TÉMA

Patriot

Rusové zničili část ukrajinských systémů Patriot, tvrdí některá zahraniční média

Některá média informují, že Rusové zničili dvě ukrajinská odpalovací zařízení systému protivzdušné obrany Patriot u města Pokrovsk v Doněcké oblasti. Ozbrojené síly Ukrajiny se k tomu nevyjádřily, zatímco Institut pro studium války (ISW) upozornil, že dosud nezískal důkaz, který by to potvrdil. Bylo by to poprvé za dva roky plnohodnotné ruské invaze, kdy by se Rusům podařilo najít a zničit odpalovací zařízení systému Patriot. Zahraniční zpravodajské portály zároveň informovaly, že z bojů byly údajně vyřazeny i tři salvové raketomety HIMARS využívané ukrajinskou armádou.
11. 3. 2024|

Ukrajinská armáda navrhuje mobilizaci až půl milionu lidí, řekl Zelenskyj

Vedení ukrajinské armády navrhuje mobilizovat dalších 450 až 500 tisíc Ukrajinců, řekl v úterý prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten s novináři hovořil na tiskové konferenci v Kyjevě, která má shrnout, jak si Ukrajina bránící se plnohodnotné ruské invazi vedla v letošním roce. Zelenskyj odmítl obavu, že by snížení podpory ze Západu mohlo vést k porážce jeho země. Poukázal mimo jiné na to, že Ukrajina během zimy získá nové systémy protivzdušné obrany Patriot.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 22:50|

Patriot versus Kinžal. Americká zbraň sestřeluje „nesestřelitelné“ ruské rakety

V pátek ukrajinská armáda zničila dalších šest hypersonických střel Kinžal. Údajně nezničitelné ruské střely zlikvidoval americký systém Patriot. Americká zbrojovka Raytheon oznámila, že do konce příštího roku vyrobí a dodá Ukrajině pět dalších systémů. Země má zatím dva, což na kompletní ochranu před ruskými vzdušnými útoky nestačí. Vlivu systému Patriot na situaci na Ukrajině se věnoval pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa. Pořad moderovali David Miřejovský a Jakub Szántó.
18. 6. 2023|

Kinžaly proti patriotům. Zneškodnění „nezastavitelných“ ruských raket překvapilo i experty

Ukrajincům se podařilo už podruhé za dva týdny zneškodnit ruské nadzvukové rakety Kinžal. Boří tak mýtus o nezachytitelné a nezastavitelné střele, který se snaží v posledních letech živit ruský vůdce Vladimir Putin a jeho generálové. Zneškodnění kinžalů překvapilo i vojenské experty a vyvolalo vlnu nadšení v Pentagonu. Právě americký protiletecký systém Patriot pomáhá Kyjevu zastavit ničivé ruské rakety.
16. 5. 2023|

Klíčová ochrana pro ukrajinské nebe. Kyjev se dočkal raketových systémů Patriot

Na Ukrajinu dorazily systémy protivzdušné obrany Patriot ze Spojených států, Německa a Nizozemska. Oznámil to náměstek ukrajinského ministra obrany generál Oleksandr Pavljuk. Dodávku „patriotů pro patrioty“ potvrdil také ministr obrany Oleksij Reznikov. Poprvé požádal o tyto zbraně během návštěvy USA v srpnu 2021. Tehdy slyšel, že je to nemožné, připomněl na Twitteru.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 20:49|

Stoupl počet obětí ruského útoku na Slovjansk. Rakety Patriot by měly dorazit po pravoslavných Velikonocích

Ve východoukrajinském Slovjansku o víkendu vzrostl počet obětí pátečního ruského ostřelování na jedenáct a pokračuje také odklízení trosek domu zasaženého raketou, píše server RBK-Ukrajina s odvoláním na místní úřady. Americké protiletadlové rakety Patriot, které mohou před podobnými útoky chránit, dorazí na Ukrajinu po Velikonocích, uvedl v sobotu mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Pravoslavní věřící budou svátky slavit v neděli.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 19:50|

Ukrajinci si osvojují patrioty rychleji, než se čekalo. Dříve by měli získat i moderní tanky

Výcvik ukrajinských vojáků pro používání obranných systémů Patriot a jejich dodávky společně s kontingentem tanků Abrams na Ukrajinu by měly proběhnout rychleji, než se původně předpokládalo. Zatímco protivzdušná obrana by mohla být připravena k nasazení v příštích týdnech, americké tanky by měla ukrajinská strana obdržet už na podzim, a ne až v příštím roce.
22. 3. 2023|

Putin jediným rozhodnutím připravil Rusko téměř o vše, co léta budoval

Dobytý Kyjev měl být trofejí potvrzující ruský návrat do role supervelmoci i postavení Vladimira Putina jako nezpochybnitelného vůdce. Místo toho plnohodnotná ruská invaze na Ukrajinu z 24. února 2022 způsobila pravý opak. Protivníci při pohledu na rozpačitý výkon ruské armády ztratili část obav z její síly a spojenci se začali odvracet. Doma se stát musí uchylovat ke stále tvrdším represím. A režim se dokonce vzdává toho nejcennějšího, co každý stát má: monopolu na kontrolu ozbrojených sil.
19. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 07:31|

