TÉMA

Krajské město

Při průjezdu Zlínem se řidiči zdrží desítky minut. Začala oprava třídy Tomáše Bati

V centru Zlína začaly v pondělí práce na třídě Tomáše Bati, která je hlavním tahem přes krajské město. Doprava je tam svedena do jednoho jízdního pruhu, řidiči se při průjezdu zdrží desítky minut. Omezení se bude později týkat také MHD – Dopravní společnost Zlín-Otrokovice (DSZO) bude muset v některých etapách prací nahradit trolejbusy autobusovou dopravou. Dočasně se budou posouvat i zastávky.
10. 7. 2023|
Doporučujeme

Vlak, nebo auto? Nejrychlejší bývá cestování po dálnicích, železnice vítězí spíše tam, kde nejsou

Auto je rychlejší – vlak pohodlnější (pokud se nerozbije vagon a nejede se ve staré „kožence“ nebo rovnou ve stoje). Taková rovnice sice leckdy platí, ale ne beze zbytku. Při cestování po Evropě, ale i po Česku se najdou destinace, kde je vlak výrazně rychlejší než auto, a to i za ideálních podmínek, kdy jsou silnice plně průjezdné. Kdo cestuje z Prahy do ciziny, ocení rychlost vlaku zejména při cestě na východ Slovenska a na sever Německa. Při vnitrostátním cestování obvykle platí, že má vlak výhodu hlavně tam, kde nevedou dálnice anebo vedou příliš velkou oklikou, takže auta ztrácejí rozhodující výhodu. Zkoumaná srovnání jsou zaměřená na hlavní města sousedních států a další velká města (Mnichov, Hamburk, Linec, Graz, Košice).
27. 4. 2023|

Na podzim Česko čekají komunální volby

Voliči v Česku vyberou v říjnu 2022 nové zastupitele svých obcí. Předem je téměř jisté, že v součtu za celou republiku dostanou nejvíce hlasů nezávislí kandidáti. Ve velkých městech ale budou komunální volby i první velkou zkouškou pro nynější vládní koalici. Z dvanácti krajských měst obhajuje ODS posty primátorů ve třech, STAN či spříznění SLK v dalších dvou. V hlavním městě Praze se pokouší udržet si primátora Piráti. V Praze je ovšem situace velmi specifická, čára mezi koalicí a opozicí vede úplně jinak než v celostátní politice.
9. 2. 2022|

Průměrné nájemné v Česku kleslo. Nejdražší zůstává v Praze, nejlevnější v Ústí nad Labem

Bytové nájemné v Praze a krajských městech na konci loňského roku kleslo mezikvartálně v průměru o 3,3 procenta na 237 korun za metr čtvereční. Nejdražší byla Praha s 287 korunami, nejlevnější Ústí nad Labem s průměrným nájemným 170 korun za metr čtvereční. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti Deloitte. Ty na on-line konferenci Asociace nájemního bydlení zveřejnil manažer v oddělení nemovitostí firmy Petr Hána.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 20:14|

Desetitisíce pro neziskové organizace. Krajská města se jim snaží pomáhat z krize

Desetitisíce až statisíce korun plánují některá krajská města rozdat neziskovým organizacím. Ty se podle průzkumu Nadace OSF potýkají kvůli koronavirové krizi s finančními problémy. Jak ČT zjistila oslovením krajských měst, na pomoc těmto organizacím je připravena většina z nich. Ať už individuálně, nebo plošně.
14. 6. 2020|

Nejbezpečněji z krajských měst se loni jezdilo v Olomouci, nebezpečno bylo v Brně

Nejbezpečnější silnice mezi krajskými městy měla loni Olomouc. Nejméně bezpečno bylo v Brně. Vyplývá to z žebříčku, který podle policejní statistiky o závažných dopravních nehodách sestavuje Česká pojišťovna. Aktuální vydání žebříčku krajských měst je významně odlišné od ročníku 2017. Tehdy byly nejbezpečnější Karlovy Vary, které ale loni spadly až na desáté místo ze třinácti.
13. 5. 2019|