TÉMA

Daňový ráj

Panama Papers dospěly k soudu. Kvůli kauze umírali novináři a odstupovali politici

V Panamě odstartoval proces v případu velkých daňových úniků, přesně osm let poté, co světová média popsala, jak se bohatí vyhýbají placení daní nebo perou ilegální peníze. Mezi sedmadvaceti obžalovanými v kauze Panama Papers jsou i zakladatelé právní kanceláře, která vše zprostředkovávala. Služby poskytovala prominentním politikům, podnikatelům i celebritám.
9. 4. 2024|

Počet veřejných zakázek pro firmy s ruským vlivem neklesá. Sankcím navzdory

Navzdory evropským sankcím se podle české agentury Datlab počty veřejných zakázek pro firmy s ruským vlivem nezměnily. Výzkum v rámci EU pak zmapoval zakázky za téměř tři sta milionů eur (asi sedm miliard korun), které jdou měsíčně společnostem s vazbami na sankcionované osoby.
2. 11. 2022|

Česko pátrá po majetcích Rusů napojených na Putina. V pátek se konala tajná schůzka

Česko hledá další majetek Rusů napojených na Putinův režim. Zaměřuje se také na transakce na bankovních účtech. Potvrzuje se, že Rusové do země v posledních letech posílali větší sumy peněz přes firmy v daňových rájích. Podle informací ČT se v pátek situací na utajené schůzce zabývali zástupci policie, Finančního analytického útvaru a Bezpečnostní informační služby.
25. 3. 2022|

Hrad upravil termín, kdy Zeman omilostnil podnikatele Podroužka

Prezident podepsal udělení milosti pro Pavla Podroužka již 9. září. Pražský hrad dosud uváděl, že Miloš Zeman rozhodl o udělení milosti 14. září, tedy v den, kdy nastoupil do nemocnice. Informaci Hrad upravil v tiskové zprávě na svém webu.
4. 11. 2021|

Europoslanci kritizovali EU za nečinnost v kauze Pandora Papers

Jako další ze série daňových skandálů, který ukazuje nedostatečné úsilí Evropské unie, prezentovali někteří členové Evropského parlamentu ve středeční rozpravě kauzu Pandora Papers. Vícero řečníků poukazovalo na informaci o nemovitostech českého premiéra Andreje Babiše (ANO) nakoupených skrze offshorové společnosti nebo kritizovalo úterní rozhodnutí vyškrtnout tři země z unijního seznamu daňových rájů. Zástupci Evropské komise a Rady EU ujišťovali, že boj proti obcházení daní a praní špinavých peněz pokračuje.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 23:14|

Babiš odmítl, že by pral peníze, a Bartošovi pohrozil žalobou

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl, že by pral peníze, a předsedovi České pirátské strany Ivanu Bartošovi pohrozil žalobou, pokud něco takového bude dál prohlašovat. Podle webu Investigace.cz Babiš v roce 2009 nakoupil přes karibské firmy nemovitosti ve Francii a podle Bartoše „vypral téměř čtyři sta milionů přes firmy v daňových rájích“.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 19:16|

Chystá se největší globální daňová reforma za sto let. Mohla by zastavit úniky do daňových rájů, doufá ekonom Janský

Evropská unie odloží jednání o digitální dani ve prospěch návrhu zemí G20. V Bruselu se na tom v pondělí shodli ministři financí, kteří jednali s jejich americkou kolegyní. Globální zdanění firem cílí hlavně na technologické giganty jako Facebook nebo Google. Ty by měly nově platit 15 procent ze zisku v zemích, kde skutečně vydělávají. Novinka má zabránit odklánění peněz do daňových rájů. V pořadu Události, komentáře o tématu hovořil ekonom a výzkumník z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Petr Janský.
14. 7. 2021|

USA „pošťouchly“ jednání o reformě zdaňování. Volají po globální minimální dani pro korporace

Do průběžně vedené diskuse o reformě globálních daní vstoupila nedávno těžká váha. Ministryně financí USA Janet Yellenová navrhla ostatním zemím, aby společně s Washingtonem prosadily minimální daň pro korporace po celém světě. A přestože panuje shoda, že půjde spíše o běh na delší vzdálenost, někteří odborníci nevylučují, že se návrh v nějaké podobě do mezinárodní daňové soustavy opravdu prosadí. S dopadem na státy, daňové ráje, firmy, daňové poplatníky. Včetně Česka.
21. 4. 2021|

České firmy mizí z daňových rájů i letos, zůstává jich tam necelých dvanáct tisíc

Počet českých firem, které mají vlastníka v daňovém ráji, poprvé od roku 2010 klesl pod dvanáct tisíc. Z destinací považovaných za daňový ráj bylo koncem března kontrolováno 11 879 společností v Česku, o 223 méně než na konci loňského roku. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode.
26. 5. 2020|

Seznam daňových rájů EU se rozšířil. Přibyla Panama, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy

Evropská unie rozšířila seznam území nespolupracujících v daňové oblasti o čtyři. Rozhodli o tom ministři financí členských zemí, kteří přidali na listinu daňových rájů Panamu, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy. Seznam tak bude obsahovat celkem 12 území.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 18:11|

Větrné elektrárny se Norsku vymkly kontrole. Jsou výnosným byznysem

Norsko si své přírodní zdroje dobře kontroluje. Nejdřív zabránilo skupování jezer a řek kvůli stavbám vodních elektráren, pak přišla na řadu výhradně státem řízená těžba ropy. Co ale Oslu proklouzlo mezi prsty, je vítr. Elektrárny rostou v posledních letech po celé zemi. Kvůli nedostatečným zákonům je může vlastnit kdokoli a hlavně se může velmi snadno vyhnout placení daní.
30. 11. 2019|
Doporučujeme

EU v číslech: půl miliardy stárnoucích lidí, čtvrt miliardy aut, drahota na severu

Statistický úřad Evropské unie Eurostat vydal ročenku. Shrnuje v ní základní demografická, ekonomická a společenská data, z nichž vyplývá mnohé. Například rostoucí potřeba zabývat se systémem důchodů, trvající rozdělení na prosperující sever, trápící se jih a dohánějící východ, důležitost zahraničních partnerů nebo masivní přesila silniční dopravy vypouštějící množství skleníkových plynů.
29. 10. 2019Aktualizováno3. 11. 2019, 12:27|

Seznam daňových rájů prořídl. EU z něj vyškrtla Arubu, Barbados a Bermudy

Evropská unie vyškrtla karibské státy Arubu, Barbados a Bermudy ze své černé listiny daňových rájů, tedy zemí, které s Evropou v oblasti daní nespolupracují. Změny v seznamu, který vznikl na konci roku 2017, potvrdili v Bruselu ministři financí osmadvacítky.
17. 5. 2019|
Reportéři ČT

Reportéři ČT: OKD si půjčilo 31 miliard, peníze skončily u majitelů včetně Bakaly

Reportéři ČT získali dokument, který může vysvětlit krach těžební společnosti OKD v roce 2016. Jde o úvěrovou smlouvu OKD se Citibank ve výši 31 miliard korun. Peníze však společnost nepoužila na rozvoj firmy, ale skončily u hlavních akcionářů v zahraničí, mimo jiné i v daňových rájích. Případu se věnovali Michael Fiala a David Havlík.
13. 5. 2019|