TÉMA

Matěj Hollan

V Brně začala stavba multifunkční arény za šest miliard. Nebudou peníze na další projekty, tvrdí opozice

Na brněnském výstavišti začala výstavba multifunkční haly Arena Brno za skoro šest miliard korun. Hala je největším strategickým projektem města, má pojmout 13 tisíc diváků a sloužit primárně hokejové Kometě, ale i pro pořádání různých akcí. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) označila začátek stavby za nejvýznamnější den v její politické kariéře. Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil velké cíle Brna.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:55|

Kino Scala a Divadlo Bolka Polívky musí v Brně najít nové sídlo. Statik našel další problémy

Brněnské Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala musí ukončit působení v dosavadním sídle. Statici našli další závady, sály nelze bezpečně využívat, oznámilo vedení města v tiskové zprávě. Dosud provozovatelé divadla i kina počítali s tím, že se na podzimní měsíce alespoň dočasně do sálů vrátí. Polívkovo divadlo na podzim získá azyl v Dělnickém domě v Židenicích, od jara by mělo hrát v Sále Břetislava Bakaly v centru města.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 19:45|

Po dvaceti letech na ulici získala žena v Brně byt. Sociálního bydlení je ale dle charity málo

Sociálních bytů v Brně je podle ředitele brněnské diecézní charity Oldřicha Haičmana málo. Magistrát i radnice městských částí různými projekty pomáhají lidi bez přístřeší vracet do běžného života, zatím jde ale o jednotlivé případy. Například v Brně-Židenicích se podařilo najít byt pro ženu, která byla na ulici víc než dvacet let.
14. 8. 2023|

Brněnští politici chtějí vysvětlení fotografie Vaňkové a Kerndla s bílým práškem

Brněnští politici se vyjadřují k fotografii, na níž je primátorka Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (oba ODS) s bílým práškem připomínajícím kokain. Vaňková připustila pravost snímku. O situaci chtějí jednat. Podle některých není kauza důvodem pro odstoupení z funkcí, někteří však apelují na Vaňkovou, aby fotografii vysvětlila. Kauzou se bude také zabývat oblastní rada ODS. Primátorka v pondělí pro televizi Nova uvedla, že pokud partneři z brněnské radnice dospějí k závěru, že situace je důvodem k rezignaci, tak tak učiní.
1. 8. 2023|

Primátorka Vaňková připustila, že snímek, kde se s náměstkem Kerndlem dívají na lajny bílého prášku, může být pravý

Na sociálních sítích se objevily fotky primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS), na kterých jí někdo ukazuje bílý prášek. Původně podle serveru Blesk.cz tvrdila, že jde asi o fotomontáž. Pro televizi Nova následně uvedla, že neví, zda jsou fotky pravé a co na nich je. Připustila, že by foto mohlo pocházet ze setkání s mladými lidmi v nočním Brně před několika lety. Nevzpomíná si ale, co se přesně stalo. Důvod k rezignaci kvůli snímku Vaňková nevidí. Pokud ale kolegové z radnice dospějí k opačnému závěru, tak odstoupí, řekla televizi Nova.
31. 7. 2023|

Multifunkční hala v Brně bude „extrémně předražená“, míní Hollan. Nic neztratíme, reagoval Aberl

Brno si půjčí na novou multifunkční halu 2,2 miliardy korun. Úvěr bude město splácet 25 let a na úrocích zaplatí přes 1,5 miliardy. Podle opozice jde o rizikový krok. Přínos „je neadekvátní obřím miliardám, které se na tento projekt věnují“, uvedl v pátečním pořadu Události, komentáře brněnský zastupitel Matěj Hollan (Žít Brno). Naopak radní pro sport a informační technologie Tomáš Aberl (TOP 09) řekl, že projekt je pro Brno zásadní.
25. 6. 2023|

Brněnské zastupitelstvo odsouhlasilo smlouvu o úvěru na multifunkční halu. Opozice je ke stavbě kritická

Brněnští koaliční zastupitelé v úterý čtyřiceti hlasy schválili smlouvu městské společnosti Arena Brno s Českou spořitelnou na čerpání úvěru 2,2 miliardy korun pro stavbu multifunkční haly v areálu výstaviště. Za výstavbu haly město zaplatí celkově 5,76 miliardy. Podle radního Petra Kratochvíla (ODS) je v této částce miliardová rezerva, řekl to po jednání novinářům. Úvěr bude město splácet 25 let do roku 2050 s úrokem 4,87 procenta, na úrocích tak zaplatí 1,7 miliardy korun.
20. 6. 2023|

Divadlo Bolka Polívky by mohlo hrát i v sálu Břetislava Bakaly. Brno zvažuje tři varianty, řekla Vaňková

