TÉMA

Laponsko

Klimatická změna krade Sámům v Laponsku slova. Jejich jazyk se mění rychleji než dřív

Severní sámština, jeden z deseti jazyků, kterými mluví obyvatelé Laponska Sámové, má víc než tři stovky slov pro sníh a zvláštní výrazy pro vyděšeného soba. Má ale takový jazyk šanci přežít na planetě, která se ohřívá? Ptá se se britská stanice BBC.
14. 3. 2024|

Finsko čelí na hranici s Ruskem vlně migrantů. Uvažuje o uzavření posledního přechodu

První migranti, převážně ze severní Afriky, Asie a Blízkého východu začali přicházet z Ruska k finské hranici počátkem srpna. V posledních týdnech však jejich počty výrazně rostou. Finský premiér Petteri Orpo už uvedl, že by Finsko mohlo uzavřít i poslední otevřený přechod s Ruskem, pokud to bude potřeba.
27. 11. 2023|

Lovce světla přitahuje tanec severní záře. Laponsko je pro ně zemí zaslíbenou

Fotograf Alexander Kuzněcov pochází z ruského dálného severu. V den svých osmnáctin spatřil svou největší polární záři a rozhodl se, že jejímu fotografování zasvětí kariéru. Přestěhoval se do Finska a v roce 2012 začal. Galerie představuje ty nejzajímavější snímky, které se mladému lovci světla podařilo zachytit.
4. 3. 2021|

Český horský vůdce Volk zemřel při heliskiingu ve Švédsku

Při extrémní jízdě na lyžích se na severu Švédska zabil člen České asociace horských vůdců (ČAHV) a instruktor lyžování. Třiačtyřicetiletý Antonín Volk zemřel v pátek při heliskiingu, kdy lyžař sjíždí horu, na níž se nechal přepravit vrtulníkem.
12. 5. 2019|