TÉMA

Eurovision Song Contest

Vojenský konflikt v Gaze zasahuje do kultury. Na Berlinale, Eurovizi i do slov italského rappera

Názory na válku teroristického palestinského hnutí Hamás s Izraelem zasahují do kulturních událostí v Evropě. Při udělování cen na filmovém festivalu Berlinale se kvůli protiizraelským výrokům ozýval potlesk i bučení. Písňová soutěž Eurovize posuzuje, jestli přihlášená píseň Izraele není příliš politická. A v Neapoli se protestovalo kvůli slovům italského rappera o genocidě.
26. 2. 2024|

Vyřaďte kvůli válce Izrael. Je to stejná písnička jako Rusko, žádají kritici pořadatele Eurovize

Izrael bude v letošním ročníku Eurovize reprezentovat Eden Golanová. Zatímco dvacetiletá zpěvačka se na mezinárodní písňovou soutěž těší, ne všichni jsou z její účasti nadšení. Kvůli dění v Pásmu Gazy by pěvecké klání měl židovský stát podle kritiků ze severských zemí, včetně Švédska, které letošní ročník pořádá, opustit. Argumentují vyřazením Ruska kvůli agresi vůči Ukrajině. Podle pořádající Evropské vysílací unie (EBU) je takové srovnání ale složité a odvolává se na to, že není politickou organizací.
8. 2. 2024|

Česko bude na Eurovizi reprezentovat zpěvačka Aiko

Zpěvačka Aiko uspěla v národním kole diváckého hlasování soutěže Eurovize, postoupila tak do mezinárodního semifinále jako reprezentantka Česka. V soutěži se představila se svou písní Pedestal. O vítězný titul se bude ucházet v květnu ve švédském Malmö sedmatřicet zástupců zemí Evropské vysílací unie.
13. 12. 2023|

Češi vybírají zástupce na Eurovizi, kandidátů je sedm

Sedm tuzemských interpretů bude bojovat o postup do mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song Contest. Mezi finalisty jsou Aiko, Elly, Gianna Lei, Lenny, MYDY, Tom Sean a Tomas Robin. Diváci mohou reprezentanta Česka pro rok 2024 vybírat od pondělí 4. prosince, kdy se uskutečnilo národní kolo. Na výběr vítěze mají sedm dní.
5. 12. 2023|

Hudba do politiky nepatří, dokud do vašeho domu nepřiletí raketa, říká ukrajinská kapela Go_A

Tradiční ukrajinský folklor mísí se současnou elektronikou. Anglicky zpívat nechtějí, protože by se tím podle nich z písní vytratily emoce. Ty ukrajinská kapela Go_A předává i v souvislosti s válkou na Ukrajině, svými koncerty se snaží podpořit své bojující krajany. Skupina, která svou zem reprezentovala také na Eurovizi, se v listopadu představila publiku v pražském klubu Roxy.
20. 11. 2023|

Hej mami, reaguje Vesna na nenávistné komentáře ze sítí

Dívčí skupina Vesna, vydala EP Muzika se čtyřmi písněmi, mimo jiné i s akustickou verzí skladby My Sister’s Crown, kterou na letošní mezinárodní písňové soutěži Eurovize zaujala natolik, že ji hlasy vynesly na desáté místo. K písni Hej mami z nové nahrávky natočila Vesna také videoklip. Textem i videem reaguje na nenávistné komentáře na sociálních sítích.
21. 6. 2023|

Eurovizi vyhrála už podruhé švédská zpěvačka Loreen. Česká Vesna skončila desátá

Vítězem letošního 67. ročníku písňové soutěže Eurovize se stala švédská zpěvačka Loreen, která stanula na nejvyšší pozici již podruhé. Na druhém místě skončil finský zpěvák Käärijä a na třetím izraelská zpěvačka Noa Kirel. Finále se zúčastnila i česká dívčí skupina Vesna, která obsadila desáté místo. V konkurenci zástupců dalších 25 zemí představila skladbu My Sister's Crown.
13. 5. 2023Aktualizováno13. 5. 2023, 21:03|

Finále Eurovize bude mít českého zástupce. Skupina Vesna postoupila

Dívčí skupina Vesna, která v Eurovizi zastupuje Česko, se dostala do finále mezinárodní písňové soutěže. Patří tak mezi desítku postupujících z úterního semifinále. Se skladbou My Sister's Crown znovu vystoupí během vrcholu soutěže v sobotu 13. května spolu se zástupci dalších 25 zemí. Letošní ročník se koná v Liverpoolu.
9. 5. 2023|

