TÉMA

Plachetnice

Portugalsko hledá nástroje proti kosatkám, které čím dál častěji útočí na lodě

Incidenty s kosatkami, které útočí na lodě při evropském pobřeží, jsou už tak časté, že portugalské úřady začaly plánovat, jak proti nim zakročit. Testování této technologie v provozu by mělo začít ještě letos.
29. 6. 2023|

V závodě bílých plachet vyhrála černá Arca. U Terstu se jela mezinárodní regata

Hlavní závod jednoho z největších mezinárodních klání lodí na otevřeném moři, který je známý pod názvem Barcolana Sailing Regatta, se jel v neděli u italského města Terst. Barcolana se zapsala v roce 2019 do Guinnessovy knihy rekordů, když byla vyhlášena největším plavebním závodem na světě. Na moři se tehdy sešlo 2689 lodí s více než šetnácti tisíci námořníky. Letošní 53. ročník vyhrála posádka italské plachetnice nazvané Arca Sgr.
11. 10. 2021|

Rusové vyslali obří plachetnici obeplout svět. Ve vlnách bude nechávat vzkazy v lahvích

Jedna z největších plachetnic planety vyplula z ruského Kaliningradu na cestu kolem světa. Výcvikové plavidlo Sedov navštíví 21 přístavů. Na moři posádka spojí starou tradici s moderním výzkumem – bude vypouštět vzkazy v lahvích a čekat, kam až se dostanou.
7. 12. 2019|

Honosná dáma amerických námořních sil USCGC Eagle měla německé stvořitele

USCGC Eagle je cvičná trojstěžňová plachetnice, takzvaný bark, který náleží Pobřežní stráži Spojených států amerických. Loď ale byla postavena v Německu v roce 1936 a spuštěna byla na vodu pod názvem Horst Wessel. Po druhé světové válce loď připadla USA jako válečná kořist a od té doby ji využívá jako cvičnou loď pro začínající kadety.
14. 5. 2019|