TÉMA

Brýle

Běhání po úřadech, cestování pralesy i požární cvičení v kancelářském komplexu. Do virtuální reality lze prý přesunout vše

Virtuální realita se v současné době začíná používat v nejrůznějších oblastech života. Dokáže nasimulovat cokoliv od cestování, přes vzdělávání, po státní správu. Vše, co se nachází ve virtuální realitě, je plně digitální, člověk do tohoto prostředí vstupuje pomocí speciálních brýlí. Používá se i termín rozšířená realita, kdy do skutečnosti vstupují třeba virtuální 3D objekty a postavy, které lze vidět pomocí kamery v telefonu. Tématu se věnoval pořad 90' ČT24.
22. 10. 2022|

Mnoho řidičů špatně vidí. I část těch, kteří mají předepsané brýle, je za volantem nenosí

Část řidičů, kteří dostali řidičský průkaz pod podmínkou, že budou nosit za volantem brýle nebo kontaktní čočky, tak nečiní. Někteří motoristé také zanedbávají kontroly zraku, upozornil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Besip proto na rizika spojená se slabým zrakem při řízení upozorní v říjnové kampani. Zaměří se kromě řidičů i na cyklisty. Až polovina lidí, kteří mají špatný zrak a usedají za řídítka, nenosí brýle.
19. 9. 2022|

Výstava ukazuje československý i současný design brýlí. Saskia Burešová si ty své už vybrala

Po chebském Retromuseu si zájemci mohou prohlédnout výstavu Brejle a okuliare i v pražské Galerii UM. Expozice přibližuje zejména design brýlí od československých výrobců, ukazuje ale i nejstarší sběratelské kousky ze zahraničí. Až do 28. května návštěvníci také zjistí, jak si brýle představují současní studenti UMPRUM.
22. 4. 2022|

Soše Nicholase Wintona v Praze na hlavním nádraží na nose opět usedly jeho charakteristické brýle

Na prvním nástupišti hlavního nádraží v Praze byla v neděli znovu slavnostně odhalena socha Nicholase Wintona, který před druhou světovou válkou zachránil 669 převážně židovských dětí před transportem do koncentračního tábora. Winton má zhruba po pěti letech znovu své charakteristické brýle. Podle jejich výrobce a organizátora akce Pavla Schreibera stála oprava 13 tisíc korun, pokryla je veřejná sbírka.
13. 9. 2020|

Brýle si osladím o trochu víc. Výrobce z Kyjeva používá na obroučky kávovou sedlinu

V ukrajinském Kyjevě vznikla manufaktura, kde se vyrábí brýlové obruby z kávové sedliny. Drobná designová firma má v současnosti jen tři zaměstnance, od nevšedních obrouček si ale slibuje úspěch za hranicemi Ukrajiny. Fotogalerie nabízí vhled do výroby jejího netradičního produktu.
3. 9. 2019|

Konec příspěvku na brýle vyvolává spor v koalici. ČSSD je proti, Vojtěch mluví o pokrytectví

Jedno zdravotnické téma vyvolává při v koalici. ČSSD je proti stoprocentnímu zpoplatnění obrouček na brýle i obyčejných čoček pro lidi nad čtrnáct let, které od srpna chystá ministerstvo zdravotnictví. České televizi to řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) výtky odmítá.
12. 5. 2019|