TÉMA

Hinduismus

Módí otevřel na místě stržené mešity hinduistický chrám. Jeho strana to slibovala přes 30 let

V severoindickém městě Ajódhja otevřel své brány věřícím hinduistický chrám zasvěcený Rámovi. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil premiér Naréndra Módí, bollywoodští herci i slavní sportovci. Svatyně stojí na místě mešity, jejíž stržení vyvolalo v devadesátých letech ve městě nepokoje, při nichž zemřelo na dva tisíce lidí. I proto se otevření kontroverzní stavby neúčastnila většina zástupců opozice.
22. 1. 2024|

Tamilové oslavují hinduistický svátek sklizně Pongal

Započaly oslavy hinduistického svátku sklizně Pongal. Oslavy etnické skupiny Tamilů, obvykle připadající na 14. nebo 15. ledna, jsou zasvěceny Súrjovi, bohu slunce. Označují konec zimního slunovratu a začátek cesty slunce na sever. Součástí svátku jsou různorodé rituály včetně přípravy tradičního stejnojmenného pokrmu pongal. Slavnost je významná mimo jiné v jižní Indii, na Srí Lance a mezi tamilskou diasporou po celém světě.
15. 1. 2024|

Indickým záchranářům se podařilo vytáhnout všech 41 zasypaných dělníků

Indickým záchranářům se podařilo vytáhnout všech 41 dělníků, kteří před více než dvěma týdny uvázli v zasypaném silničním tunelu, informovala agentura Reuters s odkazem na místní úřady. Jen před několika hodinami záchranáři dokončili šachtu ke skupině, která pod zemí strávila 17 dní. Záchranáři pak dělníky vytáhli skrze ocelové potrubí o průměru 90 centimetrů.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 16:40|

Indy nezastavily od oslav boha Slunce ani nebezpečný smog a toxická pěna

Nejvíce znečištěné hlavní město světa Nové Dillí obnovilo tento měsíc každoroční boj s nebezpečnými látkami. A i když se index kvality ovzduší v pondělí od toho čtvrtečního z hodnoty 509 snížil na 336, švýcarská skupina IQAir stále považuje situaci za nebezpečnou. Hustý smog a pěna na řece Jamuna, kterou tamní úřady označily za toxickou, však nezastavily hinduistické věřící. Ti se v rámci starobylého festivalu slunečního boha Chhath Puja nořili do znečištěné vody zdraví navzdory. „Pěna není od přírody smrtící. Při její konzumaci nezemřete, ale onemocníte,“ řekl ekologický inženýr Ankit Srivastava.
20. 11. 2023|

Na svátek Hólí hinduisté přivítali jaro a oslavili barvy

Hinduisté v Indii a Nepálu oslavili svátek Hólí. Ten začíná při úplňku měsíce a oslavuje příchod jara a barev. Svátek tradičně hýřil všemi barvami, oslavující nadšenci házeli do vzduchu barevný prach. Hólí začíná zapálením hranice večer před úplňkem.
8. 3. 2023|

Některé indické školy studentkám zakazují nosit hidžáb, muslimové se proti tomu bouří

Několik škol v indickém státu Karnátaka zakázalo nošení hidžábů ve třídách, což vyvolalo protesty místní muslimské komunity. Vláda nicméně zákaz podpořila a nepřímo rozšířila. Podle kritiků tím omezuje svobodu vyznání, podle zastánců vytlačuje náboženství ze škol, které podle nich mají být sekulární.
11. 2. 2022|

Hinduisté na nepálském festivalu uctívají své psy barvami, věnci nebo pamlsky

Zbožní hinduisté považují psa za posla boha smrti Jamy a věří, že uctívání tohoto zvířete činí božstvo spokojeným. Proto v Nepálu, kde hinduismus vyznává přibližně osmdesát procent obyvatel, o svátku Tihár věnují jeden den oslav právě nejlepšímu příteli člověka. Obvykle velebí své psy koupelemi, květinovými věnci nebo speciálními pamlsky. Nepálská policie při této příležitosti uspořádala přehlídku, na které se psy předvedla vyhledávání narkotik, zločinců nebo ukrytých výbušnin.
3. 11. 2021|

Nepálci se oblékají jako bozi. Hinduistický festival je o tanci, maskách a kostýmech

Korály, ozdoby a masky neodmyslitelně patří k festivalu Šikali Jatra, který se koná po dobu pěti dnů v nepálském Pátanu. Místní obyvatelé na sebe po dobu slavností oblékají kostýmy a šperky, které mají připomínat různé hinduistické bohy a bohyně. Jednou z nejvíce uctívaných entit je během oslav Kálí, spojovaná se smrtí a zánikem. Náboženský festival, který provází hudba a tanec, v jednom z největších měst v Nepálu trvá do 16. října.
14. 10. 2021|

Kdo není bohatý, jako kdyby v Indii neměl právo na život, míní cestovatelka Pavla Jazairiová

