské Sinhálce a Tamily nerovnost. Pocit křivdy rozpoutal na 26 let občanskou válku

Obyvatelé Srí Lanky si v sobotu připomínají deset let od skončení dlouhé a krvavé občanské války. Oslava míru se však odehrává v rozjitřené atmosféře, země zažila před pár týdny teroristické útoky islamistů v několika kostelech a hotelech. Mnoha lidem se vybavily hrůzy někdejšího konfliktu, který trval déle než čtvrtstoletí.
18. 5. 2019|