TÉMA

Tamilové

Tamilové oslavují hinduistický svátek sklizně Pongal

Započaly oslavy hinduistického svátku sklizně Pongal. Oslavy etnické skupiny Tamilů, obvykle připadající na 14. nebo 15. ledna, jsou zasvěceny Súrjovi, bohu slunce. Označují konec zimního slunovratu a začátek cesty slunce na sever. Součástí svátku jsou různorodé rituály včetně přípravy tradičního stejnojmenného pokrmu pongal. Slavnost je významná mimo jiné v jižní Indii, na Srí Lance a mezi tamilskou diasporou po celém světě.
15. 1. 2024|

V čele Srí Lanky stane Radžapaksa. Muž, který ukončil válku, podle kritiků velel „komandům smrti“

Prezidentské volby na Srí Lance zřejmě vyhrál sedmdesátiletý exministr obrany Gotabaja Radžapaksa. Jeho klan si v minulosti získal přízeň většinových Sinhálců potlačením hnutí tamilských separatistů a ukončením čtvrt století trvající občanské války se 100 tisíci mrtvými. Tažení ale poznamenaly vraždy a zmizení menšinových Tamilů, kritiků režimu i novinářů.
17. 11. 2019|

Britové vnesli mezi srílanské Sinhálce a Tamily nerovnost. Pocit křivdy rozpoutal na 26 let občanskou válku

Obyvatelé Srí Lanky si v sobotu připomínají deset let od skončení dlouhé a krvavé občanské války. Oslava míru se však odehrává v rozjitřené atmosféře, země zažila před pár týdny teroristické útoky islamistů v několika kostelech a hotelech. Mnoha lidem se vybavily hrůzy někdejšího konfliktu, který trval déle než čtvrtstoletí.
18. 5. 2019|