TÉMA

Gabčíkovo

30 let zpět: Spor o vodní dílo Gabčíkovo pokračuje

Letitý spor o dostavbu vodního díla Gabčíkovo u Bratislavy vstoupil do další fáze. Maďarsko totiž potvrdilo svůj záměr jednostranně odstoupit od smlouvy o stavbě. Přehradu, již z devadesáti procent hotovou, dokonce navrhlo zbourat. To však Československo odmítlo a prosadilo variantu C, tedy dostavbu jen na slovenské straně.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 5. 2022|

30 let zpět: Oceánolog Jacques Cousteau na návštěvě v Československu

Před třiceti lety upozorňoval při své návštěvě Československa oceánolog Jacques Cousteau na ekologický masakr naší planety. Představil svou iniciativu k tématu ekologizace a nevyhnul se ani problému Dunaje a stavby vodního díla Gabčíkovo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 2. 2022|

Na vodním díle Gabčíkovo mění vrata plavební komory, jedno křídlo váží přes 500 tun

Dovozem 109 tun vážícího dílu vrat pokračuje modernizace jedné z plavebních komor největší slovenské vodní elektrárny v Gabčíkovu na řece Dunaj. Zakázku v hodnotě zhruba 154 milionů eur jako generální dodavatel prací získala stavební firma Metrostav, rekonstrukce obou plavebních komor by měla být hotova do dvou let.
12. 5. 2020|

Po téměř třiceti letech provozu prochází vodní dílo Gabčíkovo modernizací

Na největší slovenské přehradě Gabčíkovo začali s rekonstrukcí plavebních komor. Po skoro třiceti letech provozu je  potřeba vyměnit vrata, odstranit průsaky nebo instalovat nový kontrolní systém. Po dokončení by se měla zlepšit průjezdnost na frekventovaném úseku Dunaje mezi Bratislavou a Budapeští.
11. 8. 2019|

Kanál Dunaj–Odra–Labe musíme naplnit srážkami, říká vodní expert Šlezingr

Procházíme obdobím sucha, které pomine, vodu musíme umět jen dobře využít, řekl v rozhovoru s redaktorkou ČT Barborou Měchurovou odborník na vodní stavby, ochranu a tvorbu krajiny Miloslav Šlezingr. Z kanálu Dunaj–Odra–Labe by podle něj těžilo mnoho následujících generací.
5. 7. 2019|

Projekt, který probudil společnost. Před 30 lety Maďarsko pohřbilo vodní dílo Gabčíkovo–Nagymaros

Před třiceti lety rozhodla poslední komunistická vláda v Maďarsku o pozastavení prací na vodním díle Gabčíkovo–Nagymaros. Ústupek masovým protestům ekologického hnutí byl předzvěstí pádu režimu v zemi. Osekaný projekt, který na Dunaji nakonec vybudovalo Československo, budí vášně dosud. Slovensko ale tvrdí, že obavy ekologů se nepotvrdily.
13. 5. 2019|