Začíná písňová soutěž Eurovize, Česko vyslalo pop-folklorní Vesnu

V úterý večer budou známi první finalisté mezinárodní písňové soutěže Eurovize (Eurovision Song Contest) pro rok 2023. Mezi patnácti uchazeči je i český zástupce, dívčí skupina Vesna s energickou skladbou My Sister's Crown. Obě semifinále i finále 13. května odvysílá v přímém přenosu Česká televize. Aktuální ročník oproti zvyklostem nehostí loňský vítěz, jímž byla Ukrajina, ale vzhledem k válce v této zemi se pořádání ujala loni druhá Velká Británie.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 12:00|

V Eurovizi bude Česko reprezentovat kapela Vesna

V národním kole Eurovize zvítězila na základě hlasování diváků dívčí kapela Vesna. Bude tak reprezentovat Českou republiku v květnu na soutěži ve Velké Británii. V národní soutěži byli ještě Markéta Irglová, držitelka Oscara za nejlepší filmovou píseň Falling Slowly z filmu Once, písničkář Rodan, česká zpěvačka s arménskými kořeny Pam Rabbit a Michaela Charvátová vystupující pod uměleckým jménem Maella.
7. 2. 2023|

Irglová, Vesna, Rodan, Maella a Pam Rabbit. Diváci opět rozhodnou o zástupci Česka na Eurovizi

Češi opět vyberou v národním kole zástupce Česka pro písňovou soutěž Eurovize. O účast v ročníku 2023 usiluje držitelka Oscara Markéta Irglová, dívčí kapela Vesna, písničkář RODAN, česká zpěvačka s arménskými kořeny Pam Rabbit a Michaela Charvátová vystupující pod uměleckým jménem Maella. Výběr národního zástupce odstartuje živý přenos na oficiálním YouTube kanálu soutěže v pondělí 30. ledna ve 21 hodin. Diváci ho budou moci sledovat také v iVysílání.
16. 1. 2023|

Exfrontman Sex Pistols John Lydon chce soutěžit na Eurovizi. Píseň věnoval nemocné manželce

Bývalý frontman kapely Sex Pistols John Lydon alias Johnny Rotten chce zastupovat Irsko na letošní mezinárodní písňové soutěži Eurovize. O účast se bude ucházet s uskupením Public Image Ltd, které založil po rozpadu Sex Pistols.
9. 1. 2023|

Po covidové pauze začínají Colours of Ostrava a slibují nejlepší ročník v historii. Ve středu vystoupí Twenty One Pilots

Po covidové odmlce se pod vysoké pece v Dolních Vítkovicích vrací festival Colours of Ostrava, největší hudební akce v zemi. Čtyřdenní kulturní program se letos odehraje na devatenácti venkovních i vnitřních scénách. Areál se otevřel ve středu v pravé poledne. Středa bude na ostravských pódiích vrcholit vystoupením americké elektronické skupiny Twenty One Pilots.
13. 7. 2022|

Zaskočilo mě, že se bojuje v našem kulturním okruhu, uvedl zpravodaj Szántó

Za takřka 25 let pohybu ve válečných oblastech jsem takhle velkou, takhle plošnou destrukci jako na Ukrajině viděl jen jednou, a to bylo na bojištích v severním Iráku, na místech, která se podařilo osvobodit z rukou Islámského státu. Tak zhodnotil v Interview ČT24 své zkušenosti z rusko-ukrajinské války zahraniční zpravodaj ČT Jakub Szántó. Ukrajinu navštívil během čtyřměsíčních bojů třikrát.
25. 6. 2022|

V letošním ročníku Eurovize vyhrála ukrajinská kapela Kalush Orchestra

Vítězem 66. ročníku mezinárodní hudební soutěže Eurovize se v Turíně stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra. Obdržela 631 bodů. Do finále se letos dostal také český zástupce – kapela We Are Domi nakonec získala 38 bodů a skončila podle oficiální tabulky na 22. místě.
14. 5. 2022Aktualizováno15. 5. 2022, 01:42|

Kapela We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou postoupila do finále Eurovize

