TÉMA

Urážka

Pověšená figurína Erdogana poznamenává vztahy Turecka a Švédska

Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu v pátek vzkázal do Švédska, že musí dostát své odpovědnosti a rázně zakročit vůči pořadatelům demonstrace, jejíž účastníci pověsili za nohy figurínu představující tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Incident zkomplikoval vztahy obou zemí, přičemž Stockholm nutně potřebuje souhlas Turecka kvůli vstupu do Severoatlantické aliance. Švédský premiér Ulf Kristersson řekl, že považuje dění na demonstraci za „akt sabotáže proti švédské přihlášce do NATO“.
13. 1. 2023|

Stav napadeného Rushdieho se zlepšil, stále je však v kritickém stavu

Britského spisovatele indického původu Salmana Rushdieho, který byl v pátek pobodán, odpojili od ventilátoru. Dokáže už také mluvit. Na Twitteru to uvedl jeho kolega Aatish Taseer. Spisovatelova rodina zprávu o odpojení od ventilátoru přijala s úlevou, podle syna je však jeho otec nadále v kritickém stavu. Rushdieho agent Andrew Wylie podle agentury Reuters uvedl, že se stav zraněného ubírá dobrým směrem.
14. 8. 2022Aktualizováno14. 8. 2022, 21:27|

Babiš se má za své výroky dle soudu omluvit senátorovi Wagenknechtovi

Premiér Andrej Babiš (ANO) se má omluvit senátorovi Lukáši Wagenknechtovi (za Piráty) za výroky, že je psychopat, udavač a připravil Česko o 800 milionů korun, rozhodl v pátek Okresní soud Praha-západ. Wagenknecht, který byl náměstkem, když Babiš vedl ministerstvo financí, to uvedl na Twitteru. Premiér si za svými výroky stojí a plánuje se odvolat, sdělil ČTK.
13. 6. 2021|

Polský soud osvobodil tři ženy v kauze madony s duhovou svatozáří

Polský soud zprostil viny tři aktivistky, které byly obviněny ze znesvěcení a urážky náboženského cítění kvůli tomu, že vyrobily plakáty s motivem slavné Černé madony čenstochovské. Ta měla místo svatozáře kolem hlavy duhu, symbol komunity gayů, leseb, bisexuálů a transgenderových osob (LGBT).
2. 3. 2021Aktualizováno2. 3. 2021, 14:29|

Navalnyj je opět před soudem, prokurátorka mu navrhla vysokou pokutu

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj opět stanul před soudem, kde čelí obžalobě z pomlouvání veterána druhé světové války. Navalnyj pokládá proces za politický. Prokurátorka podle agentur žádá jako trest udělení pokuty ve výši 950 tisíc rublů (274 tisíc korun). Rozsudek vynese soud 20. února.
16. 2. 2021|

„Internetové platformy se k našemu národu nehodí.“ Erdogan je chce blokovat či kontrolovat

Turecko zavede regulace sociálních sítí nebo je přímo zablokuje, oznámil podle agentury Reuters prezident Recep Tayyip Erdogan. Už dříve uvedl, že internetoví uživatelé urazili jeho rodinu.
1. 7. 2020|

Poláky pobouřila madonina duhová svatozář. Aktivistce hrozí za šíření plakátů vězení

Polskem otřásl případ ženy stíhané za urážku náboženského cítění. Aktivistka se ho podle policie dopustila tím, že vylepila plakáty Černé madony čenstochovské s duhovou svatozáří. Duha je přitom symbolem hnutí za práva sexuálních menšin, které polská vláda a katolická církev dlouhodobě kritizují. Ženě hrozí dva roky za mřížemi. Případ pobouřil liberály i lidskoprávní organizace.
12. 5. 2019|