TÉMA

Orel mořský

Policie řeší otravu orlů a káněte na Vysočině

Česká společnost ornitologická řeší otravu dravců. Na dvou místech na Vysočině někdo nejspíš nastražil návnady se zakázaným jedem. Otravu v té souvislosti zjistili odborníci u dvou orlů mořských a jednoho káněte. Případy se už zabývá policie.
9. 1. 2024|

Na Třeboňsku se vyskytuje orel východní. Ptáka z Kamčatky odborníci na jihu Čech nevidí rádi

Záhadou a velkou vzácností je pro odborníky výskyt orla východního, který už několik let žije ve volné přírodě na Třeboňsku. Domovem jednoho z největších dravců světa je přitom Kamčatka. Do střední Evropy nelétá, přesto ho nejen ornitologové sledují u chlumských rybníků. Orel východní tam ale ruší hnízdící orly mořské.
23. 11. 2023|

Jedovatý pesticid zabil letos už deset orlů. Jejich malou populaci to ohrožuje, varují ornitologové

Deset orlů mořských již letos uhynulo po otravě karbofuranem. To je jedovatý pesticid, který je v Česku zakázaný, ale ochránci přírody se domnívají, že jej pytláci líčí na hlodavce, kterými se pak dravci živí. Velké množství otrav orlů je obrovským problémem. V současnosti u nás žije na českém území okolo 150 párů a hnízdní úspěšnost nebývá vysoká.
1. 6. 2023|

Na Karlovarsku zřejmě někdo otrávil samici orla mořského, uhynulo také mládě

V katastru obce Toužim na Karlovarsku zřejmě někdo otrávil samici ohroženého orla mořského. Samice pečovala o několik týdnů staré mládě, které zahynulo přímo v hnízdě. Případem se zabývají karlovarští kriminalisté. Česká společnost ornitologická za letošní rok eviduje osmnáct otrávených dravců, z toho deset orlů mořských.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 13:00|

Vlci, medvědi a orli se vrací do Evropy. Díky lidské pomoci, píše The Guardian

Vlci, medvědi hnědí a orli mořští se podle odborníků pomalu vrací do Evropy, kde byli dříve běžnými druhy, ale kvůli lidské činnosti se ocitli v ohrožení. Odborníci ve své nové zprávě o návratu druhů do volné přírody ukázali, že zásluhu na růstu populace těchto zvířat má jejich důsledná ochrana, obnova jejich přirozeného prostředí a řízený návrat do přírody, napsal deník The Guardian.
2. 10. 2022|

Za úbytek dravců v Evropě může olověné střelivo, ukazuje studie

Olověné broky, které se často používají při lovu, vedly k úbytku nejméně 55 tisíc dravců v Evropě, protože kontaminují jejich potravu. Vyplývá to z nové studie vědců z Cambridgeské univerzity. Podle autorů studie jde o první výzkum, který vypočítal dopad otrav olovem v celé Evropě.
21. 3. 2022|

Policie žádá o pomoc v případu mrtvých zvířat u Sedlice na Příbramsku

Policisté vyšetřují nález 16 mrtvých zvířat včetně orla mořského, dvou jestřábů a tří kání lesních u Sedlice na Příbramsku. Podle ornitologů zvířata zřejmě někdo otrávil. Kriminalisté zkoumají zajištěné stopy a žádají veřejnost o pomoc. Pokud někdo v pátek zaznamenal v okolí Sedlice pohyb lidí nebo vozidla, měl by se obrátit na příbramské policisty nebo na bezplatnou linku 158. Pachateli hrozí až pět let vězení, uvedla mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.
22. 2. 2021|

Na Litoměřicku někdo postřelil kriticky ohroženého orla mořského. Dravec uhynul

Na Litoměřicku neznámý pachatel postřelil kriticky ohroženého orla mořského. Dravec i přes ošetření v záchranné stanici uhynul. Informovala o tom Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, která připravuje trestní oznámení. Ornitologové za letošní rok evidují v Česku už čtrnáct zabitých orlů mořských.
15. 8. 2019|

V Česku roste počet zabitých ptáků. Traviči útočí i na kriticky ohroženého orla mořského

Zabitých ptáků v Česku přibývá, od začátku roku do konce dubna evidují ornitologové už 45 případů. Za celý loňský rok jich přitom napočítali 54. Jedná se hlavně o dravce včetně kriticky ohroženého orla mořského. Jak upozorňuje Česká společnost ornitologická, pytláci nejčastěji ptáky tráví pomocí nástrah s jedem karbofuranem, třebaže je v Česku i v Evropské unii už déle než 10 let zakázaný.
14. 5. 2019Aktualizováno14. 5. 2019, 21:06|