Po knihách o Africe, Izraeli, Palestině nebo Mexiku se spisovatelka, novinářka a cestovatelka Pavla Jazairiová znovu vrátila do Indie. V Interview ČT24 mluvila o další knize, která bude o globalizované Indii, již podle ní řadovým Indům „ukradly“ bohaté monopoly. Podle cestovatelky také v zemi začíná vřít náboženské napětí mezi hinduisty a muslimy.
12. 4. 2021|

Poutníci zaplavili řeku. Hinduistická Kumbhaméla je pro ně symbolem nesmrtelnosti

Stovky tisíc hinduistů se o víkendu ponořily do toku Gangy ve městě Haridváru a Indie zahájila jeden z největších světových náboženských festivalů zvaný Kumbhaméla. Akce se uskutečnila i přesto, že úředníci poukázali na největší nárůst případů koronaviru v posledních třech měsících. Všichni účastníci jsou letos povinni před vstupem do areálu předložit negativní výsledek testu na covid. Hinduisté věří, že koupání v Ganze zbavuje lidi hříchů a během Kumbhamély přináší spásu z věčného koloběhu života a smrti.
12. 4. 2021|

Ásám zavře muslimské školy. „Potřebujeme více doktorů, policistů, úředníků a učitelů než imámů“

Indický stát Ásám uzavře všechny muslimské náboženské školy, které působí na jeho území. Tamní parlament schválil zákon, který tento krok umožňuje, informovala agentura Reuters. Podle vládních politiků z Indické lidové strany (BJP) vyučování v náboženských školách nedosahuje požadované kvality a je málo zaměřené na praxi. Opozice mluví o útoku na muslimy.
30. 12. 2020|

Dvanáct měsíců štěstí. Svátek Díválí oslavují hinduisté i jejich finanční instituce

Svíčky, světlo a záře symbolizují ve svátku zvaném Díválí vítězství dobra nad zlem. Samotné oslavy trvají pět dní a týkají se zejména hinduistů, sikhů a džinistů. Jedná se o důležitý svátek, který je možné připodobnit křesťanským Vánocům. Letos hlavní část oslav připadla na 14. listopadu. Tradičním prvkem je zapalování malých hliněných lampiček naplněných olejem. Svátek je důležitý i pro řadu finančních institucí, kterým během Díválí začíná finanční rok, což má v dalších dvanácti měsících přinést štěstí. Pohled na oslavy v Indii, Nepálu, Malajsii nebo v Anglii nabízí obrazová galerie.
17. 11. 2020|

Psí pomocníci nepálské policie předvedli své umění během festivalu Tihar

Psi hrají během hinduistického svátku Tihar významnou roli. Během pěti dní oslav, které jsou zakotveny v mytologii, je jeden vyhrazený právě psům. Připomíná především vazbu mezi lidmi a psy. Čtyřnozí kamarádi jsou uctíváni, zdobeni barvou a je jim nabízeno jídlo. Nepálci nezapomínají ani na psy v útulku, kde opuštěná zvířata štědře obdarovávají pamlsky. Součástí svátku se v posledních letech stala také přehlídka vycvičených psů nepálské vojenské policie. Ti předvedli své umění o víkendu v Bhaktapuru, který je znám také jako město chrámů.
16. 11. 2020|

„Staleté čekání je u konce.“ Indický premiér položil základní kámen chrámu v Ajódhje

Indický premiér Naréndra Módí ve středu položil základní kámen hinduistického chrámu, který má vyrůst na místě zničené mešity ve městě Ajódhja na severu země. Hinduisté věří, že Ajódhja je rodištěm legendárního prince Rámy, který je vtělením boha Višnua. O tom, že mohou na místě postavit chrám, loni rozhodl nejvyšší soud, a ukončil tak letitý spor, který v Indii vyvolal jedny z nejkrvavějších násilností.
5. 8. 2020|

Nechtějí je ve vlastní zemi. Pákistánští hinduisté hledají nový domov v Indii

Hinduismus je v Pákistánu kontroverzní téma již přes 70 let. Příčiny náboženských nesvárů jsou historicky dané. K rozdělení dvou náboženských kultur došlo po roce 1947, kdy se rozpadlo Britské impérium a vznikly Indie a Pákistán jako dvě nezávislé země. Ty ale mají rozdílná náboženská pravidla, která vedla k rozdělení národů a separování na muslimy a hinduisty. Na pákistánském území jsou hinduisté pod politickým i náboženským tlakem. Tisíce jich proto ročně odcházejí do Indie.
2. 7. 2020|

Britové vnesli mezi srílanské Sinhálce a Tamily nerovnost. Pocit křivdy rozpoutal na 26 let občanskou válku

Obyvatelé Srí Lanky si v sobotu připomínají deset let od skončení dlouhé a krvavé občanské války. Oslava míru se však odehrává v rozjitřené atmosféře, země zažila před pár týdny teroristické útoky islamistů v několika kostelech a hotelech. Mnoha lidem se vybavily hrůzy někdejšího konfliktu, který trval déle než čtvrtstoletí.
18. 5. 2019|