Brno prověřuje tři varianty pro Divadlo Bolka Polívky, které nemůže hrát v městském objektu kvůli narušené statice. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) na zastupitelstvu řekla, že jednou z možností je přesun divadla do Bílého domu do Sálu Břetislava Bakaly, který je dlouhodobě uzavřený. Další možností je rychlé zajištění prostor, kde Polívkovo divadlo nyní působí. Poslední variantou je souběžné působení v divadle Reduta spolu s Národním divadlem Brno, které je však proti stejně jako opoziční zastupitelé. Příští sezona bude pro Polívkovo divadlo jubilejní třicátá.
4. 4. 2023|

Národní, nebo i Polívkovo? V Brně se řeší spor o to, kdo může hrát v Redutě

O brněnské divadlo Reduta se aktuálně vedou spory. Prostory využívá Národní divadlo Brno, v průběhu března ale dostalo od vedení města pokyn, aby se o ně podělilo s Divadlem Bolka Polívky, které od příští sezony nebude mít kde hrát, protože stávající budovu čeká rekonstrukce. Opozice jednání města kritizuje a upozorňuje na údajně nestandardní vztahy primátorky Markéty Vaňkové (ODS) s Bolkem Polívkou.
31. 3. 2023|

Zastupitelé Brna schválili rozpočet s výdaji přes 18 miliard korun, město počítá s úvěrem

Zastupitelé Brna schválili na příští rok rozpočet s příjmy 16,4 miliardy a výdaji 18,1 miliardy korun. Město počítá i s úvěrem 2,3 miliardy korun. Mezi hlavní investice bude patřit stavba koncertního sálu nazvaného Janáčkovo kulturní centrum a multifunkční hala, o jejíž stavbě bude město rozhodovat podle aktuální ekonomické situace. Rozpočet kritizují opoziční Zelení a Žít Brno.
13. 12. 2022|

Brno po letech příprav vypsalo zakázku na stavbu koncertního sálu

Brno udělalo další krok ke stavbě koncertního sálu. V nově vypsané zakázce hledá zhotovitele stavby, na kterou brněnští filharmonici čekají desítky let. Sál bude v centru města mezi Veselou a Besední ulicí, kde se už v letech 2015 až 2018 stavěly podzemní garáže. O zadávacím řízení informovala městská rada po svém zasedání.
5. 10. 2022|

Zadavatelé brněnské studie věří, že antigenní testy mohou zabránit třetí vlně pandemie koronaviru

Společnost Podané ruce, která v Brně organizuje první test point na covid-19, má první výsledky studie porovnávající  jednotlivé typy testů, kterou si nechala zpracovat. Spolehlivost antigenních je podle ní, při správném použití, více než devadesátiprocentní.  Zástupci  Podaných rukou proto tvrdí, že masivní  antigenní testování by mohlo zabránit třetí koronavirové vlně v Česku.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 16:31|

Silnice 43 povede přes Brno-Bystrc. Jihomoravští zastupitelé zakotvili trasu v zásadách územního rozvoje

Silnice číslo 43 z Brna na Svitavy povede přes brněnskou městskou část Bystrc a potom dál na sever k Moravské Třebové. Jihomoravští zastupitelé zakotvili její trasu v zásadách územního rozvoje, jejichž aktualizaci na svém posledním zasedání před volbami schválili. Jednání zastupitelstva provázely protesty odpůrců bystrcké varianty.
17. 9. 2020|

V některých městech nastává konec herních automatů. O víkendu totiž vyprší licence

V České republice o víkendu vyprší licence stovkám hracích automatů. Například v Praze jich zmizí z heren pětatřicet, v Ostravě čtrnáct, v Brně ze třech heren posledních čtrnáct. V některých městech to bude znamenat konec tohoto typu hazardu.
20. 12. 2019|

Brněnští zastupitelé schválili rozpočet. Peníze půjdou na tramvaje v Plotní i koncertní sál

Rozpočet Brna na rok 2020 schválili v úterý městští zastupitelé. Počítá s příjmy 14,1 miliardy a výdaji 16 miliard korun, rozdíl pokryjí peníze města z letošního rozpočtu. Oproti letošnímu rozpočtu by měla být zhruba miliarda navíc v příjmech i výdajích díky vývoji ekonomiky a daním. O dalších asi 300 milionů se sníží dluh, na konci příštího roku má činit přes tři miliardy korun.
10. 12. 2019Aktualizováno10. 12. 2019, 11:25|

Brněnští umělci žádají víc bytů pro lidi v nouzi. Bojí se, že město sociální projekty seškrtá

Skupina umělců se v Brně postavila za projekty vedoucí k ukončování bezdomovectví. Zahájila je minulá koalice, když přidělila byty desítkám rodin i jednotlivcům v bytové nouzi. Současná koalice také vyčlenila byty pro lidi v bytové nouzi a bez přístřeší, podle umělců je to ale málo. Ředitel Centra experimentálního divadla (CED) Miroslav Oščatka v pondělí řekl, že politici nyní projekty redukují, což mu nepřijde správné. Na úterním zastupitelstvu budou desítky lidí požadovat, aby radnice vyčlenila pro lidi bez přístřeší více bytů.
13. 5. 2019|