Pokud se Rusko nezmění, musí pryč z OSN i dalších institucí, říká Podoljak pro ČT

Čím více se podle šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajla Podoljaka bude blížit konec války, tím víc tradičních postojů se bude měnit. Rusko podle něj pozbude členství v OSN, OBSE nebo MAAE. „Pokud (Rusko) neprojde vnitřní transformací, pokud nepřijme fakt, že civilizovaný svět žije podle určitých pravidel, nemůže existovat v rámci těchto mezinárodních institucí,“ podotkl. Podoljak také věří, že ruské vedení stane před mezinárodním tribunálem. „Zvláštní tribunál bude. (…) Množství válečných zločinů Ruské federace na Ukrajině je nepřehlédnutelné,“ prohlásil v rozhovoru pro Českou televizi.
28. 12. 2022|

Polsko dalo letos na obranu více než tři sta miliard korun. Většinu zbraní nakoupilo v USA a Koreji

Polsko letos dalo na obranu více než ostatní státy střední Evropy dohromady. V přepočtu více než tři sta miliard korun. Většinu zbraní nakoupilo v Jižní Koreji nebo USA. Washington v prosinci schválil kontrakt na dodávku tanků Abrams. První korejské tanky a houfnice dorazily už v prosinci. Polská vláda přitom kontrakt na jejich dodávku podepsala v létě. V úterý polský ministr Mariusz Blaszczak a jeho francouzský protějšek podepsali dohodu o nákupu dvou francouzských družic.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 20:39|

Ukrajina by chtěla v únoru uspořádat mírový summit. Podmínkou pro pozvání Ruska je stíhání za válečné zločiny

Ukrajina by chtěla uspořádat do konce února příštího roku mírový summit, nejlépe na půdě OSN. Agentuře AP to řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Prostředníkem na jednáních, která by se měla uskutečnit v době prvního výročí ruské invaze na Ukrajinu, by podle Kyjeva měl být generální tajemník OSN António Guterres. Rusko by se podle Kuleby ale summitu mohlo zúčastnit jen v případě, pokud by předtím čelilo mezinárodnímu soudu kvůli válečným zločinům.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 20:02|

Nikdy nezůstanete sami, slíbil Biden v Bílém domě Zelenskému

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval v Oválné pracovně americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, Kongresu i obyčejným Američanům za jejich pomoc Ukrajině. Jde o první cestu Zelenského do zahraničí od únorové invaze Ruska na Ukrajinu. Bílý dům oznámil poskytnutí další vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 1,85 miliardy dolarů (42 miliard korun). Zahrnuje i systém protivzdušné obrany Patriot, který chtějí Ukrajinci využít k lepší ochraně své energetické infrastruktury. Biden zopakoval, že USA budou Ukrajinu podporovat tak dlouho, jak to bude potřeba.
21. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 00:30|

Zelenskyj letí do Spojených států. Biden ohlásí další pomoc Kyjevu, včetně systému Patriot

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že je na cestě do Washingtonu, kde bude jednat s americkým prezidentem Joem Bidenem a vystoupí v Kongresu. Návštěvu, o které informovala v úterý některá americká média, potvrdil i Bílý dům. Jedná se o první zahraniční cestu hlavy ukrajinského státu od začátku ruské invaze v únoru tohoto roku. Spojené státy u příležitosti Zelenského návštěvy ohlásí novou vojenskou pomoc Kyjevu, její součástí budou i dodávky systému Patriot. Průběhu Zelenského cesty do USA se bude od 21:15 věnovat speciální vysílání ČT24.
20. 12. 2022Aktualizováno21. 12. 2022, 14:34|

Ukrajina konečně dostane od USA patrioty, píše CNN. K oznámení může dojít v řádu dní

Rusko od začátku října podniká na Ukrajinu rozsáhlé vzdušné útoky, kdy na ni během jednoho dne vyšle desítky raket, jejichž cílem jsou obvykle energetická zařízení. Ukrajina dlouhodobě žádá své západní partnery o protivzdušnou obranu, včetně amerických systémů protiraketové obrany Patriot, aby ji ochránila před silným ruským raketovým ostřelováním. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena doposud souhlas nedala, podle CNN však v současnosti dokončuje plány na vyslání tohoto systému na Ukrajinu a podle dvou amerických představitelů a vysokého úředníka administrativy by mohly být oznámeny již tento týden.
14. 12. 2022|

Na velitelství střežícím nebe nad Charkovem, které Rusové zničili na počátku invaze, natáčel štáb ČT

Bývalé ústředí protiletecké obrany Charkovské oblasti bylo jedním z nejdůležitějších a nejvíce utajovaných míst celé ukrajinské armády. Střežilo nebe nad druhým největším městem země, dokud sem nedolétlo několik ruských raket. Natáčel zde štáb ČT s reportérem Janem Šilhanem.
5. 12. 2022|

