TÉMA

Air France-KLM

Evropský soud vyhověl aerolinkám Ryanair. Zrušil státní pomoc dopravcům KLM a TAP

Tribunál Evropské unie ve středu zrušil rozhodnutí Evropské komise, která kvůli dopadům koronavirové krize schválila státní pomoc aerolinkám KLM a TAP. Orgán tak vyhověl stížnosti irské letecké společnosti Ryanair. Komise v případě nizozemské KLM schválila zemi, v níž firma sídlí, pomoc 3,4 miliardy eur (86,6 miliardy korun). Ohledně portugalských aerolinek TAP činila schválená pomoc 1,2 miliardy eur (30,6 miliardy korun), sdělil soud.
19. 5. 2021Aktualizováno19. 5. 2021, 13:37|

Francie dál pomáhá aerolinkám Air France-KLM, stane se jejich největším akcionářem

Francouzský stát více než zdvojnásobí svůj podíl v aerolinkách Air France-KLM. Bude tak mít pod kontrolou téměř třicet procent této francouzsko-nizozemské skupiny a stane se jejím největším akcionářem. Na akcie se změní finanční pomoc, kterou podnik dostal už dříve kvůli dopadům koronavirové krize. Plán dohodnutý s Evropskou komisí (EK) v rozhlasové stanici France Inter oznámil ministr financí Bruno Le Maire.
6. 4. 2021Aktualizováno6. 4. 2021, 14:58|

Pravidla pro letenky se mění, mnohé aerolinky umožňují bezplatné změny

Letečtí dopravci upravují pravidla pro nákupy letenek. Cestujícím nově umožňují bezplatně měnit termíny letů na později. V minulosti přitom byly tyto změny často za vysoký poplatek. Bezplatnou úpravu nyní zavedla většina velkých aerolinek, a to včetně českých. Upozornil na to letenkový portál Letuška.cz. Prodej letenek je v současnosti zhruba na pětině loňské poptávky.
11. 9. 2020|

Schillerová i Havlíček jsou připraveni jednat o vstupu státu do Smartwings

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ani ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) se nebrání odkupu čínského podílu ve skupině Smartwings, do níž patří i České aerolinie (ČSA). Řekli to v úterý pro Českou televizi.
5. 5. 2020Aktualizováno5. 5. 2020, 21:43|

Akcie v rekordním pádu. Obavy investorů z koronaviru se prohlubují

Čtvrtek byl na evropských akciových trzích ve znamení prudkého propadu. Burzy v Paříži, Miláně a Madridu zaznamenaly nejvyšší propad od svého založení. Burza v Londýně klesla nejvíce od října 1987, ta frankfurtská od roku 1989. Tvrdý zásah dostal i Wall Street.
12. 3. 2020Aktualizováno12. 3. 2020, 21:30|

Zdaněním leteckého paliva by klesly emise v letectví o 11 procent, píší Financial Times

Zdanění leteckého paliva – kerosenu – by Evropské unii přineslo snížení uhlíkových emisí sektoru o 11 procent a dopad na zaměstnanost a hrubý domácí produkt by byl přitom  zanedbatelný. Uvádějí to uniklé unijní dokumenty, do nichž měl možnost nahlédnout list Financial Times (FT).
13. 5. 2019|