TÉMA

Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky

Nejdražší lék na spinální svalovou atrofii dostalo přes třicet dětí

Lék na spinální svalovou atrofii (SMA), který je v současné době nejdražší v Česku schválenou léčbou, zaplatila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) za dva roky 31 dětem. Informovala o tom v tiskové zprávě. Dalším pacientům léčbu, která pro jednoho vyjde na více než padesát milionů korun, platily i jiné zdravotní pojišťovny, šlo o jednotky případů. Lidé se stejnou nemocí mohou dostávat jiný medikament, který stojí 5,7 milionu. Od začátku roku 2022 lékaři vyšetřují na riziko tohoto onemocnění už novorozené děti.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 15:22|

Sociální izolace se podepisuje na duševním zdraví, pojišťovny proto zahrnuly psychoterapie do prevence

Zdravotní pojišťovny začaly nabízet příspěvky na psychoterapii u soukromých psychologů. Jak minulý týden upozornil Národní ústav pro duševní zdraví, úzkostnými poruchami nyní trpí dvojnásobek lidí než před propuknutím pandemie koronaviru. Díky příspěvkům mohou lidé využít psychologické pomoci i bez žádanek od lékařů nebo psychiatrické diagnózy.
24. 2. 2021|

Vojenská zdravotní pojišťovna si nárokovala platby za zemřelé, zjistila kontrola

Vojenská zdravotní pojišťovna si nárokovala platby za už zemřelé pojištěnce. Vyplývá to ze zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, který prověřoval hospodaření pojišťovny v letech 2015 až 2017. Kontroloři prověřili celkem 3,9 miliardy korun a zjistili i řadu dalších nedostatků. Chyby zjistili kontroloři i při zadávání veřejných zakázek. Vedení pojišťovny se hájí, že za nedostatky může předchozí vedení. Exředitele Šteina čeká soud.
13. 5. 2019Aktualizováno13. 5. 2019, 12:51|