TÉMA

Ekologové

Ve Francii se bouří proti stavbě nádrže. O víkendovém protestu mluví ministr jako o „výlevu násilí“

Francií zmítají další protesty – vedle hlasitých nepokojů kvůli důchodové reformě se na západě země vzbouřily tisíce lidí proti plánované výstavbě vodní nádrže. Aktivisté proti ní protestují už několik měsíců, o víkendu se tvrdě střetli s bezpečnostními složkami. Minimálně devětadvacet policistů a sedm demonstrantů utrpělo zranění. Vláda mluví o neomluvitelném násilí a radikalizaci.
27. 3. 2023|

Ekonomika proti přírodě. Tropické lesy na Yucatánu protne železnice

Jedna z nejslavnějších turistických destinací na světě, mexický poloostrov Yucatán, řeší velký problém. Vláda tam plánuje postavit železnici, která propojí pláže na pobřeží s proslulými mayskými památkami. Jenže projekt vede skrz výjimečný ekosystém a ochránci přírody i někteří vědci varují, že přinese víc škody než užitku.
14. 1. 2023|

Ekologové vyzývají k zastavení stavby rozhledny na polské straně Králického Sněžníku

Zástupci ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a ministerstva životního prostředí (MŽP) v úterý s polskými partnery kontrolovali stavbu rozhledny na vrcholu Králického Sněžníku. Impulsem byly protesty ekologických organizací, že se při stavbě porušují stanovené podmínky ochrany přírody. MMR požádalo polské partnery o založení pracovní skupiny, která by sledovala dodržování pravidel a úroveň turistického ruchu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí MMR Vilém Frček. Rozhlednu staví polská strana v programu přeshraniční spolupráce.
22. 6. 2021|

Blokáda chvaletické elektrárny po téměř 48 hodinách skončila. Aktivisté považují akci za úspěšnou

Symbolická blokáda vjezdu chvaletické elektrárny v neděli skončila, ekologičtí aktivisté kolem 13 hodiny odešli. Proti prodloužení chvaletického provozu aktivisté protestovali od pátku. Aktivisté považují akci za úspěch. „Podařilo se upozornit na problém, který představuje těžba a spalování uhlí,“ řekl Josef Patočka z hnutí Limity jsme my. Protest neomezil provoz elektrárny. Policie, která byla celou dobu na místě, nemusela zasahovat.
7. 7. 2019Aktualizováno7. 7. 2019, 14:16|

Projekt, který probudil společnost. Před 30 lety Maďarsko pohřbilo vodní dílo Gabčíkovo–Nagymaros

Před třiceti lety rozhodla poslední komunistická vláda v Maďarsku o pozastavení prací na vodním díle Gabčíkovo–Nagymaros. Ústupek masovým protestům ekologického hnutí byl předzvěstí pádu režimu v zemi. Osekaný projekt, který na Dunaji nakonec vybudovalo Československo, budí vášně dosud. Slovensko ale tvrdí, že obavy ekologů se nepotvrdily.
13. 5. 2019|