Do finále hudební soutěže Eurovize ve čtvrtek večer postoupil český zástupce, tříčlenná kapela We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou. Ve finále, které se uskuteční v sobotu večer v Turíně, se utká s dalšími 24 soutěžícími.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 23:33|

Ruští zpěváci v Eurovizi nebudou. Vedení soutěže změnilo názor

Rusko se nebude moci zúčastnit letošního ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovize. Organizátoři původně odmítli Rusko kvůli invazi na sousední Ukrajinu vyřadit, změnili však názor. Letošní ročník se má konat v květnu v Turíně.
25. 2. 2022Aktualizováno25. 2. 2022, 18:08|

Česko vysílá na Eurovizi kapelu We Are Domi

V národním kole, kde se rozhodovalo o českém zástupci pro soutěž Eurovison Song, nejvíce přesvědčila kapela We Are Domi. Soutěžní skladbou Lights Off se pokusí přesvědčit i zahraniční publikum také naživo v květnu v Turíně.
17. 12. 2021|

Který český zástupce by mohl vyhrát Eurovizi 2022? Rozhodne hlasování v národním kole

Fanoušci mohou opět spolurozhodnout o kandidátovi, který zastoupí Českou republiku na hudební soutěži Eurovision Song Contest. Česká televize odtajnila jména, z nichž se vybírá v národním kole pro ročník 2022: Annabelle, Elis Mraz, Jordan Haj x Emma Smetana, Giudi, Skywalker, The Valentines a We are Domi. K hlasům veřejnosti, jak z Česka, tak zahraničí, se připočtou ještě názory mezinárodní odborné poroty. Hlasovat je možné od 7. do 15. prosince.
7. 12. 2021|

Některé země Eurovizi raději vyhrát nechtějí, říká historik pěvecké soutěže

Pěvecká soutěž Eurovize se letos konala popětašedesáté. Vyhráli italští rockeři Maneskin, spíš než o jejich vystoupení se ale mluvilo o podezření, že v zákulisí přímého přenosu brali drogy. Není to ale poprvé a zřejmě ani naposledy, kdy se tato výpravná show, pořádaná zeměmi sdruženými v Evropské vysílací unii (EBU), musela popasovat s různými problémy. Některé v rozhovoru pro Týden v kultuře připomněl historik Eurovize Dean Vuletic. A možná překvapivě také zmínil, že ne každý, kdo se účastní, chce vyhrát.
26. 5. 2021|

„Jsme úplně bez sebe.“ V Eurovizi 2021 zvítězili italští rockeři Maneskin

Mezinárodní hudební soutěž Eurovizi vyhrála italská rocková formace Maneskin. Itálie v klání uspěla potřetí, naposledy pro ni titul získal v roce 1990 Toto Cotugno, jehož proslavila píseň L'Italiano. Skupina Maneskin byla favoritem sázkových kanceláří, po udělení hlasů ale zaostávala a pomohly jí až hlasy diváků.
23. 5. 2021Aktualizováno23. 5. 2021, 16:20|

Finále Eurovize proběhne bez české účasti, Cristovao neuspěl

Česká republika nepostoupila do finále Eurovize. Zpěvák a tanečník Ben Cristovao neuspěl v semifinále. Populární soutěž sleduje po celém světě více než dvě stě milionů diváků. Pětašedesátý ročník se letos odehrává v nizozemském Rotterdamu. Finále soutěže odvysílá Česká televize v sobotu v devět hodin večer.
20. 5. 2021|

Eurovize se vrací na pódium. Show z Česka doveze Benny Cristo

V Rotterdamu začíná hudební soutěž Eurovize. Do pětašedesátého ročníku se zapojilo třicet devět zemí. Český zástupce Benny Cristo s písní omaga vystoupí 20. května během druhého semifinále, o vítězi diváci rozhodnou v sobotu. Všechny večery vysílá v přímém přenosu Česká televize. Pompézní hudební soutěž letos ovlivnila opatření související s pandemií covidu-19.
18. 5. 2021|

Omaga. Benny Cristo bude na Eurovizi za Forresta Gumpa i Homera Simpsona

Benny Cristo představil novou píseň, s níž bude za Česko soutěžit v Eurovision Song Contest. Hudební soutěž byla kvůli pandemii odložena o rok – na jaro 2021. Benny Cristo, který je znám spíš jako Ben Cristovao, se pokusí zaujmout songem omaga. V premiéře k ní nyní představuje i klip.
16. 2. 2021|