TÉMA

Český rybářský svaz

Stavět obnovitelné zdroje má být jednodušší, možná ale ne v případě malých vodních elektráren

Výstavba obnovitelných zdrojů energie by se měla v Česku do poloviny roku výrazně zjednodušit. Nařizuje to nová evropská směrnice. Jenže to by nemuselo platit pro malé vodní elektrárny, a to v případě, že projde pozměňovací návrh vodního zákona. Ten totiž malé vodní elektrárny, na rozdíl od ostatních zdrojů, vyřazuje z automatického uznání, že jsou ve veřejném zájmu.
16. 4. 2024|

Dva kapři a dost. V jihočeských revírech začal platit přísnější rybářský řád

V jihočeských vodách a revírech musejí rybáři počítat s několika zásadními změnami rybářského řádu. Nově je omezen počet ulovených dravých ryb. A lidé, kteří si ponechají dva kapry, musí ukončit denní lov. Konkrétní podmínky se v jednotlivých krajích liší.
26. 3. 2024|

Za úhyn ryb v Odře může nedostatek kyslíku, potvrdila inspekce

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) definitivně potvrdila, že příčinou úhynu zhruba tuny ryb v řece Odře na česko-polské hranici v Bohumíně na Karvinsku byl nedostatek kyslíku způsobený extrémními hydrometeorologickými podmínkami. Potvrdily to laboratorní rozbory i šetření expertů. Cizí zavinění tak bylo zcela vyloučeno. Vyplývá to ze zprávy, kterou ČIŽP zveřejnila na svých webových stránkách.
4. 8. 2023|

V Odře uhynula zhruba jedna tuna ryb. Vzorky bude povodí zkoumat několik dní

V řece Odře na česko-polské hranici v Bohumíně uhynuly stovky ryb, to znamená asi dvě procenta populace v řece, tedy zhruba tuna ryb. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že úhyn nepovažuje za „nijak dramatický“. Co za ním stojí, zatím není jasné, Česká inspekce životního prostředí ale již avizovala, že ryby uhynuly nejspíše kvůli nedostatku kyslíku. Vzorky odebrané ve středu se budou vyhodnocovat několik dní. Informovala o tom mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Mezi uhynulými kusy byly podle ní všechny druhy ryb, ale ve větší míře i dravé ryby, které jsou náchylnější na kyslík.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 15:23|

Do Česka se vrací méně lososů. Důvodem je porouchaný přechod u Hamburku

Sto tisíc malých lososů se každý rok vypouští do řek v národním parku České Švýcarsko. Zpátky rozmnožit se jich však ze Severního moře vrací jenom zlomek, momentálně i kvůli poničenému rybímu přechodu u Hamburku, který je největší na řece Labi. Ročně přes něj přeplulo na půl milionu ryb. Nefungují žlaby, které ryby navádějí. Migrovat sice mohou, ovšem cestu hledají mnohem obtížněji. Problém se nyní v Německu řeší i na vládní úrovni.
3. 2. 2022|

Na Labi ve Štětí uhynuly stovky kilogramů ryb. Tamní papírny už únik neznámé látky přiznaly

Pravděpodobně kvůli úniku neznámé chemikálie z papírny ve Štětí na Litoměřicku uhynulo na řece Labi velké množství ryb, možná až stovky kilogramů. Rybářský svaz mluví o velkých škodách, podle něj uhynuli i padesátikiloví jedinci. Případ nyní vyšetřuje policie i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).
16. 1. 2022|

Rok frustrace, říká k vyšetřování otravy na Bečvě rybář. Trvá to dlouho, shodují se politici

Schvalování závěrečné zprávy vyšetřovací komise k havárii na řece Bečvě se protahuje. Poslanci jednání ve čtvrtek přerušili a pokračují v pátek. Podle členů vyšetřovací komise se v ní názory různí, ale nedochází ke střetům. Kvůli ekologické havárii je obviněná firma Energoaqua a její majitel. Ten vinu odmítá. Kvůli úniku kyanidu uhynuly desítky tun ryb. O tématu se diskutovalo ve čtvrtečních Událostech, komentářích.
17. 9. 2021|