Ruský energetický terorismus. V Kyjevě mrzlo, v důsledku ostřelování lidé nemají vodu ani plyn

Vedle vojáků a záchranářů oslavuje bojující Ukrajina nové hrdiny. Miliony a miliony Ukrajinců jsou závislé na oddané práci a vynalézavosti techniků a opravářů civilní infrastruktury. Jen ve čtvrtek padly v Kyjevě teploty šest stupňů pod bod mrazu, přitom sedm desítek ruských raket znovu zamířilo na rozvody elektřiny a vody.
25. 11. 2022|

Polsko budou chránit protiraketové systémy Patriot z Německa

Polsko přijme nabídku Německa, které mu chce poskytnout své systémy protivzdušné obrany Patriot. Na Twitteru to v pondělí napsal polský vicepremiér a ministr obrany Mariusz Blaszczak. Chce, aby mobilní raketové systémy byly rozmístěny u hranic s Ukrajinou.
21. 11. 2022|

V Polsku pohřbili druhou oběť výbuchu rakety

Ve vsi Przewodów na východě Polska se konal státní pohřeb druhého z dvojice mužů, kteří přišli v úterý o život při explozi po dopadu zřejmě ukrajinské rakety. Podle agentury PAP z místa neštěstí už odjeli vyšetřovatelé. Úřady tuto informaci nekomentovaly. Německo v reakci na úterní událost nabídlo Polsku systémy protivzdušné obrany Patriot.
20. 11. 2022Aktualizováno20. 11. 2022, 21:33|

Evropská komise navrhuje pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024

Evropská komise ve snaze přesvědčit státy ke schválení šestého sankčního balíčku vůči Rusku navrhla pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024. Pro Maďarsko a Slovensko pak až do konce stejného roku. Maďarský premiér Viktor Orbán ale předtím prohlásil, že nemůže plánované sankce podpořit, protože by podle něj poškodily maďarskou ekonomiku. V Bruselu o podobě sankcí v pátek jednali diplomaté členských zemí, k dohodě ale dosud nedošlo a jednání bude pokračovat o víkendu. Německo dodá Ukrajině podle ministryně obrany Christine Lambrechtové sedm samohybných houfnic.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 22:41|

Slovensko darovalo Ukrajině raketový systém S-300, další vojenské vybavení pošle Londýn

Slovenský premiér Eduard Heger, který je na návštěvě Ukrajiny, potvrdil, že Slovensko darovalo Kyjevu systém protivzdušné obrany S-300. Spojenci na oplátku umístí na Slovensku oproti původním plánům jeden systém protivzdušné obrany Patriot navíc. Další vojenské vybavení v hodnotě sta milionů liber včetně protileteckých a protitankových zbraní pošle Ukrajině i Velká Británie.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 19:23|

Na Slovensko dorazily jednotky ze zemí NATO, aby rozmístily systém protivzdušné obrany Patriot

Na Slovensko postupně přicházejí ze zemí Severoatlantické aliance první jednotky, které mají na starosti rozmístění systému protivzdušné obrany Patriot. NATO začalo své východní křídlo posilovat v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď uvedl, že tento proces bude pokračovat i v dalších dnech.
20. 3. 2022|

Kuleba se setká s Lavrovem. Pentagon nechce, aby země NATO poskytly Ukrajině bojové letouny

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se ve čtvrtek setká s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem na diplomatickém fóru v Turecku. Jednání potvrdily obě strany. Spojené státy mezitím odmítly přesun polských stíhaček na Ukrajinu přes americkou základnu a uvedly, že jsou proti jakémukoliv plánu, aby členské země NATO poskytly Kyjevu bojové letouny. Zároveň Polsku slíbily raketový systém Patriot. Velká Británie zvažuje, že okupované zemi pošle vedle tisíců protitankových střel také protiletecké zbraně Starstreak.
9. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 01:00|

NATO posílí své východní křídlo, v případě potřeby rozmístí další jednotky, vyplynulo z mimořádného summitu

Severoatlantická aliance v reakci na ruskou agresi posiluje své východní křídlo a v případě potřeby rozmístí v Evropě další jednotky. Shodli se na tom v pátek prezidenti a premiéři zemí NATO během mimořádného videosummitu, který vyjádřil podporu Ukrajině, aniž by přislíbil Kyjevem požadované zbraně. Ještě v pátek večer německá ministryně obrany Christine Lambrechtová uvedla, že na Slovensko pošle vojáky.
25. 2. 2022Aktualizováno25. 2. 2022, 23:11|

Jižní Korea vybuduje vlastní Iron Dome. Klenba má chránit před novými střelami z KLDR

Jižní Korea vybuduje systém protiraketové obrany podobný izraelské Železné klenbě (Iron Dome). Systémem, jehož výstavba vyjde v přepočtu na pětapadesát miliard korun, se chce chránit před raketovým a dělostřeleckým arzenálem severního souseda.
28. 6. 2021|