TÉMA

Obchodní dům Kotva

Krištof Kintera znovu postavil a pak poničil obchodní dům Kotva či Emauzský klášter

Výtvarník Kryštof Kintera postavil na pražském Klárově obchodní dům, kostel, banku i hotel. Všechno ale ve zmenšeném měřítku. Modely brutalistních staveb odlil z betonu, i s podstavci váží pět tun. V parku Holubička zůstanou dočasně jako projekt galerie Kunsthalle Praha.
12. 10. 2022|

30 let zpět: Předvánoční nákupy v Praze

Před Vánocemi spousta lidí shání dary pro své blízké na poslední chvíli. Nejinak tomu bylo i o poslední adventní neděli v roce 1991. Reportáž ukazuje tehdejší nabídku zboží i zájem lidí na různých místech Prahy: v obchodním domě, na pěší zóně v centru i na okraji metropole.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
22. 12. 2021|

Žalobu exmanažera fondu Trend musí znovu řešit soud, po státu chce přes dva miliony

Žalobu exmanažera fondu Trend Miroslava Vlastníka, který chce po státu přes dva miliony korun kvůli svému trestnímu stíhání, bude muset znovu řešit Obvodní soud pro Prahu 4. Ten žalobu o náhradu ušlého zisku původně zamítl. Vlastník podle něj neprokázal, že kvůli pobytu ve vazbě v roce 1997 přišel o příjmy. Případ ale vrátil odvolací soud k novému projednání. Exmanažer čelil 15 let stíhání kvůli údajnému vytunelování fondu, před vyšetřovateli se skrýval v Jižní Americe. Do Česka se vrátil těsně před vyhlášením amnestie prezidenta Klause, která vleklou kauzu ukončila.
29. 7. 2020|

Kotva se definitivně stala památkou. Proti rozhodnutí se neodvolal ani vlastník obchodního domu

Pražský obchodní dům Kotva se stal definitivně památkou. Proti dřívějšímu rozhodnutí ministerstva kultury nikdo nepodal rozklad, takže nabylo právní moci. V úterý to potvrdila mluvčí ministerstva Martha Häckl, na informaci upozornil server iRozhlas.cz. Prohlášení Kotvy za památku podle serveru nerozporoval ani vlastník budovy – firma Pražská správa nemovitostí miliardáře Václava Skaly.
14. 5. 2019|