Rybáři při experimentu se solí na Bečvě podle kraje neporušili zákon. Inspekce se zatím nevyjádřila

Letní pokus vědců a rybářů se solným roztokem na řece Bečvě nebyl podle odboru životního prostředí a zemědělství Zlínského kraje porušením vodního zákona. Pokusem se zabývá také Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), která několik dní po havárii loni v září uvedla, že řeku otrávily kyanidy.
15. 9. 2021Aktualizováno15. 9. 2021, 12:50|

Reportéři ČT: Odborník udělal pokus, který podle něj vyvrací závěr policie o otravě ryb v Bečvě

Kauza otrávených ryb v řece Bečvě zatím nekončí, a to ani přesto, že policie už obvinila údajného viníka ekologické havárie. Tou má být firma Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm, jak už před rokem naznačoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Někteří lidé, kteří žijí v okolí řeky, tomu však nevěří. Poukazují například na chyby úřadů při vyšetřování. Biogeochemik Jakub Hruška dokonce na Bečvě provedl pokus, který podle něj vyvrací, že by měla být viníkem právě rožnovská firma. Pro Reporéry ČT natáčela Silvie Kleková.
31. 8. 2021|

Policie nezjistila porušení zákona v případu úhynu ryb v Bílině. Šlo o infekci

Policie nezjistila žádné porušení zákona v případu květnového úhynu ryb v řece Bílině na Mostecku a Teplicku, jako příčinu stanovila infekci. Ryby v řece uhynuly 2. května. Vzorky, které odebral městský úřad v Bílině, ukázaly na bakteriální infekci, nic toxického nepotvrdil ani rozbor vzorků odebraných Povodím Ohře.
4. 8. 2021|

Inspekce životního prostředí spustila řízení o nápravných opatřeních na řece Bečvě

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zahájila řízení o nápravných opatřeních na řece Bečvě, kterou loni postihla ekologická havárie. Inspekce tak učinila po červnové žádosti spolků, aby postupovala podle zákona o předcházení ekologické újmě, uvedla nezisková organizace Arnika v tiskové zprávě. Informaci o zahájení řízení potvrdila i ČIŽP.
28. 7. 2021Aktualizováno28. 7. 2021, 14:43|

Do Bečvy se vrátí tisíce parem, rybáři je vysadí začátkem června

Tisíce kusů nových ryb vysadí začátkem června Český rybářský svaz do řeky Bečvy, kterou loni zasáhla ekologická katastrofa. Parmy obecné původem z povodí Moravy nechali rybáři přes zimu odkrmit ve speciálních nádržích na Slovensku. Díky tomu budou při jarním zarybnění v lepší kondici. Do Bečvy se jich vrátí zhruba 30 tisíc. Během loňského roku unikly do řeky toxické látky, které otrávily většinu v ní žijících živočichů.
29. 5. 2021|

V řece Bílině hromadně uhynuly ryby. Příčinu rybáři zjišťují

V řece Bílině v neděli uhynulo větší množství ryb. Voda je zakalená a zapáchá po neznámé látce. Rybáři odebrali vzorky a informovali Povodí Ohře. Český rybářský svaz se domnívá, že viníkem mohou být znečištěné odpadní vody z čističky. Severočeské vodovody a kanalizace ale uvedly, že voda z čistírny odpadních vod by hromadný úhyn ryb nezpůsobila.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 20:35|

Otravu Bečvy podle průzkumu přežila část ryb většiny druhů. Populace se obnoví

Podle v úterý zveřejněného listopadového průzkumu biodiverzity řeky Bečvy po havárii, na kterém se podíleli odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK), Ústavu biologie obratlovců AV ČR, Českého rybářského svazu a Povodí Moravy, přežila zářijovou otravu řeky Bečvy část ryb od všech druhů. Do jejích vod by se díky tomu měl postupně vrátit život.
22. 12. 2020|

Do Bečvy se vrací život, rybáři tam vysazují mladé ostroretky

Do Bečvy se po ekologické havárii vrací život. Rybáři z Hranic začali vysazovat nové ryby, konkrétně ostroretky. Roční násadu v pátek lovili z chovného rybníka a třídili od plevelných ryb. V nádrži s okysličováním pak takzvané ročky převezli k Bečvě a po částech vypustili. Pokračovat budou i v sobotu. Drobné rybky by neměly mít problém se ve vodě uživit.
9. 10. 2020|

Z nádrže na Mostecku odvezli rybáři 1800 kilogramů uhynulých ryb včetně trofejních kusů

Tisíce ryb, včetně trofejních candátů a sumců, uhynuly v severočeské nádrži Farského nedaleko Horního Jiřetína. Rybáři z ní odvezli 1800 kilogramů uhynulých ryb, několik stovek dalších kusů se jim podařilo zachránit. Úhyn ryb spojují s propadem dna nádrže do bývalé důlní šachty.
5. 10. 2020|

V Horním Jiřetíně na Mostecku hromadně uhynuly ryby, zřejmě se propadlo dno nádrže

V nádrži Farského v Horním Jiřetíně na Mostecku hromadně uhynuly stovky až tisíce kilogramů ryb. Oznámil to Jan Skalský z Českého rybářského svazu. V nádrži se zřejmě propadlo dno do bývalé podzemní šachty po těžbě uhlí. Hladina klesla o několik centimetrů, voda je zakalená došeda až doběla a je silně cítít po sirovodíku. Na místě platí dočasný zákaz rybolovu.
30. 9. 2020Aktualizováno30. 9. 2020, 20:04|

Resort zemědělství chce pomoci rybářům z okolí otrávené Bečvy. Viník tragédie se hledá

Jde o největší ekologickou katastrofu svého druhu za posledních deset let. Kyanidový kontaminační mrak zanechal spoušť v podobě mrtvé řeky. V Bečvě uhynuly desítky tun ryb a situace se rovná ekologické katastrofě. Důsledky havárie pocítí i rybáři. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) jim slibuje pomoc.
28. 9. 2020|

Kontaminovaná voda v Bečvě postupuje dál po toku. Kudy prošla, zničila život

Kontaminovaná voda v řece Bečvě se během úterka dostala po toku až do Přerova. O jakou látku jde, se zatím nepodařilo zjistit, pravděpodobný zdroj znečištění hledají inspektoři České inspekce životního prostředí ve Valašském Meziříčí. Ekologická havárie má podle odborníků obrovský rozsah a následky.
22. 9. 2020Aktualizováno22. 9. 2020, 15:48|

V chladicích věžích třineckých železáren žili kapři nebo plotice. Rybáři je odlovili a vrátili do Olše

Rybáři ve čtvrtek odlovili stovku ryb z vodní nádrže pod chladicími věžemi, která slouží pro chlazení hutních agregátů Třineckých železáren. Až třiceticentimetrové ryby se tam zřejmě dostaly ještě jako jikry nebo drobný potěr spolu s vodou, kterou podnik odebírá z řeky Olše. Podle rybářů tam mohly žít až osm let, teď je vrátili do přírody.
6. 6. 2019Aktualizováno7. 6. 2019, 10:39|

Osmnáct kilo malých úhořů. Celníci zveřejnili případ pašeračky mířící do Vietnamu

Žena původem z Malajsie chtěla z Prahy do Hanoje propašovat osmnáct kilogramů úhořích mláďat. Celníci ji zadrželi 5. ledna a vsadili do vazby, o případu informovali ve čtvrtek spolu s inspekcí a ministerstvem životního prostředí. Úhoři patří k nejpašovanějším zvířatům světa a jedná se o první případ svého druhu, který se v Česku podařilo zachytit.
30. 5. 2019|

Většina rybníků má závady a mohou být nebezpečné, varuje Povodí Ohře

Až čtyři z pěti rybníků na severozápadě Česka mají nějakou technickou závadu. Vyplývá to z průběžných kontrol vodohospodářů. Kvůli bezpečnosti by správci měli nedostatky rychle odstranit. Právě zanedbané nebo špatně udržované rybníky totiž při jarních bouřkách představují nebezpečí pro své okolí.
14. 5. 2019|